Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua miercuri o vizită oficială în Polonia, un aliat apropiat care a jucat un rol important în ceea ce privește sprijinul militar și politic occidental pentru Kiev împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei. Forțele rusești au continuat să își concentreze eforturile pentru a avansa de-a lungul direcțiilor Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, în timp ce soldații ucraineni au respins 60 de atacuri.

Soldați ucraineni în BahmutFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Ucraina este "pregătită" să discute cu Rusia despre Crimeea dacă contraofensiva va avea succes - FT. Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru "Financial Times" un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski.
  • Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat miercuri că decizia de a invita Ucraina la o reuniune a miniştrilor de externe din NATO "subminează principiul unităţii Alianţei".
  • Trupele rusești nu s-au confruntat cu deficite de muniție în estul Ucrainei, în ciuda declarațiilor Grupului Wagner privind lipsa de proiectile pe linia frontului, a declarat Serhii Cerevatii, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei.
  • Un tribunal rus va organiza joi o audiere pentru custodia unei fete de 13 ani care a fost forțată să intre într-un orfelinat după ce a desenat un mesaj împotriva războiului care a determinat o anchetă și apoi condamnarea tatălui ei pentru discreditarea forțelor armate, relatează Reuters.
  • Casa Albă afirmă că SUA nu „permit sau încurajează” ucrainenii să lovească în afara Ucrainei.
  • Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat miercuri că situația de pe front este "complet sub control", în ciuda încercărilor repetate ale Rusiei de a cuceri Bahmutul și alte orașe din estul Ucrainei, potrivit Reuters.
  • Președintele rus Vladimir Putin l-a întâmpinat miercuri la Moscova pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru două zile de discuții, relatează Reuters.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, scrie Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 406, LIVETEXT:

01:20 Irlanda va consulta publicul în legătură cu neutralitatea militară a ţării, în contextul războiului din Ucraina

Guvernul irlandez va cere opinia publicului cu privire la tradiţia de neutralitate militară a ţării în cadrul unui forum consutlativ, a declarat miercuri ministrul de externe. După Finlanda şi Suedia, acesta este cel mai recent semn al unei posibile schimbări de politică militară şi în această ţară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, notează News.ro citând Reuters.

00:50Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene neagă informațiile privind lipsa de muniție a Rusiei în estul Ucrainei

Trupele rusești nu s-au confruntat cu deficite de muniție în estul Ucrainei, în ciuda declarațiilor Grupului Wagner privind lipsa de proiectile pe linia frontului, a declarat Serhii Cerevatii, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

00:20 Maria Lvova-Belova, pe numele căreia CPI a emis un mandat de arestare pentru deportarea copiilor din Ucraina, a declarat la o întâlnire ONU că au fost duși pentru siguranța lor, iar Moscova cooperează cu organizațiile internaționale pentru a-i returna familiilor lor, relatează Sky News.

Ucraina este "pregătită" să discute cu Rusia despre Crimeea

23:5049 de țări condamnă încercările Rusiei de a justifica deportarea copiilor ucraineni.

Uniunea Europeană și 49 de țări au emis o declarație comună în care condamnă Rusia pentru organizarea unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU, care are ca scop răspândirea "dezinformării cu privire la deportarea forțată, pe scară largă și ilegală, a mii de copii ucraineni".

23:26Ucraina este "pregătită" să discute cu Rusia despre Crimeea dacă contraofensiva va avea succes - FT

Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru "Financial Times" un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

23:13Zelenski mulțumește poporului polonez pentru primirea refugiaților ucraineni într-un discurs

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit miercuri poporului polonez pentru că a primit refugiații ucraineni și a ajutat la apărarea țării sale împotriva invaziei Rusiei.

"Fiecărui oraș și localitate poloneză, care a devenit atât de ospitalieră cu poporul nostru, îi mulțumesc. Vă mulțumesc pentru copiii ucraineni care au putut trăi cu respect în Polonia", a declarat el, potrivit CNN.

