Leonid Mikhelson, directorul producătorului rus de gaze naturale Novatek și unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, spune că noile sancțiuni americane împotriva unui proiect al companiei sale reprezintă o „evaluare a profesionalismului nostru”, relatează Reuters.

Leonid Mikhelson alaturi de Vladimir PutinFoto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Vorbind la o conferință pe teme energetice organizată la Samarkand, el a comentat sancțiunile anunțate joi de Statele Unite împotriva proiectului „Arctic LNG 2”, care vizează exploatarea câmpului gazeifer Utrenneye din nord-vestul Siberiei și construirea unei unități de procesare a gazului natural lichefiat (LNG) în Peninsula Gyda aflată în apropiere.

Numele proiectului vine de la faptul că atât câmpul gazeifer, cât și peninsula, se află pe coasta Arctică a Siberiei.

„Cred că 2022 este de vină, mi-au plăcut prețurile de 30-35 dolari pentru MBTu (n.r. unitate de măsură pentru gazul natural lichefiat). Aș dori ca ele să rămână. Cu cât sunt mai puține proiecte, cu atât prețul va fi mai mare”, a spus Mikhelson, citat de agenția rusă Interfax.

„În caz contrar, faptul că ne-au impus sancțiuni este o evaluare a profesionalismului nostru”, a adăugat el.

Cu o avere evaluată de agenția Bloomberg la 27,6 miliarde de dolari, Mikhelson este al doilea cel mai bogat om din Rusia după Vladimir Potanin, președintele și cel mai important acționar la Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

Leonid Mikhelson este supus sancțiunilor americane de 6 ani

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Mikhelson încă din 2017 printr-o lege adoptată de Congres ce viza penalizarea oligarhilor ruși din cauza finanțării efortului de război al Rusiei în Siria pentru susținerea regimului lui Bashar al-Assad și a finanțării ingerințelor rusești în alegerile din Statele Unite.

Departamentul de stat de la Washington a anunțat joi că impune noi sancțiuni împotriva sectoarelor energetice și miniere rusești pentru a reduce capacitatea guvernului rus de a finanța războiul, precum și „toți cei care sprijină efortul de război”.

Trezoreria americană a anunțat de asemenea că înăsprește sancțiunile împotriva a 130 de persoane și entități implicate în comerțul cu Rusia și care permit țării conduse de Vladimir Putin să se aprovizioneze cu „tehnologia și echipamentele necesare” pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

„Rusia depinde de persoane și entități din alte țări pentru a-și reînnoi echipamentele și pentru a-și continua războiul odios împotriva Ucrainei, iar noi nu vom ezita să le tragem la răspundere”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată într-un comunicat remis presei.

Departamentul Trezoreriei SUA consideră că Rusia beneficiază de legăturile sale comerciale cu China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), care au devenit ”noduri comerciale pentru exportul, reexportul și transferul în Rusia de tehnologie și echipamente străine”.

Ucraina salută noile sancțiuni ale SUA împotriva companiilor rusești

Novatek deține o participație de 60% în proiectul „Arctic LNG 2” supus noilor sancțiuni americane. Printre ceilalți participanți la proiect se numără TotalEnergies din Franța, două companii chineze și Japan Arctic LNG. Fiecare dintre aceste companii deține o participație de 10% din consorțiul format.

Rusia se aștepta ca „Arctic LNG” să înceapă să producă gaz natural lichefiat până la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2024, nefiind deocamdată clar în ce măsură el va fi afectat de noile sancțiuni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat noua măsură anunțată de Washington ca fiind „foarte puternică” și „necesară”, afirmând că acest pachet de sancțiuni vizează „sectoare critice pentru economia rusă”.

„Fiecare decizie privind sancțiunile trebuie să funcționeze în totalitate - astfel încât Rusia să nu aibă nicio șansă de a ocoli sancțiunile”, a declarat el joi seara.

Urmărește ultimele evoluții din a 618-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.