​Forțele rusești, concentrate de săptămâni întregi pe atacarea orașului-cheie Avdiivka din estul Ucrainei, sunt acum hotărâte să captureze imensa sa uzină de producere a cocsului, a declarat vineri primarul orașului. Volodimir Zelenski a numit vineri un nou comandant al forțelor sale speciale, o unitate cunoscută pentru desfășurarea de operațiuni militare în teritoriile controlate de Moscova, dar ofițerul înlocuit în această remaniere a declarat că nu i s-a spus de ce a fost înlocuit în funcție.

Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 619, LIVETEXT:

08:17Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

23:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul de sâmbătă seară, că Ucraina a „parcurs un drum enorm” în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, el menţionând că transformarea statului, necesară, continuă. „Continuăm să ne transformăm statul pentru a fi cu adevărat pregătit pentru aderarea deplină la UE”, a spus el.

22:41 Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a criticat comentariile din The Economist ale comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, avertizând împotriva dezvăluirii de informații de pe câmpul de luptă.

„Pentru că atunci îi facem treaba mai ușoară agresorului. Sunt convins că totul a fost citit cu foarte mare atenție [în Rusia], s-a notat și s-au tras concluzii”, a declarat Ihor Jovkva, sâmbătă, la o televiziune ucraineană.

22:03 Ucraina afirmă că a lovit sâmbătă un şantier naval în peninsula Crimeea ocupată de Rusia, în portul Kerci.

„În seara zilei de 4 noiembrie, forţele armate ucrainene au efectuat cu succes lovituri asupra infrastructurilor maritime şi portuare de pe şantierul naval Zaliv, în oraşul temporar ocupat Kerci”, a anunţat armata ucraineană.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de ruși în Crimeea, a anunțat la rândul său că Ucraina a tras cu rachete asupra unui şantier naval din Kerci, dând asigurări totodată că acestea au fost doborâte. „Nu există victime”, a transmis el pe rețelele sociale.

19:40Vicepremierul pentru integrare europeană și euroatlantică Olga Stefanishyna a declarat că Ucraina nu are probleme cu noul guvern al Slovaciei, al cărui șef Robert Fico s-a opus ajutorului militar acordat Ucrainei și sancțiunilor împotriva Rusiei.

Ea a atras atenția asupra faptului că de la începutul războiului și după depunerea unei cereri de aderare la UE, Ucraina a devenit parte a politicii europene. În același timp, trebuie amintit că există o diferență între declarațiile publice și acțiunile reale. „Dar tendințele populiste sunt acum la mare căutare”, a menționat oficialul ucrainean.

19:20Armata rusă a bombardat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie și drone kamikaze. Au fost trase 6 obuze de artilerie și 8 lovituri cu drone kamikaze. „Din fericire, nu au fost victime, dar distrugerile sunt însemnate”, spun autoritățile locale.

19:01Trupele ruse au bombardat localitatea Beryslav din regiunea Herson: un rezident local a fost rănit în urma bombardamentelor și a fost transportat la spital în stare gravă.

Șefa CE: Ucraina a făcut „progrese excelente” în vederea aderării la UE

18:38 Zelenki, după vizita președintei CE, Ursula von der Leyen: „Continuăm transformarea Ucrainei, pentru a fi pregătiți - în mod realist - pentru intrarea cu drepturi depline în Uniunea Europeană, pentru a ne adapta toate instituțiile, toate standardele noastre la regulile europene”.

18:26 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Kiev, că Ucraina a făcut „progrese excelente” în vederea aderării la UE, cu câteva zile înainte de prezentarea unui raport cheie privind candidatura de aderare a Kievului.

17:02 „Avem un singur Putin”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat din nou să risipească ceea ce o agenţie de presă rusă a descris drept „mituri” despre „dublurile” preşedintelui rus Vladimir Putin.

De ce l-a înlocuit Zelenski pe comandantul forțelor speciale

16:34 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai declarat, în conferința de sâmbătă susținută alături de Ursula von der Leyen, că „este evident” că actualul conflict dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas „a deturnat atenţia” de la războiul dintre Ucraina şi Rusia.

„Este evident că războiul din Orientul Mijlociu, acest conflict, deturnează atenţia. Noi am mai fost în situaţii foarte dificile, atunci când nu exista aproape nicio focalizare asupra Ucrainei”, a subliniat Zelenski, exprimându-şi totodată convingerea că Ucraina „va depăşi această provocare”.

15:55 Zelenski l-ar fi înlocuit pe comandantul Forțelor pentru Operațiuni Speciale, Viktor Horenko, la cererea ministrului Apărării Rustem Umerov, a spus directorul adjunct al biroului prezidențial, potrivit Ukrainska Pravda.

