Tribunalul București a anulat definitiv, pe 11 martie, un titlu de proprietate prin care au fost puse în posesie, în 2010, mai multe spații verzi dintre blocurile din cartierul Floreasca, la schimb pentru un teren din Dobroiești. Pe o parte din aceste terenuri deja s-au construit blocuri, pe altele sunt plănuite construcții, iar cetățenii din Floreasca luptă de ani de zile să le demoleze.

Constructii noi in Cartierul FloreascaFoto: Florin Balteanu

În martie 2010, Prefectura București, în baza unei propuneri făcute de Subcomisia de la Sectorul 2 pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate, condusă la vremea respectivă de primarul Neculai Onțanu, a pus în posesie circa 14.091 mp de teren, pe 18 amplasamente, majoritatea pe spațiile verzi dintre blocurile din Floreasca, în compensare pentru un teren de două hectare din Dobroiești. Cel care a obținut titlul de proprietate este Nicolau Georg.

Amplasamentele sunt:

  • strada Dinu Vintilă fost nr. 19 C și 19 D - 270 mp;
  • strada Pescarilor intersecție cu Șos Fundeni - 1209 mp
  • strada Macazului intersecțe cu strada Savu Marin - 335 mp;
  • strada Maior Coravu - 600 mp
  • Calea Moșilor nr. 217 - 499 mp
  • strada Rahmaninov nr. 54-62 - 1601 mp;
  • str. WA Mozart nr. 49 A- 500 mp
  • str. Garibaldi 28 A - 629 mp
  • strada Garibaldi 30 A - 599 mp
  • strada IS Bach 22 - 281 mp
  • strada Ceaikovski nr. 1 B - 375 mp
  • strada F Chopin 15 A - 540 mp
  • strada Rahmaninov nr. 2F - 450 mp
  • strada Rahmaninov 2E- 750 mp
  • Șoseaua Pantelimon nr. 4 intersecție cu str. IH Rădulescu -600 mp
  • Aleea Luncșoara fără număr - 996 mp;
  • bd. Basarabia fără număr - 2227 mp;
  • bd. Basarabia fără număr - 1623 mp;

Părculețul de pe Aleea Luncșoara, unul dintre spațiile verzi puse în posesie

Spațiul verde pus în posesie pe strada Rahmaninov 2E

Procesul a fost intentat de Comisia Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor, în contradictoriu cu Subcomisia de la Sectorul 2. Judecătoria Sectorului 2 a anulat titlul de proprietate pe 2 iunie 2021, iar decizia a rămas definitivă prin decizia Tribunalului București de pe 11 martie 2022.

Totul a pornit de la o reclamație făcută de un cetățean. „Prin petiția înregistrată la registratura Instituției Prefectului Municipiul București, în 10.04.2018, domnul A.M. a solicitat efectuarea unor verificări cu privire la legalitatea strămutării suprafeței de 750 mp din Dobroiești pe str. Serghei Vasilievici Rahmaninov nr. 2E, precizând că terenul de pe strada Rahmaninov a avut și are destinația de spațiu verde, aflându-se pe el obiective de utilitate publică”, se arată în motivarea Judecătoriei Secorului 2, la decizia de la fond.

În urma verificărilor făcute, Comisia Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor au fost descoperite mai multe nereguli:

  • Primăria Dobroiești a comunicat că terenul solicitat a fost pus în posesie, dar Subcomisia nu a solicitat de la Primăria Dobroiești actele care au stat la baza reconstituirii în vederea comparării și efectuării unei suprapuneri, verificări dacă cele două hectare solicitate se suprapun cu titlurile emise.
  • În dosarul de restituire nu se regăsesc înscrisuri din care să reiasă că terenul din Dobroiești a fost preluat abuziv;
  • Nu rezultă din documentație dacă Subcomisia a verificat terenurile reprezentând spațiu verde din punct de vedere al incidenței prevederilor Legii 24/2007(dacă sunt înscrise în registrul spațiilor verzi) și ale OUG 114/2007.
  • N rezultă că Subcomisia a efectuat o evaluare valorică a terenului revendicat și a terenurilor date în compensare.
  • Cererea de revendicare a terenului din Dobroiești a fost depusă în 2005, iar Nicolau Georg a primit cetățenie română abia pe 24.06.2008.

După aceste constatări Comisia Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor s-a adresat instanței și a cerut anularea titlului de proprietate.

Instanța a anulat titlul de proprietate pe motiv că la data depunerii cererii de retrocedare, Nicolau Georg nu era cetățean român, așa cum prevede legea.

