Expozitia ' Scoarta noastra cea de toate zilele' se va deschide joi, 20 noiembrie in salile de expozitie ale Institutului pentru Cercetari Umanistice – Venetia.

Din totdeauna, taranul roman a cautat sa-si creeze un mediu de trai cat mai armonios, in care viata sa-i fie infrumusetata si prin obiectele de folosinta zilnica: unelte de lemn, vase din lut, mobilier, tesaturi. Din fire de canepa, in, bumbac sau lana, vopsite in culori vegetale, femeile au lucrat, pe langa hainele necesare membrilor familiei si diferite tesaturi de interior: stergare, cuverturi, macaturi, paretare, covoare, scoarte sau perne.

Foarte importante in casa taranului sunt scoartele cu care se acopera peretii, patul si lavitele, niciodata podeaua. Acestea pot fi asimilate cu adevarate documente in care se pot observa elementele traditionale locale in ceea ce priveste tehnicile de tesut, de ornamentat dar si diversitatea cromatica. Tesute in razboi, in doua sau patru ite, scoartele au urzeala din canepa sau bumbac, bateala fiind intotdeauna din lana.

Lucrate in ateliere specializate din centre manastiresti dar si in casele taranesti, scoartele au indeplinit nu numai functii utilitare si decorative, ci au avut si un rol deosebit in cadrul ceremonialului de nunta sau de inmormantare, cu alte cuvinte, au insotit in toate momentele importante ale oamenilor de la sate: sunt prezente la nunta, in lada de zestre a miresei; le intalnim atat in camera curata, pe culme, pe pereti sau acoperind patul, sunt, de asemenea, folosite la inmormantare, cu ele impodobindu-se carul in care era dus pe ultimul drum decedatul, sau sunt lucrate special pentru a fi daruite bisericii. De aceea am si intitulat aceasta expozitie „Scoarta noastra cea de toate zilele”, declara organizatorii expozitiei.

Publicul vizitator va putea aprecia prin intermediul acestor exponate un univers ornamental extrem de variat facand cunostinta totodata cu ideile taranilor simpli despre confort si preocuparea acestora pentru amenajarea spatiului de locuit imbinand ingenios functionalul cu frumosul. Vor fi reprezentate toate zonele etnografice ale Romaniei si principalele centre manastiresti in care acestea au fost tesute.

In repertoriul ornamental al scoartelor apar pasari specifice faunei locale (pupaza, cucul, gasca, rata, curcanul), alaturi de animale apartinand lumii orientale (cai inseuati, camile, lei afrontati). Dintre pasarile exotice reprezentate pe aceasta categorie de obiecte taranesti intalnim frecvent papagali de dimensiuni mari, amplasati intr-un camp central, in timp ce campurile laterale sunt ornamentate cu flori (lalele, margaritare, nalbe, narcise).

Dispunerea lor pe suprafata piesei ne ofera un adevarat spectacol cromatic in care imbinarea culorilor este de un bun gust desavarsit. Dupa expozitiile din anii anteriori in care au fost prezentate mastile populare, ulcioarele de nunta, obiceiurile de Craciun si Anul Nou, sunt prezentate acum scoartele, creatii, aproape in totalitate ale femeilor simple de la tara. Prin frumusetea decorului si a cromaticii scoartele confera dinamism si eleganta casei taranesti creand o ambianta placuta desfasurarii vietii de familie.

Evenimentul organizat de Institutul Roman pentru Cercetari Umanistice din Venetia si Muzeul National al Taranului Roman este dedicat sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Potrivit organizatorilor, expozitia prezinta si o selectie de fotografie (veche si noua) din arhiva de imagine a muzeului si o prezentare inedita a plantelor (radacinilor de plante si petale) cu care femeile vopseau lana in satul traditional.

Expozitia va ramane deschisa in perioada 20 noiembrie – 3 decembrie.