Floreasca, unul dintre cele mai bine cotate cartiere din Bucuresti, este cunoscut pentru blocurile cu inaltime mica, asezate aerisit, cu spatii verzi generoase intre ele. In perioada 2001 - 2012 Primaria Capitalei a retrocedat o parte dintre spatiile verzi aflate intre cladiri. Primaria sectorului 2 a eliberat autorizatii de construire pe aceste terenuri, desi legea interzice construirea spatiilor verzi, copacii au fost taiati, si la cativa metri de blocurile vechi au aparut constructii noi. Proprietarii sunt disperati deoarece nu mai au lumina in casa, iar valoarea apartamentelor a scazut considerabil deoarece nimeni nu mai vrea sa le cumpere. Vezi cum a fost distrus sistematic unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucurestiului.

In perioada 1990 - 2012, in cartierul Floreasca au aparut 30 de constructii noi, reiese din suprapunerea planurilor urbanistice de atunci cu cele de acum. Dintre acestea 26 sunt pe spatiile verzi dintre blocuri la doar cativa metri distanta de blocurile existente

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro, din 2001 pana in prezent, in cartierul Floreasca au fost retrocedate pe Legea 10/2001 19 terenuri. Din informatiile furnizate de institutie, o mare parte dintre aceste parcele nu au numar postal, fiind spatiile dintre blocuri, ceea ce face imposibila identificarea lor. Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei sectorului 2, in perioada 2007-2012 au fost eliberate 21 de autorizatii de construire, dintre care una pentru Piata Aghires, aflata pe domeniul public.

Studiu de caz: Intre doua blocuri de pe str. Ghita Padureanu nr 4 urmeaza sa rasara un bloc cu patru niveluri

Terenul in suprafata de 280 mp din strada Ghita Padureanu este unul dintre terenurile retrocedate de Primaria Capitalei. In 2012, Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea unei cladiri cu subsol, parter si trei etaje pe acest teren. Beneficiar este Stefan Marius Razvan. De cateva luni, terenul a fost imprejmuit, iar in urma cu cateva zile a inceput defrisarea lui. Proprietarii apartamentelor din blocurile invecinate sunt disperati deoarece noua constructie ar urma sa rasara la cativa metri de geamurile lor.

"Langa blocul nostru, acolo unde este un spatiu verde foarte pretios si rar in Bucuresti, am fost surprinsi sa constatam ca se va construi un bloc asa cum vedem in toate partile in cartierul Floreasca. Din ce in ce mai mult suntem inconjurati de astfel de plombe, pe fostele spatii verzi, contrar scrisorilor pe care le primim la inceput de an de la Primarul de sector si care ne asigura ca principala lui preocupare sunt spatiile verzi. Acestea dispar lasand locul unor frumoase constructii de beton care ne priveaza de lumina, de spatii de joaca pentru copii. Acest bloc este in geamul nostru. Cu siguranta este ilegal ce s-a aprobat: vorbim de un saptiu verde, am fost martorii unei racordari ilegale a terenului la reteaua electrica, a fost taiat un nuc care era protejat. Nu ne-a intrebat nimeni absolut nimic atunci cand s-au dat aprobarile. Vom face tot ce este nevoie si legal ca sa ne aparam drepturile", spune Adriana Constantin, proprietara unui apartament din blocurile langa care se va ridica noul bloc.

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr.4pe care urmeaza sa se construiasca un bloc cu trei etaje

Aceasta spune ca si-a cumparat apartament in aceasta zona datorita numarului mai mare de spatii verzi, iar proprietatea sa este grav afectata de noua constructie. "Noi stam in cartierul Floreasca de foarte multi ani. In acest apartament stam de doi ani. Ne place si ne-a placut cartierul floreasca tocmai pentru ca este un spatiu mai aerisit, cu conditii mai bune de locuit, blocuri cu regim de inaltime mai mic si renumitele spatii verzi. Din punct de vedere economic, proprietatea noastra este sever afectata. Noi cand am luat decizia de a cumpara am considerat suprafata cat si amenajarile apartamentului dar si vecinatatile, faptul ca exista o distanta considerabila fata de celelalte constructii, faptul ca exista o iluminare corespunzatoare. In momentul in care se va ridica constructia nu vom mai avea lumina, doua din patru camere si bucataria vor fi complet lipsite de lumina"

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr.4pe care urmeaza sa se construiasca un bloc cu trei etaje

In aceeasi situatie este si Petrica Preotescu, care locuieste la parterul blocului vecin, iar noua constructie se va ridica la 1 metru de geamul lui si il lasa fara lumina. Acesta, inginer de profesie, reclama mai multe nereguli la noua constructie:

