Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Polonia va ajuta la formarea unei coaliții a puterilor occidentale pentru a furniza avioane de război Kievului, în timp ce luptătorii săi apără orașul Bahmut în fața asalturilor neîncetate ale Rusiei. Forțele ucrainene și rusești se luptă pe străzile din Bakhmut, orașul „fortăreață" devastat de război din estul Ucrainei, iar soldații ucraineni au declarat că sunt pregătiți să lanseze contraofensiva mult așteptată odată ce vremea se va îmbunătăți.

Soldați ucraineni în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 407, LIVETEXT:

01:04Doi recruți ruși care au refuzat anul trecut să lupte în Ucraina au fost condamnați la trei ani de închisoare, a informat joi cotidianul Kommersant, citând surse familiare cazului, relatează Moscow Times.

00:07Războiul din Ucraina a dus la o creștere dramatică a mortalității delfinilor și marsuinilor din cauza operațiunilor militare din Marea Neagră, a constatat un studiu „sfâșietor”, relatează Newseek.

23:20Corpul voluntarilor ruși, care susține că luptă de partea Ucrainei, spune că a „efectuat din nou misiuni de luptă” în regiunea Breansk și că a distribuit localnicilor pliante, relatează Ukrainska Pravda.

22:50Un plan al Uniunii Europene de a trimite 1 milion de proiectile de artilerie în Ucraina este blocat, întrucât statele membre se ceartă cu privire la măsura în care contractele şi banii pentru fabricarea acestor muniţii vor fi acordaţi unor producători din interiorul Uniunii Europene, şi nu din state europene terţe, cum ar fi, de pildă, Turcia, au declarat joi diplomaţi şi oficiali citaţi de Reuters.

Diviziuni în interiorul NATO cu privire la calendarul aderării Ucrainei la alianță

22:28Refuzul Rusiei de a acorda acces consular pentru reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost reținut de ruși, este „nejustificabil”, a declarat joi Casa Albă, relatează Reuters.

„Trebuie să obținem acces consular”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby

21:46Oficialii ucraineni își clarifică poziția cu privire la negocierile cu Rusia cu privire la Crimeea, după ce Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, a spus că Ucraina este „pregătită" să discute cu Rusia despre pensinsulă dacă preconizata contraofensivă va avea succes, relatează Politico. Astfel, spotrivit sursei citate, Ucraina oferă Rusiei două opțiuni: Părăsește Crimeea în mod pașnic sau să pregătească de luptă

20:54Statele Unite se împotrivesc eforturilor unor aliaţi europeni de a oferi Ucrainei o "foaie de parcurs" pentru aderarea la NATO la summitul din iulie al Alianţei, ceea ce arată că există diviziuni în Occident cu privire la statutul postbelic al Kievului, relatează "Financial Times".

20:19Șapte civili ar fi fost uciși joi în două atacuri ucraineene, au spus autoritățile din zonele controlate de ruși din estul Ucrainei, potrivit agențiilor de presă ruse, scrie Reuters.

Patru civili ar fi murit în Donețk când obuzele au lovit o parcare, iar alte șase persoane au fost rănite, a relatat Tass. RIA a declarat ulterior că trei persoane au murit în explozii la o stație de autobuz din Lisiceansk.

20:06Poliștii din orașul Dnipro au reținut un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei pentru că și-a molestat fiicele biologice, scrie Ukrainska Pravda, citând Biroul procurorului general.

19:45(Imagini dramatice!) VIDEO Ultimele clipe: Echipajul de pe un blindat rusesc, surrpins de un atac cu o dronă kamikaze

19:29 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va vizita China în perioada 13-15 aprilie, a confirmat un purtător de cuvânt al UE pentru afaceri externe.

19:04 Mihailo Podolyak, principalul consilier al președintelui Volodimr Zelenski, a exclus discuții de pace cu Moscova până când forțele ruse nu vor părăsi toată Ucraina, inclusiv Crimeea ocupată de ruși, scrie The Guardian.