22:50Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat miercuri că decizia de a invita Ucraina la o reuniune a miniştrilor de externe din NATO "subminează principiul unităţii Alianţei", potrivit unei declaraţii guvernamentale, citate de CNN. Totodată, Ungaria a transmis prin vocea ministrului său de externe că nu doreşte sub nicio formă ca NATO să devină un bloc anti-China, arată hirado.hu, potrivit News.ro.

22:20Un tribunal rus va organiza joi o audiere pentru custodia unei fete de 13 ani care a fost forțată să intre într-un orfelinat după ce a desenat un mesaj împotriva războiului care a determinat o anchetă și apoi condamnarea tatălui ei pentru discreditarea forțelor armate, relatează Reuters.

SUA nu „permit sau încurajează” ucrainenii să lovească în afara Ucrainei

22:00Casa Albă afirmă că SUA nu „permit sau încurajează” ucrainenii să lovească în afara Ucrainei

Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, John Kirby, a răspuns la recenta acuzație a președintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia „serviciile de informații occidentale” sunt implicate în „atacuri teroriste” desfășurate în Rusia, afirmând miercuri că Statele Unite nu „permit sau încurajează ucrainenii să lovească în afara Ucrainei”, potrivit CNN.

21:49Cehia va trimite Ucrainei un ajutor militar în valoare de 30 de milioane de dolari.

Republica Cehă va furniza Ucrainei echipamente militare în valoare de 30 de milioane de dolari, care în prezent sunt depozitate și "nu sunt necesare" pentru apărarea țării. Toate echipamentele militare trimise în prezent Ucrainei pot fi înlocuite, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, potrivit Kyiv Independent.

21:19Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în timpul unei vizite la Varșovia, miercuri, că Polonia va contribui la formarea unei coaliții de puteri occidentale pentru a furniza avioane de război Ucrainei, așa cum a făcut cu tancurile de luptă.

Liderul ucrainean, într-un discurs într-o o piață din Varșovia, a spus că Rusia nu va învinge Europa în timp ce Ucraina și Polonia stau „umăr la umăr”.

21:05Ucraina: Situația de pe front este complet sub control

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat miercuri că situația de pe front este "complet sub control", în ciuda încercărilor repetate ale Rusiei de a cuceri Bahmutul și alte orașe din estul Ucrainei, potrivit Reuters.

Maliar a scris pe Telegram că soldații ucraineni resping zeci de atacuri pe zi în jurul Bahmut, Lîman, Avdiivka și Marinka.

20:54Președintele rus Vladimir Putin l-a întâmpinat miercuri la Moscova pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru două zile de discuții, relatează Reuters.

„Trebuie să spun că am făcut multe ca urmare a muncii noastre comune în toate domeniile”, i-a spus Putin lui Lukașenko în comentariile difuzate de televiziunea de stat.

„Vom discuta toate acestea mâine - acest lucru se aplică cooperării noastre pe arena internațională și soluționării în comun a problemelor de asigurare a securității statelor noastre”.

Incendiu la o clădire a ministerului rus al Apărării din Mosvova

20:32Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, scrie Reuters.

20:12Allianz nu intenționează să reînnoiască polița Nord Stream 1

Asigurătorul Allianz a declarat miercuri că nu intenționează să reînnoiască o poliță pentru proiectul Nord Stream 1 atunci când aceasta va expira la sfârșitul anului 2023, potrivit Reuters.

19:55Un incendiu a izbucnit, miercuri, la o clădire a Ministerului rus al Apărării din centrul Moscovei, scrie Reuters, citând Tass.

19:50Parlamentul leton a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili, începând de anul viitor, invocând riscuri pentru securitatea regională, în contextul războiul lansat de Rusia contra ţării vecine Ucraina, scrie AFP.

19:40Delegațiile părăsesc reuniunea ONU la apariția comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova

Reprezentanții mai multor membri ai Consiliului de Securitate au părăsit miercuri o reuniune privind Ucraina, găzduită de Rusia, la apariția prin videoconferință a comisarului rus pentru copii, care are un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale (CPI), potrivit AFP.