- "Am consultat in iunie 2012 autorizatia de construire data pentru acest imobil de Primaria sector 2 si acolo am constatat ca pe partea noastra, la 1 metru de cladire urmeaza sa faca o rampa de acces auto, unde vor ajunge cu sapatura la minus 3,5 metri, adica la 2.2 metri sub cota noastra de fundare. Aveau obligatia sa ceara acordul nostrul";

- "In ceea ce priveste regimul de inaltime, se aproba sa se construiasca un imobil cu patru niveluri. Deci, la distanta aceasta conform Ordinului Ministerului Sanatatii trebuia facut un studiu de insorire din care sa rezulte ca timp de minim o ora si jumatate, in timpul solstitiului de iarna, cladirile invecinate trebuie insorite. Nu este cazul aici"

- "Stau in acest bloc din octombrie 1972, de cand s-a dat in folosinta blocul. Zona pe care se va construi noua cladire este gradina noastra, pe care o intretinem de acum 40 de ani. Noi am plantat bradul, magnolii, toti copacii, trandafirii. Acest bloc termina asa ceva. Sa nu mai spunem ca din punct de vedere sunt afectate imobilele noastre".

Petrica Preotescu spune ca a cerut in instanta sistarea lucrarilor. Daca imobilul se va construi, acesta sustine ca proprietatea lui va fi grav afectata: "Daca as vrea sa vand acest apaartament, pretul este cazut din plecare. Acest apartament a fost evaluat pentru obtinerea unui credit la 194.000 de euro. Acum cine il mai cumpara daca vede cladirea de laturi".

In cartierul Floreasca locuieste si George Nitu, arhitectul care a desenat unul dintre blocurile langa care va fi ridicata noua cladire.

"Acest bloc s-a proiectat in 1970, iar in 1971 a inceput executia. In 19 72 s-au mutat proprietarii in el. Acesta a fost un bloc proprietate particulara, construit de oamenii care lucrau in Ministerul Agriculturii si in partea de proiectare a Institutului agricol. Ni s-a repartizat aici terenul de catre Primarie cu conditia sa ne incadram in niste distante acceptabile fata de pana de verdeata a Bucurestiului (zona verde de la Baneasa). Inainte aici era zona de hipodrom, nu au fost niciodata locuinte. Dupa care s-au facut blocurile din 60 de pe Ceaikovski si Rahmaninov. Spatiile verzi de jur erau destul de bune. Acum, venind acest bloc alaturi de noi, spatiul verde este distrus. Noi am plantat aici bradul care se vede in spate o data cu inaugurarea constructiei, deci are 40 si ceva de ani", spune arhitectul.

Acesta spune ca dupa 1990, spatiul a fost declarat domeniu public si autoritatile au promis ca va ramane spatiu verde. "Dupa vreo 10 ani, cand au inceput sa se dezvolte in zona constructiile noi, au aparut tot felul de parcele unde legal nu ar fi trebui sa apara fiindca s-a distrus foarte mult. S-au taiat zeci de copaci. Colegii care au proiectat aceste cladiri (n.r. cele noi) ar putea spune ca in zona centrala este bloc langa bloc, dar aici nu este zona centrala ci zona verde", mai spune batranul arhitect.

  • Arhitectul sef al Capitalei spune ca saptiile verzi dintre blocuri puteau fi construite

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, spune ca anumite dintre aceste terenuri nu ar fi trebuit retrocedate. "In primul rand cred ca legea retrocedarii a fost complet eronata, in sensul ca nu a tinut seama de zonele reglementate urbanistic unde, o opinie personala, nu ar fi trebuit sa se faca retrocedari. Ar fi trebuit sa existe alte modalitai de compensare a pierderilor proprietarilor, lucru care s-a intamplat in alte tari europene care au trecut prin situatia noastra - Polonia si Ungaria", spune acesta.

"Daca tot s-au retrocedat si ele sunt cuprinse intr-o zona reglementata urbanistic, adica o zona de locuinte, in mod normal autoritatea locala trebuia sa accepte sa emita autorizatia de construire doar daca se incadreaza in parametrii si reglementarile de urbanism. Cazurile pe care le evocati sunt probabil exagerari, erori sau constructii ilegale. Dar, in principiu exista si zone pe care se poate construi. Aici nu este niciun motiv sa nu se construiasca, cu toata nemultumirea locuitorilor zonei, fiindca proprietarul are niste drepturi date de lege, acela de a construi, si daca el construieste dupa reglementarile din zona, trebuie sa primeasca autorizatie. Dar, greseala de baza si de fond este cea initiala cand s-au permis retrocedari fara consultarea structurilor de urbanism din primarii care sa spuna zonele unde se poate face o retrocedare in natura sau nu. Aceste spatii dintre blocuri figureaza in documentatiile de urbanism ca zone de locuit, nu zona verde, iar autoritatile sunt obligate sa emita autorizatii de construire", mai spune Patrascu.