  • „Nu se pune problema vreunei concesii teritoriale sau negocieri ale drepturilor noastre suverane”, a scris pe Twitter Mihailo Podolyak.

Mesajul său vine după ce Andrii Sibiha, un alt consilier al lui Zelenski, a declarat pentru Financial Times că Ucraina ar putea fi dispusă să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei dacă forțele sale vor ajunge la granița peninsulei ocupate de Rusia.

  • „Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă, atunci când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem un capitol diplomatic pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sibiha, referindu-se la contraofensiva planificată de Ucraina.
  • „Asta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeei) de către armata noastră”, a adăugat el.

Crimeea se află sub ocupație rusă din februarie 2014 și a fost anexată ilegal de Moscova în luna următoare, după un referendum simulat.

Planul contraofensivei ucrainene, ultra-secret: „Nu mai mult de cinci persoane au informații despre unde și când va începe”

18:57Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a declarat că nu mai mult de cinci persoane au informații despre unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

18:47 Procurorii ruși au cerut joi o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza, care este judecat pentru trădare, a declarat avocatul său, Maria Eismont, relatează Reuters.

18:25Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia și Belarus vor continua să-și dezvolte cooperarea militară în lumina unei „situații internaționale dificile” și a „tensiunii în creștere” de-a lungul granițelor lor externe, relatează CNN.

„Federația Rusă și Belarus consolidează cooperarea în domeniul apărării și securității, extinzându-se în sfera militaro-tehnică. Acest lucru este deosebit de important pe fundalul unei situații internaționale dificile”, a spus Putin în timpul unei sesiuni a Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, care a avut loc la Kremlin.

Ucraina și Polonia vor fabrica obuze împreună

18:10 Serhii Holubțov, un comandant ucrainean al forțelor aeriene, a declarat că Ucraina are mare nevoie de avioane de luptă F-16, pe care le-a descris joi drept „de patru sau cinci ori” mai eficiente decât avioanele din epoca sovietică utilizate în prezent de Ucraina, relatează Reuters.

17:22Producătorul ucrainean de armament Ukroboronprom va produce la comun cu producătorul polonez de arme Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) obuze de 125 mm pentru tancurile din epoca sovietică, relatează Reuters.

17:07Guvernatorul regiunii ruse Breansk, Alexander Bogomaz, a susținut că forțele armate ruse au împiedicat pătrunderea pe teritoriul rus a unui grup de 20 de sabotori în apropierea satului Sluchovsk, Pogarsky, scrie agenția de presă rusă Interfax, potrivit The Guardian.

Potrivit guvernatorului, subdiviziunile forțelor armate ale Federației Ruse, împreună cu subdiviziunile trupelor de frontieră, ar fi învins folosind arme de foc pe „sabotori”.

Afirmațiile nu au fost verificate independent.

16:51Nu doar oamenii fug de războiul din Ucraina. Alături de antrenorii și veterinarii lor care au fugit de bombardamentele din Harkov, la Delfinariul din Constanța au ajuns anul trecut și patru delfini și trei lei de mare, relatează Reuters.

Xi Jinping și-a exprimat disponibilitatea de a vorbi cu Zelenski

16:50Președintele Chinei, Xi Jinping , și-a exprimat disponibilitatea de a vorbi cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce președintele francez Emmanuel Macron a cerut Beijingului „să aducă Rusia la rațiune”, relatează Reuters.

„A fost interesant de auzit că președintele Xi și-a reiterat disponibilitatea de a vorbi” lui Zelenski, a spus Von der Leyen, punând că vorbelea acestuia au fost „pozitive”. Xi a spus că o conversație ar putea avea loc atunci când „condițiile și timpul sunt potrivite”, a adăugat ea.

