Fondul Monetar International prognozeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 6,3%, iar deficitul de cont curent din aceeasi perioada va ajunge la 13,8% din PIB si la 13,2% din PIB in 2008, se arata intr-o varianta preliminara a raportului "World Economic Outlook", publicat miercuri si citat de Reuters.

Expertii fondului afirma, de casemenea, ca Romania poate majora dobanda de politica monetara pentru reducerea presiunilor inflationiste.

Raportul, care urmeaza sa fie dat publicitatii spre sfarsitul acestei luni, arata ca statele cu regim de schimb flotant, precum Romania, pot impulsiona creditele imobiliare folosind aceasta majorare a dobandei. O supraveghere bancara vigilenta, mai ales asupra creditelor in valuta, este vitala pentru mentinerea calitatii imprumuturilor, afirma expertii FMI.

In alta ordine de idei, analistii aduc in discutie performantele economice ale majoritatii statelor central si est-europene, fara a uita de temerile legate de un eventual boom economic.

FMI a facut, de asemenea, previziuni in cazul Statelor Unite si al tarilor afectate de criza de pe piata americana a creditelor ipotecare, in special Canada, Mexic si unele state asiatice. Astfel, economia americana va inregistra, anul viitor, un avans de 1,9%.

De remarcat ca, in pofida declinului semnificativ inregistrat in ultima perioada, dolarul este supraevaluat, in timp ce yenul este subevaluat. Euro, in schimb, evolueaza, dar FMI considera ca moneda unica nu este exagerat de puternica.

Fondul a revizuit in scadere prognozele legate de cresterile din zona euro, atat pentru acest an, cat si pentru 2008, motivandu-si decizia prin impactul problemelor de pe pietele financiare si efectul negativ pe care moneda euro il are asupra exporturilor. Astfel, economia din zona euro va creste cu 2,5% in acest an, cu 0,1% mai putin decat se estimase.

Pentru anul viitor, cresterea va fi de 2,1%, cu 0,4% mai putin decat prognozele initiale.