Forțele rusești, concentrate de săptămâni întregi pe cucerirea orașului-cheie Avdiivka din estul Ucrainei, sunt acum hotărâte să captureze vasta sa uzină de cocsificare, a declarat primarul orașului, potrivit Reuters.

Uzina de cocsificare din AvdiivkaFoto: Shutterstock

Statul Major General al Ucrainei, într-o informare publicată vineri seară, a spus că forțele sale au respins 17 atacuri asupra Avdiivka și în jurul acesteia.

„Ei trebuie să o cucerească. Punct"

Primarul Vitaliy Barabash, vorbind la televiziunea națională, a afirmat că interceptările transmisiunilor rusești au dezvăluit că Moscova încearcă acum să ocupe uriașa uzină de cocsare a orașului.

„Au un nou obiectiv și acesta este uzina de cocsificare. Ei trebuie să o cucerească. Punct", a declarat Barabash.

„Înțelegem că un (nou) al treilea val de atacuri va începe în orice zi, odată ce pământul se va usca și vor putea avansa. Ei sunt angrenați într-o acumulare de forțe. Vedem și auzim asta", a adăugat primarul din Avdiivka.

Analiștii militari ucraineni spun că asaltul susținut asupra Avdiivka ar avea o semnificație mai mult politică decât militară și ar putea fi doar o țintă propagandistică pentru Moscova.

Statul Major General a afirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au respins șapte atacuri în apropiere de Kupiansk, un oraș din nord-estul țării care a fost inițial ocupat de Rusia, dar a fost recucerit de forțele ucrainene într-o ofensivă rapidă la sfârșitul anului trecut.

Ucrainenii se așteaptă la alte atacuri cu drone

Natalia Homeniuk, o purtătoare de cuvânt a grupului de forțe ucrainene din sud, a declarat că, în atacurile din noaptea spre joi, rușii „au folosit un număr mare de drone pentru prima dată după mult timp".

„Cel mai probabil, inamicul va lansa mai multe drone și rachete pe măsură ce se instalează vremea rece", a afirmat Homeniuk în cadrul unui briefing.

Forțele aeriene ucrainene au spus că au doborât 24 de drone „Shahed" din cele 40 lansate de Rusia împotriva unor ținte din Harkov, în nord-est, Odesa și Herson, în sud, și regiunea Liov, la granița Ucrainei cu Polonia, în vest.

Oficialii ruși au spus că forțele Moscovei au respins încercările ucrainene de a avansa în apropiere de Kupiansk și au lovit forțele ucrainene într-o serie de orașe la sud și la vest de Donețk.