Rusia a anunțat că va efectua exerciţii militare navale cu Myanmar, o premieră în „istoria recentă” a celor două țări, în timpul unei vizite începute vineri de șeful marinei ruse în această țară din sud-estul Asiei, care este condusă de o juntă militară, relatează AFP.

Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul-șef al marinei ruse, amiralul Nikolai EvmenovFoto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

Comandantul-şef al marinei ruse, amiralul Nikolai Evmenov, „și-a început vizita de lucru” în Myanmar, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Programul său include în special „participarea la ceremonia de deschidere a primului exercițiu naval ruso-birmanez din istoria recentă” și o vizită la „navele de război” care i-au parte la acest exercițiu, potrivit Moscovei.

Data exactă a acestor exerciții militare nu a fost precizată.

El urmează de asemenea să se întâlnească cu mai mulți lideri birmanezi în cursul acestei vizite care ca scop „consolidarea cooperării navale” între cele două țări, a precizat ministerul rus.

Myanmar se află în haos de când armata a preluat cu forța puterea de la guvernul lui Aung San Suu Kyi la 1 februarie 2021, reținând-o pe aceasta și alți oficiali și răspunzând la protestele pro-democrație și la disidență cu mare brutalitate, provocând strămutarea a sute de mii de persoane.

Moscova este un aliat prețios pentru junta militară care a preluat puterea în această țară din Asia de Sud-Est prin lovitura de stat din 2021, furnizându-i arme și susținere diplomatică, notează AFP.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, în timpul uneia dintre numeroasele sale călătorii în Rusia de la preluarea puterii, iar armata birmaneză a descris invazia Moscovei în Ucraina ca fiind „justificată”.

Citește și: