Ungaria consideră că alocările financiare pentru Ucraina nu trebuie să fie acordate din bugetul Uniunii Europene și ar trebui stabilit un calendar „rezonabil" pentru orice finanțare pentru Ucraina, a declarat joi premierul Viktor Orban, citat de Reuters.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Sunt convins că a da Ucrainei 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru cinci ani... Este o decizie proastă", a declarat Orban într-o conferință de presă.

Toate cele 27 de state UE, cu excepția Ungariei, au convenit săptămâna trecută să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina. Întrucât era nevoie de unanimitate, Viktor Orban a ieșit din sală când s-a luat decizia, premierul ungar confirmând apoi că cel care a sugerat această soluție de compromis a fost cancelarul german Olaf Scholz.

Dar liderii europeni nu au putut depăși rezistența lui Orban la revizuirea bugetului UE astfel încât să se aloce 50 de miliarde de euro pentru Kiev și să ofere mai mulți bani pentru alte acțiuni, cum ar fi gestionarea migrației.

Liderii UE, care ar prefera un acord susținut de toți membrii, dar care au și un plan B, sunt așteptați să încerce iar să rezolve problema la un summit de urgență care va avea loc la 1 februarie.

„Ei vor să dea Ucrainei banii din cadrul bugetului UE, Ungaria vrea să fie dați din afara bugetului UE. Ei au posibilitatea - dacă nu suntem de acord cu acest lucru - să rezolve acest lucru în afara bugetului, dar nu au opțiunea de a rezolva acest aspect din bugetul UE fără aprobarea Ungariei", a declarat Orban.

„Ei au posibilitatea, cei 26 de membri, să rezolve acest lucru cu un împrumut comun în afara bugetului”, a adăugat el.

UE ar putea continua să ajute cu o soluție care ar implica un acord între 26 de membri și Ucraina, care însă ar tăia accesul Budapestei la fondurile UE care au legătură cu pachetul financiar, cum ar fi cele privind migrația.

UE a suspendat o mare parte din fondurile destinate Ungariei din cauza preocupărilor legate de starea statului de drept sub regimul Viktor Orban. Săptămâna trecută, UE a deblocat o parte din aceste fonduri, afirmând că Budapesta a pus în aplicare o reformă a sistemului judiciar, însă aproximativ 20 de miliarde de euro rămân în continuare înghețate.

Întrebat despre acest subiect joi, Orban a declarat că Ungaria nu ar dori să lege problema fondurilor UE suspendate de finanțarea care urmează să fie acordată Ucrainei.

„Nu dorim să legăm asistența financiară care urmează să fie acordată Ucrainei de nicio problemă financiară a Ungariei... acest lucru ar încălca și principiul UE de cooperare loială", a declarat Orban.