Lovitura de stat din Myanmar, prin ochii unui român stabilit acolo: „Fără să generalizez, suporterii armatei sunt foști pușcăriași și oameni plătiți”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 2 februarie 2021, 9:08 Actualitate | Internaţional


Soldați din Myanmar in timpul loviturii de stat
Foto: AFP / Profimedia Images
​Un antreprenor român stabilit în Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, povestește cum a trăit lovitura de stat dată de armată pe 1 februarie și ce efecte a avut aceasta asupra vieții de zi cu zi a oamenilor din această țară.

Armata din Myanmar a anunțat ieri că a preluat puterea în această țară prin forță, după ce a acuzat că alegerile din noiembrie, câștigate detașat de partidul laureatei premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, au fost fraudate. Aceasta a fost arestată, la fel ca și alți lideri ai Ligii Naționale pentru Democrație (NLD).

Myanmar se întoarce astfel sub dictatura militară care a ținut-o departe de lumea civilizată, timp de 49 de ani, până în 2011.

Primele alegeri democrate din această țară, bogată în resurse naturale dar frământată de conflicte cu minoritățile etnice, au avut loc în 2015 și au fost câștigate de Liga Națională pentru Democrație, partidul dizidentei Aung San Suu Kyi. În noiembrie 2020 au avut loc din nou alegeri, câștigate zdrobitor tot de NLD.

Un antreprenor român stabilit în Myanmar, care m-a rugat să-i protejez numele, mi-a povestit ieri cum a trăit lovitura de stat. Mi-a spus că deocamdată nu se teme că va fi expulzat, „dar ținem legătura cu ambasadorul României în China”, însă evoluția lucrurilor depinde și de reacțiile altor guverne din zonă.

În ce măsură te-ai așteptat la această lovitură de stat? Pun această întrebare în contextul în care armata din Myanmar a tot acuzat în ultimele luni o fraudă electorală la alegerile din noiembrie, câștigate zdrobitor de partidul lui Aung San Suu Kyi. Existau semnele unei lovituri de stat?

Armata, prin partidul acesteia (USDP), a fost cea care a lansat acuzațiile de fraudă în ultimele săptămâni. A făcut inclusiv cu o listă cu 10 milioane de potențiale fraude și neregularități. Comisia centrală nu a luat în considerare aceste acuze și de aici au apărut și frustrările din ce în ce mai mari din partea armatei.

Săptămâna trecută au apărut primele semne care anunțau o posibilă lovitură de stat, atunci când purtătorul de cuvânt al armatei a răspuns la o serie de întrebări în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii locali. Sâmbătă însă, șeful armatei a declarat că este vorba de o neînțelegere și chiar a criticat declarația comună emisă de ambasadele europene cu o zi înainte.

Luni urma să fie investit noul parlament. În opinia mea, toate declarațiile care au precedat momentul de astăzi (n.r.- luni), au fost pentru a determina partidul aflat la putere (NLD) să „lase garda jos”.

Tot săptămâna trecută (și din câte am citit în presă - duminică) au avut loc întâlniri între NLD și armată, care a venit cu o serie de solicitări – în cele din urmă respinse de cei din NLD.

Tu locuiești în cel mai important oraș din Myanmar, Yangon. Care este în acest moment atmosfera acolo? Ce părere au oamenii? Este armată pe străzi, sunt controale mai stricte etc?

Da, locuiesc în Yangon. În cursul dimineții, la ora 9, am observat lipsa internetului și faptul că la telefon nu mai era deloc semnal. Aveam o programare la doctor și am decis totuși să ne ducem; traficul era destul de intens în oraș și ceva cozi la magazinele și farmaciile din oraș.

Anumite rețele de internet se pare că au funcționat. Eu, fiind pe Telenor - o companie din Danemarca și pe MPT - un fel de Romtelecom local - nu am avut acces la internet până la ora 12 când am primit știrea de pe Reuters de la un amic din România.

De la prânz până pe seara, internetul nu a mai fost oprit (deși există zvonuri că se va întrerupe după miezul nopții).

Cât despre prezența armatei, patru-cinci camioane sunt în zona centrală (Sule Square) și în apropierea Primăriei Yangon. Alte efective mai sunt în zona aeroportului, care va fi închis – atât pentru zboruri domestice, cât și pentru zboruri internaționale, până în mai; oricum aeroportul internațional era închis pentru zborurile comerciale din martie, iar cel domestic tocmai s-a redeschis (fusese închis din august din cauza măsurilor anti-Covid 19).