16:21Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a avertizat Suedia că „a pune presiune” asupra parlamentarilor maghiari nu ar ajuta procesul de aderare a Stockholmului la NATO, potrivit unui comunicat al guvernului publicat joi, relatează CNN.

Szijjarto a făcut acest comentariu în timp ce vorbea la Bruxelles după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO săptămâna aceasta, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, calendarul de vot al Ungariei pe această problemă depinde de grupul parlamentar Fidesz - partidul de guvernământ al țării.

Ministrul a mai spus că guvernul Ungariei „nu are condiții” cu privire la aderarea Suediei la alianța militară, adăugând că este o decizie pe care o vor lua parlamentarii țării.

Într-o declarație separată de miercuri, biroul cabinetului maghiar a citat-o ​​pe președintele țării Katalin Novák spunând că „Ar trebui să lăsăm aceste probleme deoparte și să spunem că în această situație foarte dificilă și solicitantă, avem mai multe motive să acceptăm în NATO Suedia decât să refuzăm asta.”

16:14 Cel puțin cinci civili au fost uciși în regiunea de est Donețk în atacurile de miercuri, inclusiv doi civili în orașul Bahmut, a declarat guvernatorul ucrainean al Donețkului, relatează CNN.

Acest lucru vine după ce atacurile rusești au lovit o grădiniță, case și clădiri înalte, a declarat guvernatorul Donețkului, Pavlo Kirilenko într-o postare Telegram.

De asemenea, nouă persoane au fost rănite în regiune miercuri, potrivit lui Kirilenko.

Ursula von der Leyen l-a îndemnat pe Jinping să vorbească cu Zelenski

16:07Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus joi că l-a încurajat pe președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul vizitei sale la Beijing, să ia legătura cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Von der Leyen a spus aceasta după ce a fost întrebată, în cadrul unei conferințe de presă, dacă este realist ca China ar putea să facă presiuni pe președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

15:55Intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns la extinderea NATO, a anunţat joi Kremlinul, citat de agenţia EFE.

15:00Rezervele valutare ale Ucrainei au urcat, la începutul lunii aprilie, până la 31,9 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare din ultimii 11 ani, graţie ajutoarelor din străinătate, cererii mai mici pentru valută şi plăţilor moderate în contul datoriei guvernamentale, a anunţat joi Banca Naţională a Ucrainei, informează Reuters și Agerpres.

13:50 Bloggerul militar rus Vladlen Tatarski a făcut glume despre bombe cu presupusul asasin la evenimentul din Sankt Petersburg, cu puțin timp înainte de a fi ucis cu o statuetă-capcană, potrivit unor martori oculari citați de The Moscow Times.

13:35Ucrainenii au ajuns să arunce „baloane Molotov” din dronă - VIDEO

13:29Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, spune că forțele ucrainene nu părăsesc orașul Bahmut și că luptele continuă în partea de vest a orașului.

„Trebuie spus clar că inamicul nu merge nicăieri”, a spus Prigojin pe canalul său Telegram, conform Reuters.

Macron, către liderul Chinei: „Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune”

13:15Preşedintele francez Emmanuel Macron, primit joi la Beijing cu onoruri militare, i-a spus omologului său chinez Xi Jinping, că „contează” pe el „pentru a aduce Rusia la raţiune”, scrie AFP. ”Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aude Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Emmanuel Macron lui Xi Jinping în cadrul unei întâlniri bilaterale.

Xi l-a primit pe Macron cu onoruri militare şi urma să discute ulterior cu Von der Leyen, după care cei trei lideri să aibă o întâlnire comună.

Preşedintele francez şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit joi la Beijing cu conducerea chineză pentru a discuta despre relaţiile „complexe” dintre părţi, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina.

„China este de o mare importanţă pentru Europa având în vedere interdependenţele şi o lungă istorie comună”, a declarat von der Leyen în debutul discuţiilor cu premierul chinez Li Qiang.

