Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că l-a invitat pe premierul suedez să vină la Budapesta ca să negocieze aderarea țării sale la alianța militară NATO, o procedură pe care Ungaria și Turcia au tot amânat-o.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
  • UPDATE 13:42 Întrebat în legătură cu invitația, un purtător de cuvânt al premierului Kristersson a spus pentru Reuters că Stockholm nu a decis deocamdată cum să răspundă. Scopul vizitei ar fi „crearea unui climat de încredere”, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. „Cooperarea politică și de securitate necesită încredere necondiționată", a adăugat el.

„Astăzi am trimis o scrisoare de invitație premierului suedez Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO", a scris Orban pe platforma de socializare X.

Parlamentul turc va vota în această săptămână aderarea Suediei la NATO, a anunțat luni presa turcă.

Votul va avea loc marți, a relatat canalul privat CNN Turk, în timp ce alții, precum NTV, au menționat această săptămână, fără a da o dată precisă. Un oficial parlamentar care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat pentru AFP că legislatorii ar putea dezbate și vota joi chestiunea.

După ratificarea de către Turcia, Ungaria ar fi singurul obstacol rămas în calea procesului de aderare, pe care Suedia și vecinul său finlandez l-au inițiat ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Cererea Suediei a fost aprobată de comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc la sfârșitul lunii decembrie, dar votul în plen a fost amânat.

Turcia, în mod similar cu Ungaria, a blocat calea Suediei înmulțindu-și cererile și pretextele pentru a-și justifica reticența. Suedia și-a depus cererea de aderare în același timp cu Finlanda, care a fost admisă în aprilie.

Încă de la începutul procesului, președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat presupusa clemență a Stockholmului față de anumite grupări kurde, pe care le consideră teroriste.