19:37 Ungaria va atinge înainte de termen obiectivul de cheltuieli militare de 2% din Produsul Intern Brut stabilit de NATO, a afirmat miercuri ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, după o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi din cadrul alianţei.

Conform declaraţiei lui Sijjarto, preluată de MTI dintr-un comunicat al Ministerului de Externe, bugetul pentru apărare al Ungariei va fi chiar mai mare de 2% din PIB. Ministrul a adăugat într-o conferinţă de presă că ţara sa este una dintre cele nouă membre ale NATO care va respecta această cerinţă în 2023.

Lukașenko, la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin

19:25Forțele ruse din Crimeea ocupată au săpat peste șapte kilometri de tranșee pe coasta Mării Negre, lângă Ievpatoria, potrivit proiectului de investigații al Radio Europa Liberă, Schemes, făcând referire la imagini din satelit, potrivit Ukrainska Pravda.

19:18Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a sosit la Moscova pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit presei de stat belaruse Belta, scrie CNN.

„Președinții vor lua în considerare o gamă largă de aspecte ale relațiilor dintre Belarus și Rusia, inclusiv cele care nu fac obiectul discuțiilor la ședința Consiliului Suprem de Stat”, a informat Belta.

Anterior, Kremlinul a declarat că propunerea lui Lukașenko de înghețare a „ostilităților” în Ucraina – pe care atât Rusia, cât și Ucraina au respins-o – va fi probabil discutată.

Cei doi vor discuta, de asemenea, „situația internațională și măsurile luate pentru asigurarea securității”, potrivit Belta

19:09Membrii Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliată Patriarhiei Moscovei au împiedicat temporar o slujbă de înmormântare a unui soldat ucrainean într-o biserică din Cernăuți, blocând ușile și amenințând cu stingătoare de incendiu pe oamenii care încercau să intre în lăcaș, a informat o publicația locală pe 5 aprilie, potrivit Ukrainska Pravda.

19:06Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un atac asupra ordinii internaţionale, iar dacă Vladimir Putin va câştiga, atunci va trimite către liderii autoritari din întreaga lume mesajul periculos că îşi pot atinge obiectivele prin forţă brută.

18:45Guvernul României a decis, miercuri, prin hotărâre, direcţionarea a 1,6 milioane de dolari, sumă rămasă necheltuită din contribuţia la NATO pentru susţinerea forţelor armate din Afganistan (tranşa a II-a), către Fonduri Voluntare NATO destinate întăririi capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi Ucrainei.

17:47Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat miercuri jurnaliştilor că Moscova va ignora o scrisoare a organizaţiilor mass-media care îndeamnă la eliberarea reporterului american acuzat de spionaj, spunând că este această scrisoare este ipocrită.

Putin acuză agențiile de informații din Occident de implicare în „acte teroriste” comise de ucraina

17:44Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că ţinta de cheltuieli de 2% din PIB pentru apărare a fost percepută de mulţi aliaţi mai degrabă ca un „plafon”, iar la summitul de la Vilnius ar trebui ca aceasta să fie declarată un minimum pentru investiţii în apărare.

„Toţi aliaţii şi-au sporit cheltuielile de apărare, dar mulţi sunt încă sub 2%. Asta este mesajul meu când vorbesc de angajamente. Să avem un limbaj puternic, să spunem că suntem puternic angajaţi faţă de 2% ca un minim, nu ca un plafon. Toţi aliaţii sunt de acord cu acest lucru”, a spus șeful NATO după încheierea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai statelor aliate care a avut loc marţi şi miercuri, potrivit Agerpres.

România este una dintre ţările aliate care a depăşit alocarea de 2% din PIB pentru apărare, investiţiile în acest sector prevăzute în bugetul pentru 2023 fiind de 2,5% din PIB, după cum a anunţat marţi, la sosirea la reuniune, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

17:39Statele Unite lucrează pentru a stabili dacă reținerea de către Rusia a reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, este „pe nedrept”, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, adăugând că ancheta va fi finalizată în curând, relatează Reuters.