  • Autorizatii date de Primaria sector 2 in Cartierul Floreasca in perioada 2007 - 2012

Strada WA Mozart

Constructie noua ridicata intre blocurile vechi de pe str. WA Mozart

- in 2011, Primaria sector 2 a dat autorizatie de construire pentru o cladire cu subsol, parter si 3 etaje pe str. WA Mozart nr. 51B. Beneficiar este Martinescu Andrei Mihnea;

- tot in 2011, Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru o cladire cu demisol, parter si doua etaje pe str. WA Mozart nr. 26. Beneficiar este Ioana Popescu. In 2012, primaria a aprobat modificarea fatadei cladirii si interioarelor.

- in 2010, Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru o cladire cu subsol, parter si 3 etaje pe str. WA Mozart nr 2A. Beneficiari sunt: Taranu Cristina si Iancu Simona.

- in 2009, Primaria sector 2 a dat autorizatie de construire pentru o cladire de subsol, parter si doua etaje pe str. WA Mozart nr. 33. Beneficiari sunt: Tulba Tiberiu Cristian si Tulba Anca;

- in 2007, Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru o cladire cu subsol, parter si trei etaje pe str. Mozart nr. 18 D. Beneficiar: Visan Miu Radu.

Strada Rahmaninov

Constructie noua ridicata pe str. Rahmaninov

- in 2011, Primaria sector 2 a apobat construirea unei cladiri cu doua subsoluri, parter si sapte etaje pe str Rahmaninov nr. 50-70. Beneficiar: Gheorghe Stelian.

- in 2009, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter si trei etaje pe str. Rahmaninov nr. 4A. Beneficiar: S.C. APEX INTERNATIONAL S.R.L.

- in 2008, Primaria sector 2 a aprobat construirea unui imobil cu subsol, parter si sapte etaje pe str. Rahmaninov nr. 38. Beneficiar: Matei Ion. Autorizatia a fost reinoita in 2011.

- tot in 2008, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu demisol, parter, etaj si mansarda pe str. Rahmaninov nr. 2A. Beneficiar: Popa Adriana.

Strada Puccini

- in 2011, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter, etaj si mansarda pe str. Giacomo Puccini nr. 4C. Beneficiar: Ciubuc Marian.

- in 2010, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter si doua etaje pe str. G Puccini nr. 4B. Beneficiar: Seitan Marian. Autorizatia a fost modificata in 2012. Autorizatia a fost modificata in 2012.

Strada Chopin

- In 2008, Primaria sector 2 a aprobat o cladire cu subsol, parter si 3 etaje pe str. Frederic Chopin 9B. Beneficiar: Dorin Cocos. In 2011, Primaria a dat o autorizatie pentru extinderea cladirii.

Strada J Strauss

- in 2007, Primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea unei cladiri cu subsol, parter si patru etaje pe str. J Strauss nr. 2B. Beneficiar: Andonie Simona.

Strada Baneasa Ancuta

- in 2007, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu demisol, parter si patru etaje pe str. Baneasa Ancuta nr. 6. Beneficiar: Chifulescu Mugur.

Strada G Bizet

- in 2007, Primaria sector 2 a dat autorizatie de construire pentru o cladire cu subsol, parter si patru etaje pe str. G. Bizet nr. 10. Beneficiar: SC TERM METAL SRL. In 2011 Cladirea a primit autorizatie pentru supraetajare.

Strada Gaetano Donizetti

- in 2007, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter si patru etaje pe str Gaetano Donizetti nr. 3. Beneficiar: Iacoban Constantin.

- tot in 2007, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter si patru etaje pe str Gaetano Donizetti nr. 5. Beneficiar: Haj Ahmad Camelia.

Strada G Verdi

- in 2008, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter si patru etaje pe str. G Verdi nr. 7. Beneficiar: Gaita George. In 2012, Primaria a aprobat extinderea etajului tehnic si transformarea acestuia in apartamente.

Str. Sergent Matei Dumitru

- in 2009, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu doua subsoluri, parter si sase etaje pe str. serg. Matei Dumitru nr. 1-2. Beneficiar: S.C. FLOREASCA LAKE SIGHT S.R.L. In 2010, Primaria a aprobat schimbarea destinatiei cladirii din locuinte in birouri.

Str. Ghita Padureanu

- in 2012, primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea unei cladiri cu subsol, parter si trei etaje pe str. Ghita Padureanu nr. 4. Beneficiar: Stefan Marius Razvan.