Demiterea lui Horenko, unul dintre comandanții de top, a provocat o oarecare confuzie, deoarece Horenko însuși a declarat că a aflat despre demiterea sa din presă și a fost surprins de decizie.

15:36 Zelenski, întrebat sâmbătă despre un articol NBC (vezi update-ul de la 12:15), și-a reafirmat poziția potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia și a negat, de asemenea, că lideri occidentali îl presează să facă acest lucru.

„Toată lumea cunoaște atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societății ucrainene... Astăzi, nimeni nu face presiuni (asupra mea pentru a negocia), nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite”, a declarat el.

„Noi să stăm acum la masă cu Rusia... să discutăm și să-i dăm ceva - acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat Zelenski.

Zelenski: Războiul nu este într-un impas

15:14 Președintele ucrainean a negat sâmbătă că războiul dintre țara sa și Rusia a ajuns într-un „impas”, declarația venind după ce un comandant ucrainean de rang înalt a afirmat săptămâna aceasta că cele două armate sunt prinse într-un război pozițional și de uzură.

„A trecut timp și, astăzi, iar oamenii sunt obosiți (...) Dar nu suntem într-un impas”, a declarat Zelenski în cadrul conferinței de presă cu Von der Leyen.

14:33 Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina s-a angajat să-și continue reformele, inclusiv prin consolidarea practicilor anticorupție.

Președintele ucrainean a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev.

Amintim că UE va prezenta săptămâna viitoare un raport privind progresele înregistrate de Ucraina în încercarea sa de a adera la blocul comunitar. (Reuters)

14:18 Rusia a efectuat recent teste nereușite ale rachetelor sale balistice cu capacitate nucleară Yars și Bulava, ceea ce indică probleme serioase în ceea ce privește capacitățile nucleare militare ale Moscovei, a afirmat duminică serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR).

În timpul unui test de lansare a rachetei RS-24 Yars ce a avut loc la 1 noiembrie, proiectilul lansat de la un cosmodrom din regiunea Arkhangelsk spre Kamceatka a deviat de la curs, spune GUR. (Kyiv Independent)

Armata rusă are pierderi enorme pe frontul din Avdiivka

13:37 Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat pentru Quotidiano Nazionale că nu a venit încă momentul pentru negocieri de încetare a focului între Rusia și Ucraina.

„Sprijinul pentru Kiev din partea Occidentului și a UE este neschimbat. Ucraina luptă pentru protejarea suveranității sale, precum și pentru respectarea dreptului internațional", a declarat Crosetto într-un interviu pentru publicația italiană.

13:16 VIDEO Armata lui Vladimir Putin are pierderi enorme pe frontul din Avdiivka / Cum au reușit ucrainenii să anihileze sute de blindate inamice

12:38 Tayyip Erdogan a declarat că va încerca să înlesnească pe cât poate ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO, dar a adăugat că Suedia nu a luat suficiente măsuri împotriva militanților kurzi.

Erdogan a înaintat luna trecută parlamentului, pentru ratificare, un proiect de lege care aprobă candidatura Suediei la NATO, o mișcare salutată de alianță și de Stockholm.

Inițial, Ankara s-a opus aderării Suedie, susținând că această țară adăpostește grupuri pe care le consideră teroriste.

Într-o discuție avută vineri cu câțiva jurnaliști, în timpul unui zbor de întoarcere din Kazahstan, Erdogan a declarat că va încerca să sprijine procesul de ratificare atât timp cât și partenerii Turciei îl vor aborda în mod pozitiv.

SUA și UE au tatonat Ucraina pe tema unor posibile negocieri de pace

12:15SUA și UE au tatonat Ucraina cu privire posibile negocieri de pace cu Ucraina - surse NBC

11:42 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat pe Patriarhul Moscovei, Kirill (Vladimir Gundyayev), de susținerea agresiunii rusești, a anunțat duminică SBU.

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse este un „membru al cercului interior al conducerii militare și politice de vârf a Rusiei și a fost unul dintre primii care a susținut public războiul pe scară largă împotriva Ucrainei", a spus SBU.

11:33 Atacurile rusești au rănit 15 persoane în ultima zi, scrie Kyiv Independent.

Forțele rusești au efectuat atacuri în cel puțin opt regiuni din Ucraina în cursul zilei de sâmbătă, rănind cel puțin 15 persoane, potrivit informațiilor transmise duminică dimineață de oficiali locali

Blogerii de război critică iar comandamentul militar rus

10:44 Ursula von der Leyen a sosit sâmbătă dimineață la Kiev pentru a discuta despre extinderea UE cu Zelenski, a anunțat președinta Comisiei Europene pe rețeaua de socializare X.