"Lucrăm deliberat, dar și rapid. Și voi lăsa acest proces să se desfășoare. În mintea mea, nu există nicio îndoială că el este reținut pe nedrept de Rusia", a spus Blinken la o conferință de presă la Bruxelles.

17:30Putin susține că există motive pentru a crede că agențiile secrete din Occident au fost implicate în „atacuri terosiste” efectuate de Ucraina, relatează Reuters.

Putin îi ceartă pe ambasadorii occidentali prezenți la Kremlin

17:27Suspilne, postul de stat al Ucrainei, relatează că s-au auzit explozii în Herson, potrivit The Guardian.

17:00Kremlinul a refuzat să comenteze inculparea penală a fostului preşedinte american Donald Trump. „Noi nu considerăm că suntem în drept să ne amestecăm în afacerile interne ale Statelor Unite, iar Statele Unite nu au dreptul să se amestece în afacerile noastre. Deci, nu dorim să comentăm”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

16:38Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este deschisă unui parteneriat constructiv cu fiecare țară și nu se va izola, în ciuda situației complexe din lume, în timp ce liderul de la Kremlin i-a spus ambasadorului Uniunii Europene, la o ceremonie de la Kremlin, miercuri, că relațiile dintre Rusia și bloc s-au „degradat grav” și că UE a inițiat o „confruntare geopolitică” cu Rusia, relatează Reuters și AFP.

16:27Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, s-a plâns miercuri că țările occidentale nu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la uciderea bloggerului militar rus, duminică, în explozia dintr-o cafenea din Sankt Petersburg, pe care Rusia a catalogat-o „act de terorism”, scrie Reuters.

16:10 Vladimir Putin a participat la o ceremonie la Kremlin, unde s-a întâlnit cu noii ambasadori la Moscova și le-a acceptat acreditările. Printre cei prezenți s-a numărat Lynne Tracy, noul ambasador al SUA în Rusia.

Putin i-a transmis lui Tracy că sprijinul SUA pentru o revoluție în Ucraina în 2014 a dus la situația actuală în care Rusia și Ucraina se află în conflict. Relațiile Moscovei cu Washingtonul se află într-o criză profundă, a spus liderul rus, citat de The Guardian.

16:08Între timp, e oficial: România va cumpăra 54 de tancuri Abrams M1A2 și 12 derivate din stocurile Armatei SUA printr-un acord direct „Guvern la Guvern” cu Statele Unite.

Zelenski sugerează o posibilă retragere a trupelor din Bahmut, dacă există riscul ca acestea să fie încercuite de ruși

15:56Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că aderarea Ucrainei la alianță nord-atlantică trebuie să se bazeze pe independența și democrația acestei țări, care este acum contestată de invazia Rusiei, transmite Reuters.

15:48Ucraina consideră că Polonia va deveni un partener esenţial în amplul efort de reconstrucţie după încheierea războiului lansat de Rusia, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Varşovia, potrivit Reuters.

Într-o conferinţă de presă alături de omologul său polonez Andrzej Duda, Zelenski a spus că situaţia din zona oraşului Bahmut este cu adevărat dificilă şi că vor fi luate „decizii corespunzătoare” dacă trupele Kievului vor fi expuse riscului de a fi încercuite de forţele ruse. Volodimir Zelenski a subliniat că cel mai important pentru el este să protejeze vieţile soldaţilor ucraineni.

El le-a adresat companiilor poloneze invitaţia de a veni în Ucraina până la încheierea războiului, pentru a avea o poziţie mai bună pe piaţa ucraineană.

La rândul său, preşedintele Duda a anunţat că în total Polonia a trimis sau va trimite Ucrainei 14 avioane de vânătoare MiG-29: „Patru avioane MiG-29 care erau în conservare au fost predate deja forţelor armate ucrainene în ultimele luni. Patru aparate MiG sunt date acum, aşadar în total opt. Suntem pregătiţi să dăm încă şase, care în prezent sunt în curs de pregătire. Presupunem că ele vor putea fi transferate în curând”.

