Trupele rusești au obținut mici câștiguri teritoriale în ultimele săptămâni pe linia frontului din estul Ucrainei, folosind avantajul numeric, considerat un factor decisiv în luptele istovitoare, relatează New York Times, preluat de The Guardian și serviciul rusesc al BBC.

Un militar rus lângă un lansator multiplu de rachete Grad în timp ce executa o misiune de luptă în direcția DonețkFoto: Dmitri Yagodkin / TASS / Profimedia

Recentele progrese ale Rusiei în apropiere de Avdiivka, precum și în jurul altor orașe precum Kupiansk, Bahmut și Marinka, sunt, de asemenea, o dovadă în plus că Rusia a preluat ferm inițiativa pe o mare parte a câmpului de luptă, după ce cel mai important general ucrainean, Valeri Zalujnîi, a recunoscut luna trecută că contraofensiva lansată în iunie a intrat în impas, lucru contrazis de președintele Volodimir Zelenski.

Și Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al lui Zelenski, a criticat comentariile din The Economist ale comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, avertizând împotriva dezvăluirii de informații de pe câmpul de luptă.

„Pentru că atunci îi facem treaba mai ușoară agresorului. Sunt convins că totul a fost citit cu foarte mare atenție [în Rusia], s-a notat și s-au tras concluzii”, a declarat Ihor Jovkva, sâmbătă, la o televiziune ucraineană.

În tot acest timp, trupele rusești fac progrese într-un moment critic pentru guvernul de la Kiev, care a cerut celui mai mare aliat, SUA, să furnizeze un nou ajutor.

„În prezent, situația de pe linia frontului este dificilă și se deteriorează treptat", a declarat într-un Yehor Chernev, vicepreședintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații a Parlamentului ucrainean.

„Fără muniție americană, începem să pierdem teritoriul care a fost câștigat cu greu în această vară".

De la lansarea operațiunilor ofensive în apropierea Avdiivka în octombrie, Rusia a câștigat în total aproximativ 11 km în toate direcțiile din jurul orașului, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

„Dar asta i-a costat scump", a declarat miercuri Oleksandr Ștupun, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, la televiziunea națională.

„Avem mai mulți oameni decât aveți voi muniție”

El a precizat că Rusia a pierdut 25.000 de soldați în est în decurs de două luni, majoritatea în jurul Avdiivka.

„Aș spune că motto-ul atacurilor lor este „Avem mai mulți oameni decât aveți voi muniție, gloanțe, rachete și obuze'", a declarat Tykhyi, un maior care luptă în cadrul Gărzii Naționale Ucrainene din Avdiivka, în mesaje audio, folosind doar indicativul său pentru a se identifica, conform regulilor militare ucrainene.

Mulți ucraineni nu au fost încă înrolați în armată, iar autoritățile nu vor să recurgă la mobilizarea în masă de teamă să nu exacerbeze tensiunile sociale, comentează NYT, potrivit serviciul rusesc al BBC.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni, dar că o decizie finală nu a fost luată.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă la Kiev că înalți oficiali militari și guvernamentali urmează să discute „această problemă foarte sensibilă a mobilizării” și că apoi parlamentul o va lua în considerare.

Între timp, trupele rusești se apropie de orașul Avdiivka, pe care New York Times îl descrie ca fiind un bastion ucrainean în regiunea Donețk.

Capturarea orașului ar fi un succes strategic pentru Rusia, deoarece este pivotul apărării ucrainene în Donbas, precum și un simbol al rezistenței, pe care forțele susținute de Rusia au încercat să îl cucerească în 2014.

Publicația americană amintește că Rusia „face astfel de progrese" pe fondul unei lupte politice atât în Statele Unite, cât și în Europa cu privire la continuarea asistenței militare pentru Kiev, de care Ucraina „are nevoie cu disperare" pentru a rezista în fața Rusiei.

SUA nu au aprobat un nou ajutor pentru Ucraina

Congresul american va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, conform unui anunţ făcut marţi de liderii democrat şi republican din Senatul SUA.

Negociatorii republicani şi democraţi nu au ajuns la un acord, în pofida presiunilor repetate din partea preşedintelui Biden şi a apelurilor din partea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, au spus că speră să poată vota acest ajutor „la începutul anului viitor”.

Aceasta este încă o dezamăgire pentru preşedintele ucrainean, într-un an marcat de speranţa neîmplinită a unei contraofensive majore de succes, presiunea crescută a Rusiei pe front şi eşecul aprobării unui ajutor de 50 de miliarde de euro de către Uniunea Europeană.

Casa Albă avertizase deja că va rămâne „fără resurse” pentru Ucraina „până la sfârşitul anului”.

Armata ucraineană schimbă tactica şi se baricadează în tranşee.

Armata ucraineană a decis să se baricadeze în tranşee în faţa unei ierni lungi şi grele pentru a frâna actuala ofensivă rusă pe toate fronturile şi a nu pierde mai mult teritoriu, mai ales în regiunea Doneţk, relatează joi agenţia de presă EFE, scrie Agerpres.

„Unităţile Serviciului Statal de Transporturi Speciale construiesc fortificaţii în zonele desemnate”, a informat Statul Major ucrainean, fără a da mai multe detalii.

Până acum, Ucraina nu a optat pentru o asemenea tactică defensivă, întrucât a sperat că trupele sale urmau să reuşească în contraofensiva lansată pe 4 iunie eliberarea unor mari porţiuni din teritoriul ocupat de Rusia, dar la ora actuală contraofensiva ucraineană pare blocată complet.

Odată ce trupele sale au trecut în defensivă în ultimele săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat construirea de fortificaţii pentru a opri înaintarea inamicului în ofensiva lansată de trupele ruse la începutul lunii octombrie.

„Linia Surovikin”, o tactică de succes pentru ruși

Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o în timp ce era ameninţată de contraofensiva ucraineană, tactică ce s-a dovedit apoi a fi una de succes şi este cunoscută ca „linia Surovikin”, numele generalului rus artizan al acestei defensive, dar între timp căzut în dizgraţie după ce a fost suspectat că ar fi sprijinit în iunie rebeliunea mercenarilor Wagner conduşi de Evgheni Prigojin.

Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine, sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor rusești pe trei axe de atac în provinciile Zaporojie şi Doneţk.

În marea sa conferinţă de presă de la final de an, preşedintele Zelenski a dat ca exemplu fortificaţiile deja construite pe sectorul de front din provincia nord-estică Harkov, unde armata rusă a mobilizat mari resurse pentru a încerca să cucerească oraşul strategic Kupiansk, şi a cerut ca aceste structuri să fie ridicate şi în celelalte sectoare ale frontului, reproşându-le totodată comandanţilor armatei că nu au făcut deja acest lucru. „Când văd asta aici, dar nu şi în alte regiuni, le pun întrebări concrete comandanţilor militari din alte sectoare. Este suficient? Şi atunci de ce (protecţia) este mai slabă decât în Harkov?”, a întrebat Zelenski.

Acesta este şi cazul sectorului de la Avdiivka, oraşul din provincia estică Doneţk pe care ruşii încearcă de trei luni să-l cucerească.