Strada Aghires

- in 2009, Primaria sector 2 a aprobat construirea unei cladiri cu subsol, parter si patru etaje pe str. Aghires 1B. Aici ar fi trebuit reconstruita in parteneriat public privat fosta Piata Aghires. Terenul este domeniu public

  • Terenuri retrocedate de Primaria Capitalei in cartierul Floreasca, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei:

- terenul in suprafata de 4952,60 mp, situat in Bucuresti, str.Giuseppe Verdi nr.2 bis, a fost restituit d-nei Rang Suzana, prin dispozitie de primar general,in 2002.

- terenul in suprafata de 69.942,58 mp, situat in Bucuresti, str. Barbu Vacarescu, a fost restituit lui Grigoriu Constantin,Constandaki Ana Gheorghe, Bragadiru Dumitru si Vereanu Suzana prin dispozitie de primar general, in 2001.

- terenul in suprafata de 300,00 mp, situat in Bucuresti, str. Barbu Vacarescu, a fost restituit in natura lui Ceamis Antoaneta Julieta, prin dispozitie de primar general in 2002.

- terenul in suprafata de 290,00 mp, situat in Calea Floreasca (fost Aviator Popescu), a fost restituit in natura lui Banta Maria prin dispozitie de primar general in 2010.

- terenul in suprafata de 400,00 mp, situat in Calea Floreasca unde functioneaza in prezent Gradinita nr.253 ), a fost restituit in natura lui Moldovan Lucian, Boeriu Rodica si Oniga Alexandrina Elena, prin dispozitie de primar general, in 2006.

- terenul in suprafata de 500,20 mp, situat in str.Giuseppe Verdi sector 2, s-a restituit in natura lui Ica Lucian si Ica Marian, prin dispozitie de primar general, in 2003.

- terenul in suprafata de 150,00 mp situat Bucuresti, str. Mozart Fara Numar, sector 2, a fost restituit in natura lui Lungu Adriana Delia, Lungu Matei Vladimir, Ionescu Traian si Lungu Erica Jessie, prin dispozitie de primar general, in 2003.

- terenul in suprafata de 200,00 mp situat in str.Johann Strauss (fosta Copoiului) sector 2, s-a restituit in natura lui Ungureanu Tudor, prin dispozitia de primar general, in 2002.

- terenul in suprafata de 265,00 mp din str.Johan Strauss a fost retrocedat in natura lui Epure Viorel si Epure Marin Marian, prin dispozitie de primar general, in 2005.

- terenul in suprafata de 280,86 mp (lot 1) situat in str. Ghita Padureanu nr. 2 a fost restituit in natura lui Croitoru Octavian Grigore, prin dispozitie de Primar general, in 2007.

- terenul in suprafata de 352,00 mp situat in str. Barbu Vacarescu nr. 215 sector 2 a fost restituit in natura lui Mandru Salustia Georgeta si Gucianu Nicolae, prin dispozitie de Primar General in 2002.

- terenul in suprafata de 400,00 mp situat in str. Rahmaninov nr.25, a fost restituit in natura lui Babes Constanta, Tancu Virginia si Ghioca Ticu-Constantin, prin dispozitie de primar general, in 2007.

- terenul in suprafata de 400,00 mp situat in str.Rahmaninov nr.20 sector 2 a fost restituit in natura lui Pascan Valerian si Pascan Aurica, prin dispozitie de primar general, in 2011.

- terenul in suprafata de 588,36 mp situat in str. Giusepe Garibaldi nr.11 sector 2, a fost restituit in natura lui Cioana Emil si Cioana Oana Angela, prin dispozitie de primar general in 2006.

- terenul in suprafata de 275,00 mp situat in str. Chopin, sector 2, a fost restituit in natura lui Popa Liliana Aurora, prin dispozitie de primar general, in 2003.

- terenul in suprafata de 162,50 mp situat in str. Frederich Chopin nr. 48 sector 2, a fost restituit in natura lui Gordun Saftica, prin dispozitie de primar general, in 2007.

- terenul in suprafata de 300 mp situat in Bucuresti, str. WA Mozart , fara numar, a fost restituit in natura lui Sandulescu Marian, prin dispozitie de primar general, in 2003.

- terenul in suprafata de 300 mp situat in str. Mozart fara numar postal, a fost restituit in natura lui Popescu Angela Gabriela, prin dispozitie de Primar General, in 2002.

- terenul in suprafata de 442,83 mp din str. Giuseppe Verdi a fost restituit in natura lui Georgeta Georgescu, prin dispozitie de primar general, in 2005.