Pe stradă, astăzi, am văzut doar suporteri ai armatei (care, fără să vreau să generalizez, sunt în majoritate foști pușcăriași sau oameni plătiți să fie acolo pentru susținerea noului guvern). În rest, a fost limitată circulația pe timp de noapte (între orele 20:00 – 06:00).

Circulatia era interzisă încă de anul trecut, dar doar începând cu ora 00:00.

Ce mi se pare interesant este ca deja a fost publicată lista cu noii miniștri, iar de mâine băncile se vor redeschide. Viața a decurs azi relativ normal în Yangon (cu toate ca multe magazine sau afaceri mici, de familie, vor fi închise cel puțin una-două zile). Nu știu cum vor fi lucrurile în zilele următoare.

Care sunt efectele loviturii de stat asupra vieții de zi cu zi? Te aștepți la arestări, criză etc?

Internetul a fost oprit doar în această dimineață și până în jurul prânzului - momentan toate site-urile internaționale și locale sunt accesibile și nu este nevoie de VPN. A trecut doar o zi; în prima faza probabil vor apărea lipsuri de anumite produse (n-aș merge chiar atat de departe să o numesc penurie, însă rămâne de văzut cum evoluează lucrurile).

Deja criza economică cauzată de Covid-19 se simte din ce în ce mai mult în Myanmar (importurile și exporturile au scăzut destul de mult în cursul anului trecut), economia a fost foarte puțin pe plus și acum deja au fost închise granițele cu China și Thailanda (principalele puncte de export).

Dacă vor fi impuse și măsuri de embargou, nu văd lucrurile ducându-se în direcția cea bună.

Aung San Suu Kyi a făcut apel la populație să nu accepte lovitura de stat și să protesteze. S-au organizat proteste, se vor organiza în zilele următoare?

Încă nu se știe dacă acel mesaj care a apărut pe rețelele de socializare/ scrisoarea deschisă care a apărut este reală și a fost scris de către ea. Contul de pe care a fost postat cel mai probabil a fost preluat de către armata; unii lideri NLD au afirmat că este scris de ea, însă alții au declarat că pagina nu i-ar mai aparține.

Armata clar dorește proteste ca să aibă și alte motive/ pretexte. Momentan, pe rețelele sociale lumea îndeamnă la calm și la o revoltă mai mult economică decât să se iasă în stradă. Încă nu s-au organizat proteste (doar în Bangkok, Geneva și Nepal, din câte înțeleg); mâine vom vedea dacă se vor mobiliza și aici oamenii sau nu.

Societatea civilă în Myanmar nu este atât de puternică și „sudată” cum este în țări europene... sau măcar ca în țările vecine – Thailanda sau India.


Proteste în Bangkok împotriva armatei care a preluat puterea în Myanmar. FOTO: AFP via Profimedia


În legătură cu acuzațiile de fraudă electorală făcute de liderii armatei la adresa Ligii Naționale pentru Democrație. Tu ce părere ai? Alegerile au fost fraude sau, pur și simplu, populația țării nu a avut încredere în partidul armatei?

NLD urma să câștige 100% - de ce ar mai fi avut nevoie și de fraude? Partidul armatei a pierdut în zone în care nu s-ar fi așteptat; ca să fac o corelație cu România: imaginează-ți că UDMR ar fi pierdut alegerile în Covasna și Harghita.

Mai mult decât câștigarea alegerilor, procentul mare acordat NLD le-ar fi permis acestora să încerce să schimbe Constituția mai ușor.

Era Myanmar o țară democratică (sau în curs de democratizare) înainte de lovitura de stat? Tu, ca locuitor acolo, ce părere ai?

Democrația în Asia de Sud nu se compară cu democrația din Europa, deci depinde foarte mult ce înțelegem prin „democrație”. Personal, cred că înainte de această lovitură de stat, Myanmar era pe calea cea bună spre democratizare și era cu siguranță mai „democratică” decât Cambodgia sau Vietnam.

Și spun asta mai ales pentru că există libertate de exprimare iar rețelele sociale au devenit în câțiva ani adevărate „agore” pentru birmanezi – un loc în care ei să își strige nemulțumirile sau criticile la adresa guvernului.

Care erau, în opinia ta, principalele probleme din această țară, înainte de lovitura de stat?

Cele economice; guvernul NLD în ultimii cinci ani nu a venit cu multe reforme, nu a încercat modernizarea țării și a întârziat destul de mult liberalizarea anumitor sectoare (de exemplu sectorul asigurărilor a fost liberalizat abia după șase ani de guvernare - dar exemplele pot fi mai multe).