Lavrov face o vizită oficială în Turcia

12:49Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, face o vizită oficială de două zile, în Turcia, în cadrul căreia vor fi discutate chestiuni bilaterale şi internaţionale, printre care Siria, războiul din Ucraina şi acordul privind cerealele, transmit EFE și Agerpres.

Canalul de ştiri NTV relatează că energia şi turismul vor fi principalele teme de discuţie între problemele bilaterale, în timp ce situaţia din Ucraina, Caucazul de Sud, Orientul Mijlociu şi regiunea Mării Negre sunt temele internaţionale ce vor fi abordate.

Serghei Lavrov a fost invitat de omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, dar până în prezent nu există informaţii privind sosirea reprezentantului Rusiei sau despre agendă, însă este probabil că majoritatea întâlnirilor vor avea loc vineri.

12:11Socialiștii vor fi trași la răspundere dacă vor comite acțiuni împotriva statului, a avertizat președinta Maia Sandu, după ce vizita unui grup al Partidului Socialiştilor (de stânga, prorus) la Moscova, care s-a întâlnit cu membrii partidului de guvernământ „Rusia Unită", formaţiunea care susţine invazia Kremlinului în Ucraina, relatează Deschide.md şi Ziarul Naţional din Chişinău, citate de Agerpres.

Se retrag rușii din nordul Crimeei sau se regrupează?

11:24 Mai multe explozii ar fi avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea unui aerodrom unde se află o bază militară rusă, în Melitopolul ocupat, susține Ivan Fedorov, primarul orașului, citat de Ukrainska Pravda.

„A fost o noapte zgomotoasă în Melitopolul ocupat temporar pentru toate cartierele orașului, în special în Aviamistechko (unul dintre cartierele orașului - n.r.). Rapoartele preliminare indică faptul că o bază inamică „de lungă durată" a rușilor a explodat în apropierea aerodromului ocupat."

Rușii susțin că „apărarea aeriană" ar fi doborât "șase rachete HIMARS". De asemenea, spun că ar fi doborât toate rachetele și că nu au existat pagube sau victime.

11:10Rusia a pierdut 176,630 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Acest număr include 390 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

10:10 Se retrag rușii din nordul Crimeei sau se regrupează pentru ofensiva ucraineană? Imaginile surprinse din satelit - FOTO

09:45O fetiță din Rusia care a fost trimisă la o casă de copii după ce a desenat un tablou împotriva războiului, iar tatăl ei a fost condamnat pentru discreditarea forțelor armate a fost luată din orfelinat de către mama sa, transmite Reuters.

08:55VIDEO Imagini ca-n filme: Cum îi vânează ucrainenii pe mercenarii Wagner cu un blindat BTR-4 pe străzile din Bahmut

08:37Opozantul rus și colonelul FSB în retragere Ghennadi Gudkova crede că Vladimir Putin ar putea deveni o victimă a propriilor săi subordonați: ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și comandantul-șef al forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov, potrivit Unian.

Ucrainenii spun că au reușit să respingă peste 60 de atacuri rusești în ultima zi

08:18În ultima zi, armata ucraineană a reușit să respingă peste 60 de atacuri inamice ale armatei ruse, potrivit raportului de joi dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Unian.

Cele mai grele lupte se dau la Bahmut, Avdiivka și Mariinka.

În prezent, Rusia continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka.

În sectorul Bahmut, armata rusă continuă încercările nereușite de a cuceri orașul prin „asalt".

În direcțiile Zaporojie și Herson, armata rusă continuă să construiască linii de apărare și să își consolideze pozițiile.

Grupul Wagner se luptă pentru putere cu ministerul rus al Apărării

08:10Grupul Wagner, condus de omul de afaceri Evgheni Prigojin, cunoscut în trecut drept „bucătarul lui Putin”, poartă o luptă pentru putere cu Ministerul rus al Apărării, invocând probleme de strategie militară și lipsă de material militar în războiul din Ucraina, potrivit Cadena Ser, citat de Rador.

