Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a criticat comentariile din The Economist ale comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, avertizând împotriva dezvăluirii de informații de pe câmpul de luptă, scrie The Guardian.

Generalul Valerii ZalujniiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Pentru că atunci îi facem treaba mai ușoară agresorului. Sunt convins că totul a fost citit cu foarte mare atenție [în Rusia], s-a notat și s-au tras concluzii”, a declarat Ihor Jovkva, sâmbătă, la o televiziune ucraineană, potrivit Kyiv Independent.

„Dacă putem cumva câștiga în acest mod... poate e vreo strategie inteligentă, dar pentru mine e foarte ciudat”, a adăugat el.

  • „Războiul trece acum într-o nouă etapă: ceea ce noi, cei din armată, numim război 'poziţional' compus din lupte statice şi de uzură”, a scris el în acest editorial, în care a avertizat că frontul de luptă ar putea aminti în curând de tranşeele din Primul Război Mondial.
  • Zalujnîi consideră că situaţia de pe front a ajuns în impas când niciuna dintre părţi nu poate avansa pentru că ambele sunt la fel echipate din punct de vedere tehnologic. Un blocaj pe câmpul de luptă, a spus el, nu face decât să ajute Rusia să-şi restabilească puterea militară. În acest sens, generalul Zalujnîi subliniază că Ucraina are nevoie în primul rând de avioane.

Consilierul diplomatic al lui Zelenski, Ihor Jovkva, a mai afirmat că a primit un telefon „panicat” de la un oficial de rang înalt dintr-o țară aliată, în urma publicării comentariilor lui Zalujnîi. Oficialul preocupat a întrebat dacă forțele ucrainene se află „într-un impas”, a spus Jovkva.

____