Chiar și înainte de criza Covid-19, erau voci care comentau slabele realizări ale anumitor miniștri și faptul că lucrurile nu avansează mai repede. Myanmar e o țară 70% agrară și deja se preconizează o secetă destul de puternică anul acesta; pe lângă Covid și lovitura de stat, seceta ar face lucrurile în țară și mai grele.


Soldații păzesc primăria din Yangon, cel mai mare oraș al țării, în timpu loviturii de stat. FOTO: AFP via Profimedia


Care sunt principalele avantaje ale acestei țări pentru care tu ai decis să te stabilești acolo?

Am asociat Myanmar cu România după 1989 la nivel de deschidere, dezvoltare și oportunități. Lucrurile s-au mișcat și se mișcă într-un ritm mult mai rapid decât în România; însă la nivel de „to do business” lucrurile sunt încă departe de-a fi ușoare.

Ce crezi că se va întâmpla mai departe? Armata va renunța la putere sau o va păstra pentru mulți ani de acum înainte, așa cum s-a întâmplat și între 1962 și 2011?

Deja au anunțat lista guvernului (la nici 24h de la lovitura de stat!) Deci își doresc să rămână mult și bine - depinde mult de presiunile internaționale.

Au în vedere organizarea de noi alegeri, dar numai după ce Covid-19 va fi “înfrânt” și se va realiza „pacea eternă” în Myanmar. Am citat cu exactitate din programul noului guvern. După cum știi, Myanmar se află încă din 1948 în conflict deschis cu anumite facțiuni locale.

Străinii au motive să se teamă în acest moment? Tu, de pildă, te temi că ai putea fi expulzat din țară?

Ținem legătura cu ambasadorul României în China; sincer nu cred că se va ajunge la expulzare (cel puțin în următoarele săptămâni), însă evoluția lucrurilor depinde și de reacțiile altor guverne din zonă.

După cum spuneam, armata consideră că evenimentele din ultimele 24 de ore nu sunt un motiv de îngrijorare, iar lucrurile au intrat deja pe un făgaș normal și lumea se întoarce la rutina zilnică (mâine, se redeschid băncile). De plecat din Myanmar era destul de greu din pricina faptului că aeroporturile sunt închise pentru zboruri comerciale. Momentan, așadar, urmărim știrile și semnele străzii și așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


23149 vizualizari

 • -9 (31 voturi)    
  generaliza! (Marţi, 2 februarie 2021, 10:06)

  gpavel [utilizator]

  "fara sa generalizez"....,deja ai generalizat!
  • +8 (12 voturi)    
   E bine ca ai prins esentialul. (Marţi, 2 februarie 2021, 12:44)

   conte local [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   .
 • -13 (37 voturi)    
  Soluție (Marţi, 2 februarie 2021, 11:21)

  Mazeta [utilizator]

  Să-i lăsam pe britanici și pe francezi să plângă de dragul fostei colonii. „Antrepenorul” român să se întoarcă în România, că aici a câștigat driapta și urmează creșterea în V.
  • +10 (22 voturi)    
   hehe (Marţi, 2 februarie 2021, 12:37)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ai dreptate dar mai intai trebuie deratizata tara de #ciumarosie si de mazetele rusesti.

   Abia apoi va putea creste economia in V, ca stinga se agata de hotie si orice se face bun se fura de PSD+URSS.

   Unicornul romanesc Uipath valoreaza mai mult decat tot gazul si petrolul pe care l-ar putea exporta Rusia in urmatorii 100 de ani.

   Rusia= faliment si SECESIUNE! Cu Doamne ajuta inainte.
  • +4 (12 voturi)    
   Poate ar trebui sa mai lasi pufaika (Marţi, 2 februarie 2021, 13:32)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ca nu mai esti funny, deloc.
   ps: n-ai fost niciodata funny oricum, dar ca om esti funny, if you know what I mean!
  • -8 (12 voturi)    
   westicii (Marţi, 2 februarie 2021, 15:37)

   bo8 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   westicii cu propaganda au convins prostimea precum ca hong kong nu este teritoriu chinez :)
   • +3 (5 voturi)    
    "westicii" (Marţi, 2 februarie 2021, 18:20)

    DT34 [utilizator] i-a raspuns lui bo8

    Oare in ce limba o fi?
   • +3 (3 voturi)    
    Iar noi ce suntem? (Marţi, 2 februarie 2021, 18:21)

    DT34 [utilizator] i-a raspuns lui bo8

    Easticii?
 • -13 (27 voturi)    
  mhm (Marţi, 2 februarie 2021, 11:33)

  hanu [utilizator]

  "Societatea civilă în Myanmar nu este atât de puternică și „sudată” cum este în țări europene"

