Disputa din Maria Britanie in ceea ce priveste o posibila migratie masiva a fortei de munca din Romania si Bulgaria in Albion dupa aderare este departe de a ajunge la un rezultat. Argumentele expertilor sunt amestecate cu interese politice, economice dar si cu tot felul de prejudecati.

In urma primului val de aderare din 2004 cand opt tari est-europene au aderat la UE, peste 400 de mii de imigranti din E Europei au ajuns in Marea Britanie. 80% dintre acestia castiga in prezent intre 7-10 euro/ora.

Rapoarte guvernamentale atrag atentia ca in 2007, peste 45 de mii de imigranti din Romania si Bulgaria vor ajunge, legal sau nu, in Marea Britanie, putand arunca in haos regatul britanic.

Optiunile de care dispun autoritatile britanice pentru a reduce fluxul de imigranti, dupa modelul francez, belgian sau german, nu se numara insa printre cele mai eficiente sau populare.

Liderii politici britanici sustin implementarea unor masuri similare cu cele din alte tari vest-europene, care au incercat sa reduca numarul de imigranti provenind din noile state membre UE, prin impunerea de cote si necesitatea obtinerii permiselor de munca.

Sa urmarim in cele ce urmeaza cele mai importante argumente pro si contra imigratie:

Argumente pro imigratie

-Banca Angliei spune ca imigrantii previn crestrea inflatiei deoarece lucreaza pe salarii mici (80% din imigranti castiga intre 7-10 euro/ora). Bancile nu nu vor fi nevoite astfel sa mareasca dobanzile, iar cei din clasa de mijloc isi vor putea permite mai usor o masina sau o locuinta.

-imigrantii ocupa locurile de munca pe care britanicii le ocolesc

-imigrantii sunt platitori de taxe si impozite contribuind astfel la bugetul Angliei

-desi reprezinta 8% din populatia lucratoare, imigrantii aduc o contributie de 10% la PIB

-o masura antiimigratie luata impotriva romanilor si bulgarilor ar fi o nota proasta pentru proiectul Uniunea Europeana care si asa sufera de tot mai putina popularitate in randul tarilor membre UE.

-intr-un final, aceasta masura nu poate fi mentinuta mult timp, atat timp cat Romania si Bulgaria vor deveni tari membre UE

Argumente contra imigratiei:

-Guvernul de la Londra estimeaza ca, in primul an dupa aderare, 60 000 si 140 000 de romani si bulgari vor sosi in Marea Britanie (interesul romanilor pentru a migra in Marea Britanie a scazut in ultimii ani, dupa cum arata si datele CURS, de la 1,8 procente in anii '90 la 1 la suta dupa 2000).

-imigrantii ocupa slujbe pe care altfel le-ar ocupa britanicii

-creste somajul in randul populatiei britanice (statisticile britanice arata insa ca s-a ajuns la un punct de varf al oamenilor incadrati in munca, nicidecum un varf al somajului)

-incetinirea cresterii salariilor localnicilor deoarece imigrantii lucreaza pe bani putini (salariile muncitorilor britanici nu au fost scazute de pretentiile mai mici ale celor din Est. Dimpotriva, salariile constructorilor, de exemplu, au crescut.)

-noile state membre ale UE ar contribui la sporirea criminalitatii (un think-tank de la Sofia arata ca rata criminalitatii din Bulgaria se situeaza aproape de jumatatea celei medii a UE, fiind considerata un loc mai sigur decat Danemarca)

-imigratia suprasolicita infrastructura si serviciile sociale britanice care si asa nu se afla intr-o situatie prea roza

-adolescentii romani infectati cu HIV care ar veni in Regat ar reprezenta o bomba cu ceas (statisticile ONU arata ca in Romania sunt chiar mai putini purtatori de HIV/SIDA decat in Marea Britanie)