Germania ar urma să înregistreze o creştere economică de 0,3% în 2023, evitând astfel recesiunea, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de principalele institute economice, informează AFP și Agerpres.

Germania evită recesiunea în 2023Foto: SERGEI CHAIKO / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit estimărilor celor cinci institute economice (IFO, IFW, IWH şi RWI), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat, cel mai probabil, un avans de 0,1% în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,4% în ultimul trimestru din 2022.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

„Reculul economic din iarna lui 2022/2023 a fost mai puţin sever decât ne temeam în toamnă. Principalul motiv pentru acest lucru este o pierdere mai mică a puterii de cumpărare ca urmare a unei scăderi semnificative a preţurilor la energie”, a declarat Timo Wollmershaeuser, director de prognoze la Institutul Ifo de la Munchen, într-un comunicat de presă.

După ce a flirtat timp de mai multe luni cu o recesiune, care părea sigură după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an, aceste prognoze arată cum a reuşit Guvernul de la Berlin să traverseze cu succes criza energetică provocată de invazia rusească.

Berlinul a reuşit să cumpere gaze naturale din altă parte, reducându-şi dependenţa de Rusia.

În plus, Guvernul german a introdus trei programe de sprijin, în valoare de aproape 100 de miliarde de euro, pentru a contracara impactul creşterii facturilor la energie asupra gospodăriilor şi companiilor.

Pentru ansamblul acestui an, cele cinci institute economice prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 0,3%, o revizuire semnificativă faţă de o contracţie de 0,4% estimată în toamna anului trecut.

De asemenea, institutele prognozează că în 2023 rata anuală a inflaţiei în Germania se va modera uşor, până la 6%, de la 6,9% în 2022, urmând a încetini cu adevărat abia anul viitor, până la 2,4%.

„Măsurile de sprijin în favoarea gospodăriilor şi previziunile de creştere a salariilor ar urma să consolideze cererea internă şi să susţină inflaţia”, a explicat Timo Wollmershaeuser.

În ultimele luni s-au înmulţit grevele în Germania pentru a solicita majorări de salarii, având în vedere inflaţia. Aproape patru milioane de salariaţi germani din sectorul industrial ar urma să beneficieze de o majorare salarială de 8,5% în doi ani.

Institutele economice care au elaborat aceste prognoze sunt: Institutul Ifo din München, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz şi Institutul Austriac de Cercetări Economice (WIFO).

Urmărește ultimele evoluții din a 406-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.