Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 19 aprilie, rectificarea bugetara pe anul in curs. Cei mai multi bani a primit Ministerul Transporturilor, aproape 600 de milioane de lei. Deficitul bugetar a fost majorat de la 0,5% din PIB la 0,9%, prin suplimentarea cheltuielilor cu 3,3 miliarde de lei, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Seful Executivului a precizat ca principalul obiectiv al rectificarii bugetare este demararea rapida a proiectelor de investitii in domeniile prioritare. Primul-ministru a subliniat ca banii alocati suplimentar prin rectificarea bugetului sunt destinati in principal cheltuielilor de capital si nu pentru salarii.

"Aceste fonduri nu vor fi singurele alocate anul acesta pentru demararea de proiecte de infrastructura", a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

In urma rectificarii, bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii va fi suplimentat cu 3.550 de miliarde de lei vechi pentru cheltuieli de capital in invatamant si pentru finantarea unor proiecte de investitii din infrastructura scolara.

"Din acesti bani, 480 de miliarde reprezinta suplimentarea programului de achizitionare de microbuze scolare, 245 de miliarde de lei pentru reparatii capitale iar restul sumei de 2 825 de miliarde pentru finantarea unor obiecte de investitii din infrastructura educationala", a explicat Seful Guvernului.

De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru plata diferentelor salariale aferente perioadei octombrie 2001 – septembrie 2004 pentru personalul didactic, a adaugat premierul Tariceanu.

Din bugetul de stat, sume suplimentare au fost propuse pentru finantarea unor proiecte si programe de investitii in anul 2006, pentru urmatoarele ministere:

♦ Ministerul Integrarii Europene: 88,1 milioane lei;

♦ Ministerul Apararii Nationale: 124,2 milioane lei;

♦ Ministerul Administratiei si Internelor: 266,3 milioane lei;

♦ Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei: 200,0 milioane lei;

♦ Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor: 301,7 milioane lei;

♦ Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului: 585,7 milioane lei;

♦ Ministerul Educatiei si Cercetarii: 355,0 milioane lei;

♦ Ministerul Justitiei: 42,6 milioane lei;

♦ Ministerul Economiei si Comertului: 106,5 milioane lei;

♦ Servicii din sistemul sigurantei nationale: 98,7 milioane lei;

De asemenea, a fost suplimentat fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului cu 250,0 milioane lei pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute, inclusiv pentru suplimentarea fondului de interventie la dispozitia Guvernului.

Atat premierul cat si ministrul Finantelor spun ca rectificarea bugetara nu va afecta tinta inflatiei sau deficitul de cont curent, deoarece banii vor fi destinati in principal proiectelor de infrastructura si nu cheltuielilor cu salarii:

"Toti banii de la rectificarea bugetara se duc catre zona de cheltuieli de capital , nu se folosesc pentru salarii sau alte drepturi de tip salarial", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Proiectul de rectificare, aprobat de Guvern, estimeaza ca veniturile statului vor creste cu doua miliarde de lei mai ales in urma majorarii incasarilor la TVA, taxe vamale si cota unica.