15:40Furnizarea oricărui tip de ajutor letal din partea Chinei către Rusia pentru războiul din Ucraina ar fi o „greșeală istorică cu implicații profunde", a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă la sediul alianței din Bruxelles, informează Reuters.

15:01Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că China poate juca un „rol major" în războiul din Ucraina datorită relației sale strânse cu Rusia, transmit Reuters și The Guardian.

14:40Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat miercuri că va discuta despre evoluțiile războiului din Ucraina cu omologul său rus Serghei Lavrov în timpul vizitei acestuia în Turcia din această săptămână, informează Reuters.

Cavusoglu a declarat că Ankara colaborează cu Națiunile Unite pentru a rezolva problemele legate de exporturile de cereale și îngrășăminte prin Marea Neagră.

Cavusoglu a mai spus că este îngrijorat de pregătirile părților aflate în război pentru noi atacuri.

Zelenski a primit Ordinul „Vulturul Alb” din partea omologului său polonez

14:35Președintele Poloniei, Andrzej Duda, i-a înmânat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski Ordinul „Vulturul Alb”, în timpul unei ceremonii la palatul prezidențial din Varșovia, conform The Guardian. Ordinul este „cel mai vechi și cel mai înalt premiu polonez” și este oferit „persoanelor remarcabile”, a spus Duda la ceremonie.

14:07Cea mai mare economie a Europei a traversat cu succes criza energetică provocată de invazia rusească și evită recesiunea în 2023. Germania ar urma să înregistreze o creştere economică de 0,3% în 2023, evitând astfel recesiunea, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de principalele institute economice, informează AFP și Agerpres.

13:30VIDEO Cei mai norocoși soldați:O rachetă trasă de ruși pică la câțiva metri de un grup de militari ucraineni, dar nu explodează

13:12Paza de coastă a Turciei căuta nouă membri ai echipajului unei nave comerciale cu destinația Ucraina, care s-a scufundat în apropiere de Antalya.Nava sub pavilion Guineea-Bissau plecase din portul Iskenderun către portul Ismail din Ucraina, a spus paza de coastă, potrivit Reuters.

Conform sursei citate, cinci membri ai echipajului au fost salvați de elicoptere și de alte nave care treceau prin zonă.

13:05 Lupta zilei pe front: Două tancuri rusești, lovite cu rachete Javelin / Unul reușește să fugă, dar nu ajunge departe și explodează spectaculos (VIDEO)

12:50Volodimir Zelensky și soția sa, primiți de președintele Poloniei:

Ultimul bilanț al pierderilor Armatei ruse

12:05Vicecancelarul german Robert Habeck a reiterat limitele implicării ţării sale în ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, subliniind că Germania nu trebuie să devină parte în război, transmit dpa și Agerpres.

„Nu trebuie să devenim un participant la acest război. Este important ca această limită să fie păstrată mereu”, a spus el miercuri la postul public de radio Deutschlandfunk.

Acest considerent joacă un rol major în toate evaluările sprijinului pentru Ucraina, a afirmat el înainte de a reveni din vizita de două zile la Kiev.

11:44Cele șase tancuri Leopard 2A4 pe care Spania s-a angajat să le trimită în Ucraina vor părăsi țara în a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat miercuri ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, într-un interviu acordat postului de televiziune 24H, relatează Reuters.

Ea a adăugat că se lucrează la alte patru tancuri pentru a le pregăti pentru luptă și, eventual, pentru a le trimite și pe acestea în Ucraina.

