Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi la Bruxelles într-un summit cu o miză uriașă pentru Ucraina: fonduri în valoare de zeci de miliarde de euro, blocate deocamdată de opoziția Ungariei lui Viktor Orban, relatează Reuters.

Premierii Olaf Scholz si Mark Rutte alaturi de presedintele Emmanuel MacronFoto: Darko Bandic / AP - The Associated Press / Profimedia

Summitul are loc într-un moment crucial în războiul Ucrainei împotriva agresiunii rusești, după ce ofensiva de vară a Kievului a eșuat iar în Statele Unite republicanii din Congres au respins planul Casei Albe de a acorda un nou ajutor în valoare de 106 miliarde de dolari Ucrainei și Israelului, din care 60 de miliarde ar fi revenit Kievului.

Comisia Europeană în schimb a pregătit un pachet de asistență multianuală în valoare de 50 de miliarde de euro, însă acesta este blocat de vetoul Ungariei.

Celălalt subiect important de pe agenda discuțiilor îl reprezintă începerea negocierilor cu Ucraina în vederea aderării la UE, măsură recomandată de Comisia condusă de președintele Ursula von der Leyen pe 8 noiembrie. Comisia Europeană a recomandat tot atunci și începerea negocierilor cu Republica Moldova, lucru care va fi de asemenea discutat la reuniunea ce a început joi.

UPDATE 18:07: Corespondenții Politico de la Bruxelles notează că discuțiile se vor prelungi probabil până noaptea târziu în condițiile divergențelor pe mai multe subiecte, inclusiv cele legate de bugetul Uniunii Europene.

Ungaria cataloghează drept „ridicolă și neserioasă” începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE

Premierul ungar Viktor Orban a declarat însă în mod repetat că se opune și acestui plan, afirmând din nou joi dimineața, la deschiderea summitului, că o aderare în urma unui proces accelerat pentru Ucraina nu este în interesul Ungariei, dar nici al Uniunii Europene.

„Date fiind cifrele, analizele economice și luarea în serios a discuțiilor care au menirea de a acorda Ucrainei statutul de membru (...) atunci trebuie să spunem că această idee este absurdă în momentul de față, ridicolă și neserioasă”, a declarat premierul ungar.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în ajunul summitului care va dura două zile că țara sa a implementat reformele necesare pentru inițierea negocierilor și că și-a demonstrat angajamentul de a le continua.

„Mă bazez pe liderii UE să recunoască eforturile Ucrainei și să facă acest pas istoric”, a scris el pe rețelele de socializare după un apel telefonic avut cu premierul italian Giorgia Meloni.

„Ucraina și-a onorat partea și a demonstrat că poate obține rezultate uriașe, în pofida provocărilor fără precedent”, a subliniat el.

Viktor Orban a menționat corupția din Ucraina și alte motive, precum respectarea drepturilor minorității maghiare, pentru a justifica opoziția sa față de începerea negocierilor de aderare cu Kievul.

UE are un „plan B” pentru aprobarea unui pachet multianual de asistență pentru Kiev, dar nu e unul ideal

Oficialii și diplomații europeni suspectează însă că Orban folosește subiectul ca un pion în propriile negocieri prin care încearcă să obțină deblocarea fondurilor europene destinate Ungariei, dar care au fost blocate de Bruxelles din cauza îngrijorărilor privind nerespectarea statului de drept la Budapesta.

„Nu suntem o piață ungurească în care să putem da la schimb un lucru pe altul”, a declarat în urmă cu o zi premierul belgian Alexander De Croo. „Ucraina este o țară care vrea să respecte valorile democratice... ceea ce poate ar trebui să fie o lecție pentru Orban însuși”, a adăugat el.

În pofida comentariilor sale, Comisia Europeană a deblocat miercuri după-amiaza fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, înainte de începerea summitului.

În ceea ce privește aprobarea pachetului de asistență în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Comisia Europeană are deja un „plan B”, în cazul în care Budapesta nu renunță la veto. Acesta ar presupune ca, în locul unui fond aprobat la nivel comunitar, statele membre să aprobe individual pachete de asistență care să ajungă la suma respectivă, în funcție de dimensiunea economiilor lor.

Însă un astfel de proces ar fi anevoios și ar dura mai mult decât o decizie luată la nivelul comunitar.

Oficialii și diplomații europeni au declarat însă că sunt pregătiți pentru un summit cu negocieri dure, care s-ar putea prelungi până vineri seara sau chiar în cursul weekendului în condițiile în care și Austria a anunțat pe neașteptate marți că se opune unui proces de aderare accelerate a Ucrainei și Rep. Moldova la blocul comunitar.

Urmărește ultimele evoluții din a 659-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.