Bloggerul militar rus Vladlen Tatarski a făcut glume despre bombe cu presupusul asasin la evenimentul din Sankt Petersburg, cu puțin timp înainte de a fi ucis cu o statuetă-capcană, potrivit unor martori oculari citați de The Moscow Times.

Bloggerul militar rus Maxim Fomin, cunoscut ca Vladlen Tatarski, a murit intr-o explozie Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Tatarski şi-a pierdut viaţa în explozia produsă duminică într-o cafenea din Sankt Petersburg ce aparţine liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Vladlen Tatarski, care a susţinut cu fermitate invazia rusă în Ucraina, a fost ucis după declanşarea unui dispozitiv exploziv ascuns într-o statuetă de ipsos oferită bloggerului militar de una dintre participantele la evenimentul la care Tatarski, care cerea „anihilarea totală a Ucrainei”, intenţiona să vorbească despre experienţele sale ca reporter de război pe frontul din estul Ucrainei.

Daria Trepova, cea care i-a dăruit lui Tatarski statueta care îl reprezenta, i-a spus bloggerului pro-război în fața zecilor de participanți că agenții de securitate i-au blocat accesul în sală cu cadoul ei, deoarece erau îngrijorați că ar putea conține o bombă, potrivit lui Marat Arnis, un jurnalist local care a participat la eveniment.

„Ea râdea în timp ce spunea asta, așa că publicul și Vladlen au râs cu ea", a spus Arnis. „Toată lumea a luat-o ca pe o glumă".

În replică, Arnis și-a amintit că Tatarski a spus: „Nu, nu, nu:.Nu vă faceți griji, aduceți-o aici, o vom verifica".

Cu permisiunea lui Tatarski, statueta a fost apoi adusă înăuntru pentru ca Trepova să i-l poată înmâna în mod oficial.

Câteva minute mai târziu, aceasta a explodat, ucigându-l pe Tatarski și rănind alte aproximativ 40 de persoane în Street Food Bar nr. 1, un local popular printre activiștii pro-război și loc de întâlnire pentru mișcarea ultranaționalistă Cyber Front Z.

Cine a organiza lovitura

Evenimentele care au avut loc imediat înainte și după atacul de duminică au făcut obiectul unui interes intens în ultimele zile, existând speculații cu privire la rolul exact al lui Trepova - în special dacă aceasta știa că bustul conținea o bombă - și cine a organizat lovitura.

Autoritățile ruse au reținut-o pe Trepova, în vârstă de 26 de ani, în ziua următoare, iar marți a fost acuzată oficial de terorism.

Comitetul de anchetă al Rusiei și Comitetul național antiterorism al acesteia au susținut că susținătorii criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, care este încarcerat, și luptătorii ucraineni au folosit-o pe Trepova pentru a-l ucide pe Tatarski, un spărgător de bănci, fost rebel ucrainean și susținător fervent al campaniei militare rusești din Ucraina, care avea peste o jumătate de milion de adepți online.

Agentul imobiliar din Sankt Petersburg și susținător al războiului, Eduard Omelchenko, care a fost prezent la eveniment, a declarat pentru The Moscow Times că își amintește că Trepova a arătat spre statuetă și a glumit: „Asta nu este o bombă".

Imaginile video de dinaintea exploziei, inclusiv un clip filmat de Arnis, un fost reporter al postului de televiziune de stat Rossiya-1, nu îi arată pe Tatarski și Trepova râzând de amenințarea cu bombă.

„Sunt timidă”

Dar include momentul în care Tatarski i-a cerut lui Trepova să ia loc în primul rând.

„Sunt timidă", poate fi auzită Trepova, deși acceptă să se așeze la câțiva metri în stânga lui Tatarski, de cealaltă parte a acestuia, vizavi de statuetă.

Potrivit lui Omelchenko, în vârstă de 55 de ani, părea că Trepova știa ce face.

„Limbajul trupului indică faptul că ea aștepta să se întâmple ceva", a spus Omelchenko.

Trepova a stat în spatele sălii în cea mai mare parte a evenimentului, potrivit lui Arnis, în timp ce Tatarski descria cum este să fii reporter de război și răspundea la întrebări.

„Părea foarte nervoasă", a spus el.

Tatarski a criticat armata rusă

După câteva ore, Trepova i-a pus lui Tatarski o întrebare despre „ideologia Rusiei", a spus Arnis, apoi l-a întrebat pe blogger dacă o recunoaște.

„Ea i-a amintit de un eveniment recent de la Moscova, când îi dăduse câteva desene pe care le făcuse", a spus Arnis.

În acel moment, potrivit lui Arnis și Omelchenko, Tatarski părea să își amintească cine era ea, deși poate fi auzit pe înregistrările video ale evenimentului referindu-se la ea ca fiind „Nastia".

După ce a inspectat statueta, pe care a despachetat-o și a scos-o dintr-o cutie de carton, Tatarski părea mulțumit.

„Ce tip chipeș", se poate auzi spunând acesta în imagini.

Reprezentanții lui Navalnîi au negat că s-ar fi aflat în spatele exploziei care a avut loc câteva momente mai târziu, acuzând în schimb Serviciul Federal de Securitate (FSB) că ar fi responsabil.

Deși Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, a fost un susținător entuziast al invaziei Ucrainei, el a criticat, de asemenea, armata rusă.

Citește pe acest subiect:

------

Urmărește ultimele evoluții din a 407-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.