11:27Rusia a pierdut 176.240 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Acest număr include 550 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Ultima estimare de pierderi făcută de forțele ucrainene:

- 176.240 militari (+550 ultima zi)

- 3.629 tancuri (+2)

- 7.005 blindate de luptă (+6)

- 2.707 sisteme de artilerie (+10)

- 532 lansatoare multiple de rachete (+4)

- 280 sisteme antiaeriene

- 306 avioane

- 291 elicoptere

- 18 nave/ambarcațiuni

10:50Secretele Kremlinului, dezvăluite de un fost ofițer de elită al securității lui Putin /Un ofițer rus care a lucrat îndeaproape cu președintele Vladimir Putin în calitate de căpitan în cadrul Serviciului Federal de Gardă a dezertat și acum divulgă secretele Kremlinului, relatează The Moscow Times și Newsweek. Putin „se teme patologic pentru viața sa", nu folosește niciodată telefonul mobil, trăiește într-un „vid informațional" și adună știri din cercul său intim și de la televiziunea de stat, afirmă dezertorul rus.

09:45Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, la summitul NATO de la Bruxelles, că alianța nord-atlantică trebuie să își consolideze relațiile cu partenerii globali care gândesc la fel, potrivit Reuters.

După ce Finlanda a aderat marți la NATO, summitul de la Vilnius din iulie ar trebui să primească Suedia în cadrul alianței, a adăugat Baerbock.

09:32Kievul i-a îndemnat indirect marţi pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene, relatează miercuri DPA şi Unian.

Zelenski a ajuns în Polonia

08:43Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Polonia, scrie The Guardian.

08:41O dronă ucraineană s-a prăbușit lângă centrala nucleară Zaporojie, a anunțat miercuri agenția de știri rusă RIA, care a citat un ofițer rus, în timp ce șeful organizației mondiale de supraveghere nucleară era așteptat în Rusia pentru discuții privind securitatea centralei, transmite Reuters.

08:26Forțele ruse au lansat trei rachete și 47 de lovituri aeriene în ultima zi, potrivit Statului Major General al Ucrainei, notează The Kyiv Independent.

Forțele ucrainene au doborât 14 din cele 17 drone kamikaze folosite în atacul rusesc, care a inclus și 42 de lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă. Acesta s-a soldat cu victime în rândul populației civile.

Forțele rusești au continuat să își concentreze eforturile pentru a avansa de-a lungul direcțiilor Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, în timp ce soldații ucraineni au respins 60 de atacuri.

Rusia continuă să încerce să exercite o influență psihologică asupra locuitorilor din teritoriile ocupate.

Pliante despre evacuarea în Rusia ar fi fost împărțite civililor și au fost lansate amenințări legate de avansarea forțelor armate ucrainene în Melitopol, regiunea Zaporojie.

08:21Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron merg miercuri în China, unde speră să „reseteze" legăturile cu un partener economic important, abordând în același timp probleme spinoase precum Ucraina și riscurile comerciale, potrivit The Guardian.

Macron a vizitat ultima dată China în 2019, în timp ce aceasta va fi prima călătorie a lui Von der Leyen de când a devenit președinte al Comisiei Europene în același an.

De atunci, controalele stricte ale Chinei privind pandemia au forțat toate întâlnirile diplomatice online, în timp ce relațiile cu Europa s-au deteriorat: mai întâi din cauza unui pact de investiții blocat în 2021 și apoi din cauza refuzului Beijingului de a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Ucrainenii vor începe să se antreneze pe tancurile Abrams în curând

07:44Rusia a desfășurat nave suplimentare în Marea Neagră, potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei, relatează The Kyiv Independent. În prezent sunt 15 nave, inclusiv șase purtătoare de rachete.

Navele pot transporta până la 40 de rachete Kalibr, susține armata ucraineană.

Armata a adăugat că amenințarea atacurilor cu rachete este „extrem de ridicată".

Printre alte rachete de croazieră și balistice, rachetele Kalibr au fost printre principalele arme pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei.

07:32Avocaţii jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută sub acuzaţia de spionaj, pe care o neagă, s-au putut întâlni marţi în închisoare cu acesta, a declarat angajatorul său, Wall Street Journal (WSJ), într-o scrisoare adresată redacţiei, informează AFP.

