Generalul rus Serghei Surovikin se află în Algeria, ca parte a unei delegații a Ministerului Apărării, într-o aparentă revenire la atribuțiile oficiale, după ce a fost suspectat în legătură cu o revoltă eșuată a grupului de mercenari Wagner în luna iunie, a informat vineri ziarul Kommersant, citând o sursă apropiată generalului, relatează Reuters.

Generalul Serghei SurovikinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Ziarul a publicat fotografii cu Surovikin purtând un costum kaki fără însemne militare despre care spune că au fost făcute în Algeria, un important cumpărător de arme rusești.

Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” pentru că a folosit tacticile dure în timpul intervenției Rusiei în războiul civil din Siria, a condus pentru scurt timp campania Rusiei în Ucraina anul trecut, înainte de a fi retrogradat în ianuarie.

El a devenit popular printre criticii duri ai instituției militare ruse și era considera apropiat al șefului Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit luna trecută după ce avionul în care se afla s-a prăbușit.

În timp ce mercenarii Wagner au mărșăluit spre Moscova la sfârșitul lunii iunie, el a apărut într-un videoclip părând tulburat și ținând o pușcă de asalt pe genunchi, îndemnându-i să se oprească.

Generalul, care a fost lăudat public de Prigojin, a dispărut din vizorul publicului după revoltă. El a fost văzut prima oară public într-o fotografie alături de soția lui la începutul lunii septembrie.

The New York Times a raportat că serviciile de informații americane credeau că acesta a știut dinainte despre rebeliunea armată, cea mai mare provocare la adresa autorității președintelui Vladimir Putin în cei 24 de ani la putere.

Diverse instituții de presă au raportat că Surovikin a căzut în disgrația Kremlinului și că este anchetat pentru posibilă complicitate. Agenția de presă de stat RIA a scris luna trecută că a fost revocat din funcția de șef al forțelor aeriene, iar adjunctul său Viktor Afzalov și-a asumat postul temporar.

Kremlinul a refuzat să comenteze statutul său.

Rapoarte neconfirmate din această lună spuneau că Surovikin a fost numit șeful comitetului de apărare aeriană al Comunității Statelor Independente.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului au spus că acest lucru ar fi „consecvent cu modelele anterioare ale conducerii militare ruse care transferă comandanții căzuți în dizgrație și ineficienți în poziții periferice departe de Ucraina, fără a-i elimina complet de armata rusă”.