În Bulgaria se consumă anual aproximativ 200-220 de kilograme de cocaină. Acest lucru a fost declarat la postul public de televiziune de la Sofia, BNT, de către șeful Departamentului pentru Combaterea Traficului de Droguri din cadrul Agenției Vamale, Stefan Bakalov. Cel mai folosit drog în Bulgaria rămâne marijuana, dar este foarte greu de calculat cantitatea aproximativă, deoarece producție de canabis există peste tot, potrivit Mediapool, citat de Rador Radio România.

Cocaină și bancnote euroFoto: Aurelie Le Moigne | Dreamstime.com

Cocaina și heroina intră în ţară în mare parte din străinătate, iar în baza datelor de producție și a cantităților confiscate de autorități se poate spune cât de mult mai rămâne „pe piață”. Al doilea cel mai consumat drog în Bulgaria este cocaina.

„Se produc aproximativ 2.800 de tone anual, Europa fiind cel mai mare consumator în acest moment, înlocuind America Latină și SUA. Aproximativ 300-350 de tone este consumul anual al Europei. Și știind că acum capturile de cocaină sunt de aproximativ 1.900 de tone pe an, aproape 1.000 de tone sunt pe piață. Din acestea, 300-350 de tone sunt în Europa. Din acestea, aproximativ 200-220 de kilograme sunt folosite anual în Bulgaria”, a explicat Bakalov.

Potrivit acestuia, în Bulgaria există și laboratoare pentru producerea de metamfetamine și amfetamine. Recent, Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate a distrus unul dintre cele mai mari laboratoare pentru metamfetamină.

Traficul de droguri la nivel mondial este dinamic și urmează regulile pieței, a mai spus Bakalov. Europa este în prezent cel mai mare consumator de cocaină, dar aceasta este la mare căutare şi în unele țări din Orientul Mijlociu și Asia, iar acolo prețul drogurilor este de câteva ori mai mare. Cocaina rămâne cea mai scumpă marfă.

Cu toate acestea, metamfetamina și fentanilul pătrund mai masiv pe piaţă. Fentanilul a fost detectat în Bulgaria vara trecută. A fost găsit în heroina distribuită între dependenții de droguri din Varna. Problema cu această substanță este că duce la dependență extrem de rapid, dar rezultatul fatal al unei supradoze este, de asemenea, foarte frecvent.

Totuși, potrivit Ministerului de Interne de la Sofia, apariția fentanilului în Bulgaria este mai degrabă întâmplătoare. Anul trecut, polițiștii au declarat pentru Mediapool că substanța nu a avut un impact major asupra pieței de droguri. „Apariţiile sunt sporadice, în cele mai multe cazuri după un furt sau deturnarea de la transporturi legale.

Se face în permanenţă transport de colete legale de la producători - fabrici farmaceutice, către clienţi - instituţii medicale”, a precizat Ministerul de Interne de la Sofia.

foto: Aurelie Le Moigne | Dreamstime.com