Președintele parlamentului ungar a declarat joi că nu există nicio urgență în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO, după ce Ungaria a rămas singura țară din alianță care nu a făcut acest lucru, relatează Reuters.

Laszlo Kover (stanga)Foto: Tamas Kovacs / AP / Profimedia

Ungaria a rămas singura țară a NATO care nu a ratificat aderarea țării nordice la alianță după ce parlamentul turc dominat de partidul AK al președintelui Recep Erdogan a făcut acest lucru marți seara, adoptând rezoluția de aprobare a cererii suedeze cu 287 de voturi pentru și 55 împotrivă.

Premierul ungar Viktor Orban, care a menținut relații cordiale cu Moscova în pofida declanșării războiului din Ucraina de către Vladimir Putin, a declarat miercuri că îi va îndemna pe legiuitorii de la Budapesta să ratifice aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă în condițiile în care parlamentul de la Budapesta nu este acum în sesiune.

Cu o zi înainte Orban declarase că l-a invitat la Budapesta pe premierul suedez Ulf Kristersson pentru a negocia ratificarea aderării țării sale la NATO.

Partidul Socialist ungar, aflat în opoziție, a declarat săptămâna trecută că va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului în vederea aprobării intrării țării nordice în alianță. Propunerea a fost respinsă însă de guvernul suedez, care și-a exprimat totuși speranța că parlamentul ungar va ratifica în curând cererea de aderare.

Suedia și vecina sa nordică Finlanda au renunțat la neutralitatea lor istorică după începerea invaziei rusești în Ucraina, solicitând în mod oficial în mai 2022 să fie primite în NATO. Reprezentanții celor două țări au semnat protocoalele de aderare la începutul lui iulie 2022, însă ratificarea acestora a fost întârziată de Turcia și Ungaria.

Finlanda a fost admisă în cele din urmă în alianță în aprilie 2023, însă Suedia s-a lovit în continuare de opoziția Ankarei și a Budapestei.

Opoziția ungară a încercat să grăbească ratificarea aderării Suediei la NATO

Partidul Socialist din Ungaria a anunțat săptămâna trecută că va solicita convocarea unei sesiune extraordinare a parlamentului pentru a vota asupra ratificării cererii suedeze, însă această variantă a fost exclusă joi de către Laszlo Kover, președintele parlamentului ungar și unul dintre fondatorii partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.

„Nu am nicio îndoială că unul dintre partidele de opoziție, care sunt cu consecvență împotriva intereselor ungare, vor cere sesiuna [extraordinară], dar acest lucru nu va reuși probabil”, a declarat el pentru site-ul de știri Index.hu.

„Eu nu simt nicio urgență anume. Mai mult, nu cred că există o situație extraordinară”, a adăugat el cu privire la votul asupra candidaturii Suediei la NATO.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a îndemnat miercuri pe Orban să ratifice aderarea Suediei la NATO în condițiile în care mai mulți membri ai guvernului său au încercat în mod repetat să pună amânările în cârca parlamentului de la Budapesta.

Însă acesta este dominat de Fidesz, care a obținut o victorie zdrobitoare la ultimele alegeri parlamentare, iar puțini legiuitori ai partidului de guvernământ îndrăznesc să iasă din cuvântul lui Viktor Orban.