Ucraina afirmă că a lovit sâmbătă un şantier naval în peninsula Crimeea ocupată de Rusia, în portul Kerci, transmite AFP.

Podul Crimeii, vazut de la distantaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

„În seara zilei de 4 noiembrie, forţele armate ucrainene au efectuat cu succes lovituri asupra infrastructurilor maritime şi portuare de pe şantierul naval Zaliv, în oraşul temporar ocupat Kerci”, a anunţat armata ucraineană.

Ucraina şi-a înmulţit atacurile împotriva teritoriilor sale ocupate de trupele Moscovei şi asupra teritoriului rus pe fondul unei lente contraofensive declanşate de Kiev la începutul lunii iunie.

De când a lansat contraofensiva împotriva forțelor Moscovei în această vară, Kievul și-a intensificat atacurile asupra peninsulei de la Marea Neagră, pe care Rusia a ocupat-o în 2014. În Crimeea e baza Flotei ruse din Marea Neagră şi o cale de aprovizionare cheie pentru forţele ruse care ocupă sudul şi estul Ucrainei.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de ruși în Crimeea, a anunțat la rândul său că Ucraina a tras cu rachete asupra unui şantier naval din Kerci, dând însă asigurări că acestea au fost doborâte. „Nu sunt victime”, a transmis el pe rețelele sociale.

Situat în apropiere de Kerci, podul Crimeei, care leagă peninsula de Rusia, deja luat în vizor de forţele ucrainene în trecut, a fost închis pentru o scurtă perioadă sâmbătă, fără nicio explicaţie.

Atacurile ucrainene şi ruse în jurul Mării Negre s-au intensificat după retragerea Moscovei din acordul cerealier ce permitea trecerea de nave civile pentru transportul de cereale.

În septembrie, Ucraina a lansat un atac de rachetă asupra cartierului general al flotei ruse de la Marea Neagră, în oraşul-port Sevastopol din Crimeea.

____