  Este extrem de sudata in tarile europene, totul este roz bombon, multiculturalismul functioneaza de minune, utopie 100%, toate tarile UE au grija aproapelui, nu se bat pe vaccinuri, schengen functioneaza perfect, somajul e la cote minime, economia duduie iar libertatea o duce extraordinar de bine (comparativ cu china).
  • +7 (15 voturi)    
   îți doresc (Marţi, 2 februarie 2021, 15:54)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   să stai o vreme prin alte continente:
   - Asia de Sud Est,
   - Africa
   - America de sud

   și după 1-2 ani pe acolo, să comentezi din nou pe HN cu privire la Europa.
   • -2 (12 voturi)    
    am stat (Marţi, 2 februarie 2021, 19:57)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui hdd

    iar in Asia tarile macar nu pretind ca pot rezolva problemele globului in timp ce in ograda proprie e dezastru (cu notabila exceptie a fascismului chinezesc).
 • +4 (8 voturi)    
  Măcar (Marţi, 2 februarie 2021, 12:32)

  fokerul [utilizator]

  purtau mască băieţii
 • +11 (15 voturi)    
  ce e foarte amuzant (Marţi, 2 februarie 2021, 13:08)

  eyesopen [utilizator]

  e ca dictatura militara a adoptat restrictii deja adoptate de guvernarea democratica pe motiv de covid. ba chiar un pic mai relaxate decat cele din franta, de exemplu.
 • 0 (8 voturi)    
  Practica a arătat (Marţi, 2 februarie 2021, 16:17)

  backtothedarkages [utilizator]

  că de cele mai multe ori, minoritățile etnice nu sunt loiale statului în care trăiesc. Mai ales când ele sunt 'stimulate' și de vecini. Pentru un stat ca Myanmar cu multe minorități, practic nu există decât două opțiuni: ori dezintegrarea statului, ori mentinerea unității statului cu ajutorul institutiilor de forță. Guvernele civile sunt prea slabe pentru a asigura conservarea statului în astfel de condiții.
 • -7 (9 voturi)    
  Trebuie să-ți placă tare mult asiaticele... (Marţi, 2 februarie 2021, 19:21)

  Nyk1 [utilizator]

  ...ca să trăiești și să muncești într-o văgăună ca Myanmarul. Desigur, dacă le dai 5$ birmanezele probabil fac tot ce le spui, ba chiar ar face și pe gratis cu un bărbat alb care să aibă cât de cât condiție fizică. Nici măcar nu vorbim de vârstă

  Dar din punct de vedere al calității vieții trebuie să fie un coșmar.

  Mutați-vă fraților în Thailanda, care este doar puțin sub nivelul României ca nivel de dezvoltare (Bangkokul este chiar peste București zic eu), dar ca sistem de sănătate este peste. Sigur, în Thailanda trebuie să scoți 50$ dacă vrei aceleași lucruri mai sus amintite, dar măcar poți trăi relativ decent, cu toate utilitățile secolului 21.
  • 0 (0 voturi)    
   tailanda (Marţi, 2 februarie 2021, 19:58)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   e naspa, sunt super rasisti daca nu esti acolo in calitate de turist, caz in care esti chiar bun de jumulit.
   • -1 (1 vot)    
    Zi-ne totuși atunci o țară din Asia de Sud-Est (Marţi, 2 februarie 2021, 21:35)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    ...în care putem să trăim liniștiți. Bineînțeles în afară de Singapore, pentru care puțini avem bani.
  • +3 (3 voturi)    
   thailanda? no way (Marţi, 2 februarie 2021, 21:49)

   eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   decat daca-ti place sa fii vazut permanent ca un bancomat umblator.
   mai bine malaysia (doar ca acolo musulmanii sunt majoritari, ceea ce vine cu niste dezavantaje) sau - si mai bine - vietnam.
   • +1 (1 vot)    
    hehe (Miercuri, 3 februarie 2021, 0:47)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

    daca esti pensionar si vrei fata frumoasa de 20 bineinteles ca esti bancomat. ce te-ai asteptat :))

    in rest e capitalism. pensie nu exista, doctorul se plateste, viza se plateste... aka totul e pe bani.
 • -2 (10 voturi)    
  Lovitura de stat e si la Washington (Miercuri, 3 februarie 2021, 4:00)

  Setalcott [utilizator]

  Armata a inconjurat Capitoliu si n-a mai plecat.
 • +1 (1 vot)    
  si China (Miercuri, 3 februarie 2021, 12:07)

  revo [utilizator]

  principalul suporter, dupa cum s-a vazut la ONU.
  Deeeci, trebuie cautat si vazut ce interes are chinezul in micuta tara Myanmar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by