Membrii Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliată Patriarhiei Moscovei au împiedicat temporar o slujbă de înmormântare a unui soldat ucrainean într-o biserică din Cernăuți, blocând ușile și amenințând cu stingătoare de incendiu pe oamenii care încercau să intre în lăcaș, a informat o publicație locală pe 5 aprilie, potrivit Ukrainska Pravda.

Icoana si o cruce in fata unei biserici din Hmelnitkii Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei îndoliați au venit la biserica din Zadobruvca, un sat situat la nordul orașului Cernăuți, și au fost nevoiți să aștepte afară timp de o oră.

Potrivit unui enoriaș citat de Suspilne, membrii Bisericii Ortodoxe din Ucraina au documente care le permit să folosească biserica.

Un grup de oameni a încercat să intre în biserică de la o intrare laterală doar pentru a fi întâmpinați de trei bărbați și un preot care au folosit stingătoare pentru a încerca să-i oprească, a scris Suspilne.

Grupul a reușit să pătrundă în biserică și a scos o rangă care fusese așezată pe ușa principală a bisericii, permițând celor îndoliați să intre cu trupul soldatului căzut.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, căreia i s-a acordat autocefalie (independența bisericească) de către Patriarhia Ecumenica din Constantinopol în ianuarie 2019, nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei.

Recent, Kiev a ordonat liderilor religioși din Patriarhia Moscovei să părăsească incinta Lavrei Pechersk din Kiev.

Mai multe orașe din Ucraina au revocat drepturile funciare ale bisericilor aparținând Patriarhiei Moscovei sau le-au interzis să continue să țină slujbe.

În weekend, un preot și mai mulți credincioși din Hmelnîțkîi au bătut un soldat într-una dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Moscovei.