Uniunea Europeană va amenința Ungaria cu sabotarea economiei sale dacă premierul ungar Viktor Orban va bloca asistența pentru Ucraina și la summitul liderilor blocului comunitar ce va avea loc săptămâna aceasta, arată un document confidențial obținut de Financial Times și citat de Reuters.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Documentul obținut de FT arată că oficialii de la Bruxelles au elaborat o strategie care să ia la țintă în mod explicit slăbiciunile economiei ungare, pericliteze stabilitatea forintului și ducă la prăbușirea încrederii investitorilor cu scopul de a afecta „locurile de muncă” și creșterea economică, în cazul în care Orban va folosi în continuare dreptul său de veto pentru a bloca asistența pentru Ucraina.

Documentul afirmă că „în cazul în care nu se ajunge la nicio înțelegere la [summitul de] pe 1 februarie, alți șefi de stat și guvern vor declara în public că, având în vedere comportamentul neconstructiv al premierului ungar (...) ei nu își pot imagina ca” fonduri UE să fie oferite Budapestei.

În lipsa fondurilor europene, „piețele financiare și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”, mai notează documentul, adăugând de asemenea că o asemenea pedeapsă „ar putea declanșa o creștere rapidă a costurilor finanțării deficitului public și o cădere a monedei” ungare.

Ungaria, singura țară din UE care a votat împotriva adoptării pachetului masiv de asistență pentru Ucraina

Viktor Orban a blocat în decembrie anul trecut adoptarea pachetului de asistență multianuală în valoare de 50 de miliarde de euro pregătit de UE pentru Ucraina, liderul de la Budapesta declarând câteva zile mai târziu că banii pentru ajutorarea țării vecine nu trebuie să vină din bugetul blocului comunitar.

„Ei vor să dea Ucrainei banii din cadrul bugetului UE, Ungaria vrea să fie dați din afara bugetului UE. Ei au posibilitatea - dacă nu suntem de acord cu acest lucru - să rezolve acest lucru în afara bugetului, dar nu au opțiunea de a rezolva acest aspect din bugetul UE fără aprobarea Ungariei", a declarat el, printre altele, la o conferință de presă.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a reiterat pe 18 ianuarie că guvernul ungar este departe de a ajunge la un acord cu UE privind deblocarea asistenței pentru Ucraina.

Comentariile sale au venit la doar o zi după ce membrii principalelor grupuri din Parlamentul European au convenit marți asupra unui proiect de rezoluție privind atacarea la Curtea de Justiție a UE a deciziei Comisiei de a debloca o parte semnificativă a fondurile europene destinate Ungariei, dar pe care le înghețase din cauza îngrijorărilor privind deteriorarea statului de drept la Budapesta în timpul guvernării lui Viktor Orban.

Comisia condusă de Ursula von der Leyen deblocase 10,2 miliarde de euro din aceste fonduri pentru Budapesta înaintea summitului din luna decembrie în care Orban a blocat pachetul de asistență pentru Ucraina, dar a părăsit sala când s-a votat în privința deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul la UE.

Abținerea sa de la vot a permis adoptarea recomandării făcute de Comisia Europeană în luna noiembrie și care vizează, pe lângă negocierile cu Ucraina, și deschiderea discuțiilor cu Republica Moldova.

Primul semn că Viktor Orban ar putea renunța la blocarea sprijinului pentru Kiev

Contactat duminică de Financial Times pentru a comenta planul redactat la Bruxelles privind sabotarea economiei Ungariei, ministrul ungar pentru relația cu UE, Janos Boka, a declarat că nu este la curent cu o astfel de amenințare, dar că Budapesta „nu cedează presiunilor”.

Însă Balazs Orban, consilierul principal al premierului ungar pe probleme politice, a declarat luni dimineața că Budapesta a trimis Bruxelles-ului încă de sâmbătă o propunere care arată că este dispusă să aprobe folosirea bugetului comunitar pentru ajutorarea Ucrainei, cu anumite condiții.

„Bruxelles-ul folosește șantajul împotriva Ungariei de parcă nu va exista ziua de mâine, în pofida faptului că am propus un compromis”, a scris Balasz pe contul său de pe platforma social media „X”, fosta Twitter.

Informația publicată duminică de FT pe baza documentului obținut a venit la doar câteva zile după ce Politico a scris, citând mai multe surse diplomatice sub condiția anonimității, că liderii UE iau în calcul așa-numita „opțiune nucleară”, suspendarea dreptului de vot a unui stat membru, dacă Ungaria va bloca în continuare adoptarea pachetului de asistență pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de doilari.

„Dacă Orbán chiar blochează din nou cu adevărat un acord [privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina] la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opțiune reală", a declarat un diplomat UE.

Ce spune Articolul 7 din Tratatul UE

„(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură. Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată (55%, adică 15 state din 27, nota red.), poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice. Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv.

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situației care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Ungaria a înfuriat și NATO din cauza tărăgănării ratificării aderării Suediei la alianță

Trebuie menționat faptul că Viktor Orban a supărat cancelariile occidentale și din cauza faptului că Ungaria a rămas singura țară care nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, în ciuda faptului că a promis că nu va ajunge în această situație.

Turcia, în schimb a aprobat solicitarea Suediei, deși părea că Erdogan va fi un obstacol mai dificil decât Orban.

Șeful parlamentului ungar a declarat joia trecută că ratificarea aderării Suediei la NATO nu e vreo „urgență”.

În schimb, Orban l-a invitat la Budapesta pe premierul suedez Ulf Kristersson pentru a negocia ratificarea aderării țării sale la NATO. Kristersson a spus că nu are ce să negocieze pe tema intrării țării sale în Alianță, adăugând că nu va ceda la „nicio pretenție legată de aderarea la NATO - asta nu este pe masă".

Urmărește ultimele evoluții din a 705-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.