Romanii ar putea asista la o surpriza in urma recensamantului care incepe joi, 20 octombrie, in toata tara. Declaratia este facuta la RFI de sociologul Mircea Kivu. El spune ca populatia oficiala a Romaniei ar putea scadea sub "pragul psihologic" de 20 de milioane. Acest lucru ar avea inclusiv efecte economice, intrucat somajul ar urma sa creasca, precizeaza el. Mircea Kivu vorbeste si despre intrebarile mai delicate de la acest recensamant, legate de capul familiei, religie si nationalitate. "Unii locuitori din fosta Iugoslavie s-au declarat eschimosi", spune sociologul.

Reporter: Va scadea populatia Romaniei sub 20 de milioane, in urma recensamantului 2011? Mai suntem 21,5 milioane de romani?

Mircea Kivu: Probabil ca suntem in jur de 21 de milioane de romani, numai ca nu suntem toti in granitele tarii. Estimarile variaza intre doua si trei milioane de romani, care lucreaza in strainatate si care sunt mai mult sau mai putin stabiliti acolo. Deci din punctul de vedere al populatiei s-ar putea sa avem o surpriza, sa scadem sub acel prag psihologic de 20 de milioane.

Rep.: Deci teoretic, cel putin, somajul va creste, in urma recensamantului din 2011?

M.K.: Da, ma astept ca aceasta cifra sa creasca (...). Deci sa nu mai spunem ca avem cel mai mic somaj din Europa, ci sa constatam ca vom fi peste media europeana.

Rep.: Care sunt intrebarile cele mai delicate la acest recensamant?

M.K.: Intotdeauna intrebarile cele mai delicate si care sunt optionale in Romania sunt cele referitoare la apartenenta etnica si la religie. Sunt intrebari care de fapt tin de niste optiuni personale. In anumite locuri sunt foarte sensibile. De exemplu, cand avem familii mixte, intotdeauna e o problema, copilul rezultat dintr-un tata rom si o mama romanca ce este? In principiu, ar trebui sa fie ceea ce simte el ca este, numai ca de obicei el nu este intrebat, este intrebat capul familiei.

Rep.: Dar apropo de asta, o intrebare neobisnuita este cine e capul familiei? Cum se stabileste acest lucru?

M.K.: Nu este un criteriu oficial. In principiu, capul familiei este cel recunoscut ca atare de catre ceilalti membri ai familiei. Sigur, aici este o discutie intreaga.

Continuarea pe www.rfi.ro