01:30 Ucrainenii vor începe să se antreneze pe tancurile Abrams în curând, spune un oficial american din domeniul apărării

Instruirea ucrainenilor pe tancurile americane M1-A1 Abrams nu a început încă, dar va începe „relativ curând”, a declarat marți un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

„Antrenamentele cu Abrams nu au început încă... Încă lucrăm la achiziția de echipamente, așa că nu am început încă antrenamentele, dar mă aștept să se întâmple relativ curând”, a declarat oficialul american în timpul unui briefing de presă, conform CNN.

În total, oficialul precizează că SUA au antrenat peste 7.000 de militari ucraineni de la începutul invaziei ruse în februarie anul trecut. Statele Unite intenționează să trimită 31 de tancuri M1-A1 Abrams în Ucraina, adică dimensiunea unui batalion complet de tancuri ucrainene.

00:55ONU: Marea Britanie a blocat difuzarea pe internet a reuniunii rusești privind Ucraina

Marea Britanie a blocat transmisia pe internet a unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, miercuri, în cadrul căreia ar urma să ia cuvântul comisarul rus pentru drepturile copilului, pe care Curtea Penală Internațională vrea să îl aresteze pentru crime de război, potrivit Reuters.

Reuniunea se va concentra pe „evacuarea copiilor din zonele de conflict”, iar Rusia a declarat marți că comisarul Maria Lvova-Belova va fi prezentă virtual.

00:35Biden și Macron au avut o convorbire telefonică despre China și războiul din Ucraina

Președintele american Joe Biden a avut marți o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron și a discutat despre viitoarea vizită a lui Macron în China, a anunțat Casa Albă, adăugând că au vorbit, de asemenea, despre menținerea sprijinului pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters.

Macron va vizita China în perioada 5-7 aprilie. Președintele chinez Xi Jinping intenționează să poarte discuții cu acesta pentru a trasa un curs pentru relațiile bilaterale, a declarat luni Ministerul chinez de Externe.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • După trei decenii de neutralitate militară, Finlanda s-a alăturat marţi oficial NATO, o mutare strategică provocată de invazia Moscovei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Prin aderarea Finlandei, alianța nord-atlantică își dublează granița cu Rusia.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin va prezida miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pentru a analiza situaţia de securitate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate anul trecut de Rusia, deşi pe teren le controlează doar parţial.
  • Marea Britanie a blocat transmisia pe internet a unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, miercuri, în cadrul căreia ar urma să ia cuvântul comisarul rus pentru drepturile copilului, pe care Curtea Penală Internațională vrea să îl aresteze pentru crime de război, potrivit Reuters. Reuniunea se va concentra pe „evacuarea copiilor din zonele de conflict”, iar Rusia a declarat marți că comisarul Maria Lvova-Belova va fi prezentă virtual.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul NATO din luna iulie, a anunțat șeful Alianței, Jens Stoltenberg.
  • Statele Unite au anunţat marţi o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb.
  • Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze, a declarat marţi seară, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a subliniat, în ziua aderării Finlandei la NATO, că Suedia nu a fost lăsată singură.
  • „Cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”. Ce poate să ofere Finlanda NATO din punct de vedere militar.
  • Statele Unite au anunţat marţi o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb.
  • Jurnalistul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, arestat și acuzat de spionaj în Rusia săptămâna trecută, s-a întâlnit marți cu avocații săi, a anunțat redactorul-șef Emma Tucker într-un mesaj adresat redacției ziarului.
  • ONU cere acces la copiii și civilii ucraineni deportați de Rusia. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut marți Rusiei să permită organizațiilor internaționale să viziteze copiii și alți civili „care au fost deportați cu forța” din Ucraina în teritoriile controlate de Moscova.
  • Fermierii polonezi ameninţă că vor „strica” vizita lui Zelenski de miercuri, pe fondul disputei privind cerealele.
  • ​Ikea nu are opţiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunţat marţi noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în ţară a grupului suedez, în viitor.

-----------------