07:55Peste 900 de ciocniri între polițiștii de frontieră ucraineni și forțele rusești au avut loc în luna martie, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de luna precedentă, a declarat Andrii Demchenko, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră din Ucraina.

În plus, polițiștii de frontieră ucraineni au rezistat la peste 1.800 de atacuri rusești, a declarat Demchenko pentru postul de știri de stat ucrainean Ukrinform, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit oficialului, „a fost distrusă o cantitate semnificativă de forță de muncă inamică și de echipament inamic", în timpul confruntărilor.

Demechenko a menționat, de asemenea, că trupele ucrainene sunt angajate frecvent în lupte în Avdiivka, Lîman și Bahmut, trei orașe din estul regiunii ucrainene Donețk și locurile unora dintre cele mai aprige bătălii ale războiului.

07:30Preşedintele Centrului Memorial din Republica Karelia și istoricul rus Iuri Dmitriev, care ispășește o pedeapsă de 15 ani într-o colonie din Republica Mordovia, a fost plasat într-o celulă de carceră pentru 15 zile, relatează Memorial, citat de Sever Real și Rador.

Macron și von der Leyen se întâlnesc cu Xi Jinping

06:30Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor încerca joi să facă auzită vocea Europei în cazul războiului din Ucraina, într-o întâlnire cu Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, scrie AFP.

01:20 Irlanda va consulta publicul în legătură cu neutralitatea militară a ţării, în contextul războiului din Ucraina

Guvernul irlandez va cere opinia publicului cu privire la tradiţia de neutralitate militară a ţării în cadrul unui forum consultativ, a declarat miercuri ministrul de externe. După Finlanda şi Suedia, acesta este cel mai recent semn al unei posibile schimbări de politică militară şi în această ţară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, notează News.ro citând Reuters.

00:50Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene neagă informațiile privind lipsa de muniție a Rusiei în estul Ucrainei

Trupele rusești nu s-au confruntat cu deficite de muniție în estul Ucrainei, în ciuda declarațiilor Grupului Wagner privind lipsa de proiectile pe linia frontului, a declarat Serhii Cerevatii, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

00:20 Maria Lvova-Belova, pe numele căreia CPI a emis un mandat de arestare pentru deportarea copiilor din Ucraina, a declarat la o întâlnire ONU că au fost duși pentru siguranța lor, iar Moscova cooperează cu organizațiile internaționale pentru a-i returna familiilor lor, relatează Sky News.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ucraina este "pregătită" să discute cu Rusia despre Crimeea dacă contraofensiva va avea succes - FT. Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru "Financial Times" un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski.
  • Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat miercuri că decizia de a invita Ucraina la o reuniune a miniştrilor de externe din NATO "subminează principiul unităţii Alianţei".
  • Trupele rusești nu s-au confruntat cu deficite de muniție în estul Ucrainei, în ciuda declarațiilor Grupului Wagner privind lipsa de proiectile pe linia frontului, a declarat Serhii Cerevatii, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei.
  • Un tribunal rus va organiza joi o audiere pentru custodia unei fete de 13 ani care a fost forțată să intre într-un orfelinat după ce a desenat un mesaj împotriva războiului care a determinat o anchetă și apoi condamnarea tatălui ei pentru discreditarea forțelor armate, relatează Reuters.
  • Casa Albă afirmă că SUA nu „permit sau încurajează” ucrainenii să lovească în afara Ucrainei.
  • Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat miercuri că situația de pe front este "complet sub control", în ciuda încercărilor repetate ale Rusiei de a cuceri Bahmutul și alte orașe din estul Ucrainei, potrivit Reuters.
  • Președintele rus Vladimir Putin l-a întâmpinat miercuri la Moscova pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru două zile de discuții, relatează Reuters.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, scrie Reuters.

-----------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro