Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a sosit, marti, la Washington, pentru prima sa vizita oficiala in Statele Unite de la preluarea mandatului de sef al statului, relateaza CNN.

Nicolas Sarkozy a declarat, inaintea plecarii la Washington, ca intentioneaza sa recucereasca "inima Americii" si a dat asigurari ca Franta si Statele Unite sunt tari "prietene", care "apartin aceleiasi familii".

Potrivit CNN, vizita lui Nicolas Sarkozy la Washington este destinata sa celebreze reluarea relatiilor cordiale franco-americane, dupa patru ani de diferend din cauza razboiului in Irak.

"Nu am inteles de ce trebuie sa existe un diferend cu Statele Unite ale Americii, in conditiile in care SUA si Franta nu au fost implicate niciodata intr-un razboi una impotriva celeilalte.

Nu exista niciun motiv pentru care sa dorim acest lucru", a declarat seful statului francez in cadrul unei alocutiuni sustinute la French American Business Council din Washington marti, la sosirea in capitala americana.

Cel mai important moment al vizitei presedintelui francez este programat insa miercuri, cand Nicolas Sarkozy se va adresa celor doua camere reunite ale Congresului American. De altfel, este pentru prima data, din 1997 incoace, cand un sef de stat francez se va adresa membrilor Camerei Reprezentantilor si ai Senatului SUA.

Dupa discursul in Congres, presedintele francez se va intalni cu presedintele republican George W. Bush pentru o reuniune de lucru neprotocolara intr-un loc istoric, fosta resedinita a primului presedinte american, George Washington, situata in sudul capitalei americane.

La sfarsitul acestei saptamani este programata vizita in SUA a unui alt lider european - cancelarul german Angela Merkel va sosi, vineri, la Washington.