Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marţi un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, sumă eșalonată pe o perioadă de patru ani, relatează Reuters și News.ro.

Volodimir Zelenski si Ursula von der LeyenFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

„Propunem o facilitate pentru Ucraina pentru următorii patru ani, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, pentru a oferi o finanţare previzibilă pentru calea sa către UE, împreună cu partenerii globali şi cu sectorul privat”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Cifra vine după o revizuire a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi înaintea unei conferinţe internaţionale care va avea loc săptămâna aceasta la Londra, care are ca scop strângerea de fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei în urma războiului cu Rusia.

Rezerva bugetară de 50 de miliarde de euro va oferi perspectivă şi fiabilitate partenerilor ucraineni ai blocului, a declarat von der Leyen.

„Această rezervă financiară ne va permite într-adevăr să ne calibrăm sprijinul financiar în funcţie de evoluţia situaţiei de pe teren”, a spus preşedintele Comisiei Europene. Pentru 2023, UE a oferit Kievului un astfel de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro.

Ce sume sunt vehiculate ca fiind necesare pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei

Înaintea discuţiilor de la Londra, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Kievul vrea cel puţin 40 de miliarde de dolari ca o primă parte a unui „Plan Marshall verde” pentru a-şi reconstrui economia după război.

Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât produsul intern brut al ţării. În septembrie anul trecut instituția financiară internațională evalua la 350 de miliarde costurile pentru reconstrucția țării, însă Rusia a lansat de atunci noi valuri de atacuri împotriva orașelor și infrastructurii din Ucraina, sperând să îi paralizeze infrastructura energetică pe timpul iernii.

Deputata ucraineană Lesia Vasilenko a vehiculat însă zilele trecute o sumă de 10 ori mai mare, de 4.000 de miliarde de dolari pentru reconstrucția țării sale.

„Dar, bineînțeles, luptele continuă, bombardamentele continuă, ziua și noaptea, prin 'amabilitatea Rusiei', și toate acestea provoacă ravagii, provoacă distrugeri în masă ale infrastructurii critice necesare pentru ca țara să funcționeze, necesare pentru ca comunitățile să trăiască”, a justificat ea la Sky News.

Urmărește ultimele evoluții din a 482-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.