„Sunt aici pentru a discuta despre calea Ucrainei către aderarea la UE", precum și despre sprijinul financiar al UE „pentru a reconstrui Ucraina ca o democrație modernă și prosperă", a declarat ea la sosirea în gara din Kiev, unde a fost întâmpinată de președintele ucrainean.

La 8 noiembrie, Comisia urmează să prezinte raportul său privind progresele înregistrate de Ucraina, Republica Moldova și Georgia și să decidă dacă va deschide sau nu negocierile de aderare, înainte ca UE-27 să abordeze această chestiune în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles la jumătatea lunii decembrie.

În timpul celei de-a șasea vizite a Ursulei von der Leyen în Ucraina de la începutul invaziei rusești, ea intenționează de asemenea să discute despre „sprijinul militar" european și despre „cel de-al doisprezecelea pachet de sancțiuni" al UE împotriva Rusiei, care este în curs de pregătire, a declarat ea jurnaliștilor, potrivit AFP.

10:19 Bloggerii de război ruși au continuat să critice comandamentul militar rus pentru că nu reușește să stabilească capacități de instruire pe termen lung, deoarece păstrează comandanții și soldații calificați pe front și lasă carieriștii fără experiență să instruiască noii recruți și ofițeri, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Un blogger rus a afirmat că Rusia continuă să învețe din greșelile sale doar cu prețul unor pierderi semnificative și că liderii militari ruși nu reușesc să predea noilor soldați și ofițeri tacticile eficiente folosite de comandanții și militarii competenți.

Bloggerul a afirmat că cei de la conducerea armatei îi angajează pe cei mai capabili comandanți și militari pe cele mai periculoase linii de front din Ucraina, în loc să îi folosească pentru a instrui noua promoție de soldați ruși.

El a adăugat că Rusia trebuie să rezolve această problemă la nivel sistemic, altfel unitățile nou formate vor repeta greșelile anterioare ale Rusiei pe linia frontului.

Ucrainenii susțin că armata rusă a avut pierderi foarte mari ieri

10:05 Opt sisteme suedeze de artilerie Archer au fost deja livrate Ucrainei, a anunțat postul național de televiziune SVT la 3 noiembrie, citându-l pe ministrul suedez al apărării, Pal Jonson.

09:27 Ucrainenii susțin că armata rusă a avut pierderi foarte mari ieri: 830 de soldați, 11 tancuri, 38 de alte blindate de luptă, 35 de sisteme de artilerie, 7 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 25 diferite vehicule și cisterne.

Rușii sunt deciși să cucerească imensa cocserie din Avdiivka

09:13 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită-surpriză și va vorbi în fața parlamentului ucrainean, a anunțat deputatul ucrainean Iaroslav Zheleznyak pe canalul său de Telegram.

Vizita lui Von der Leyen are loc înaintea unui raport pe care Uniunea Europeană îl va prezenta săptămâna viitoare cu privire la progresele înregistrate de Ucraina în procesul de aderare.

09:08 „Ei trebuie să o cucerească. Punct": Trupele rusești au un nou obiectiv în estul Ucrainei

08:42Rusia a atacat azi-noapte regiunea ucraineană Sumî cu două drone Shahed lansate din regiunea rusă Kursk, potrivit statului major al armatei ucrainene.

Ambele au fost distruse de grupuri mobile de tragere ale armatei ucrainene, a spus sursa citată.

Zelenski l-a schimbat pe șeful forțelor speciale

08:34 Un atac cu rachete ucrainene asupra unui centru de ocupare a forței de muncă din Chaplynka, un oraș ocupat de Rusia în regiunea sudică Herson, a provocat vineri moartea a nouă persoane și rănirea altor nouă, a afirmat guvernatorul numit de Rusia în această regiune

Vladimir Saldo, care a declarat pentru televiziunea Rossiya-24: „Până în acest moment, nouă morți au fost scoși de sub dărâmături, precum și nouă persoane grav rănite".

Oficialii ucraineni nu au reacționat până acum în privința incidentului, notează Reuters.

01:12Alegerile din Republica Moldova: Maia Sandu avertizează asupra încercărilor forţelor pro-Kremlin de a bloca drumul european al ţării

00:27 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seară, în discursul către compatrioţi, că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a spus că aşteaptă „cu nerăbdare” noi rezultate de la noua conducere.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

------------------