Ce se întâmplă acum cu terenurile

Nicolau Georg a cesionat încă din 2008, cu 2 ani înainte de a fi pus în posesie, toate drepturile asupra terenului din Dobroiești către Valentin Iacobescu și Niculina Tătărici. Mai departe o parte dintre terenuri au ajuns la Gheorghe Stelian. Despre Niculina Tătărici presa a scris că a cumpărat mai multe drepturi litigioase de la proprietarii de drept apoi a obținut terenurile. Tot presa a scris că a fost partenera de afaceri a celebrului Gheorghe Stelian care a primit de la ANRP 350 milioane lei despăgubiri pentru drepturi litigioase cumpărate de la proprietarii de drept.

Mai departe, o parte din cele 18 terenuri au fost vâdute și revândute.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat pentru HotNews.ro că a făcut demersurile pentru înscrierea în cartea funciară a deciziei instanței și deocamdată așteaptă motivarea instanței pentru a face următorii pași.

„Din aceste 18 terenuri există unele terenuri care nu și-au schimbat proprietarii, există și terenuri care și-au schimbat proprietarii. Am făcut demersurile pentru a obține certificatul de grefă și înscrierea în cartea funciară a fiecărui teren afectat de această decizie a instanței. O să urmărim motivarea instanței pentru că în dispozitivul motivării există posibilitatea să fie scris că și actele subsecvente vor fi anulate. În cazul în care nu există în motivarea deciziei și această subsecvență, va trebui ca pentru fiecare teren în parte să înaintăm acțiune în instanță pentru anularea titlurilor de proprietate ulterioare. Cu alte cuvinte dacă cineva a cumpărat de bună-credință fiind un teren care este vizat de acest titlu de proprietate, actul de vânzare-cumpărare nu este anulat de drept, ci trebuie anulat printr-o altă decizie a instanței și trebuie ca noi să facem aceste demersuri, adică statul român, Prefectura”, a explicat primarul Sectorului 2 pentru HotNews.ro.

Întrebat dacă construcțiile ridicate pe aceste terenuri vor fi demolate, dacă au fost ridicate legal, primarul spune că este posibil ca acestea să rămână în picioare.

„Este o situație juridică complicată, încă analizăm care sunt consecințele asupra unor construcții care la momentul acesta sunt considerate ca fiind legale, adică ridicate cu autorizație de construire care este valabilă, adică nu a fost anulată de instanță. Este foarte posibil ca aceste construcții să rămână în picioare și să găsim o formulă de intrare în legalitate. Aceasta este evaluarea juridică pe care o am în acest moment. Cum se va întâmpla acest lucru încă nu este clar”, a explicat Radu Mihaiu.

Ce s-a construit pe spațiile verzi puse puse în posesie

Pe o parte din aceste terenuri deja s-au construit blocuri, pe altele sunt plănuite construcții, iar cetățenii din Floreasca luptă de ani de zile să le demoleze.

De exemplu, În 2011, Primaria sector 2 a apobat construirea unei clădiri cu doua subsoluri, parter si sapte etaje pe str. Rahmaninov nr. 50-70, ce integra și unul intre aceste terenuri. Beneficiar: Gheorghe Stelian. Clădirea a fost construită, iar în 2018 apartamentele au fost scoase la vânzare. Apartamentele au fost scoase la vânzare la prețuri cuprinse între 600.000 euro și 1,1 milioane de euro.

Un alt exemplu, la începutul anului 2019, Consiliul Local Sector 2 a aprobat construirea unui bloc cu parter și două etaje pe strada Rahmaninov 2E pe spațiul verde dintre trei blocuri, practic grădina interioară a acestora. Cetățenii din zonă s-au opus proiectului deoarece noua clădire le ia lumina și distruge spațiul verde. Deocamdată construcția blocului nu a început.

Spațiul verde unde ar urma să fie construit blocul; Foto: Valentina Suciu

Pe Aleea Luncșoara, pe spațiul verde pus în posesie, s-a construit un bloc de 10 etaje, care însă nu a fost terminat și nu este locuit deoarece a fost blocat în instanță. Cetățenii din zonă au mers în instanță și în 2018 au obținut anularea autorizației de construire și demolarea clădirii. Demolarea ar urma să fie făcută pe cheltuiala proprietarului, dar până acum nu s-a făcut.

Bloc Aleea Luncsoara - 2015 / Foto: Facebook.com