Luptele violente au continuat în Bahmut și în jurul localității, iar Kievul a ironizat afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi capturat centrul administrativ al orașului din estul Ucrainei, spunând că dușmanii săi au arborat un steag al victoriei pe „un fel de toaletă". Finlanda va deveni marți membră a NATO, finalizând o schimbare istorică a politicii de securitate generată de invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce vecina Suedia este ținută în „sala de așteptare”.

Soldat ucrainean de pe frontul din regiunea LuganskFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Marea Britanie a blocat transmisia pe internet a unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, miercuri, în cadrul căreia ar urma să ia cuvântul comisarul rus pentru drepturile copilului, pe care Curtea Penală Internațională vrea să îl aresteze pentru crime de război, potrivit Reuters. Reuniunea se va concentra pe „evacuarea copiilor din zonele de conflict”, iar Rusia a declarat marți că comisarul Maria Lvova-Belova va fi prezentă virtual.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul NATO din luna iulie, a anunțat șeful Alianței, Jens Stoltenberg.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin va prezida miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pentru a analiza situaţia de securitate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate în septembrie anul trecut de Rusia, deşi pe teren le controlează doar parţial.
  • Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze, a declarat marţi seară, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a subliniat, în ziua aderării Finlandei la NATO, că Suedia nu a fost fost lăsată singură.
  • „Cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”. Ce poate să ofere Finlanda NATO din punct de vedere militar
  • Statele Unite au anunţat marţi o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb.
  • Jurnalistul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, arestat și acuzat de spionaj în Rusia săptămâna trecută, s-a întâlnit marți cu avocații săi, a anunțat redactorul-șef Emma Tucker într-un mesaj adresat redacției ziarului.
  • ONU cere acces la copiii și civilii ucraineni deportați de Rusia. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut marți Rusiei să permită organizațiilor internaționale să viziteze copiii și alți civili „care au fost deportați cu forța” din Ucraina în teritoriile controlate de Moscova.
  • Fermierii polonezi ameninţă că vor „strica” vizita lui Zelenski de miercuri, pe fondul disputei privind cerealele
  • ​Ikea nu are opţiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunţat marţi noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în ţară a grupului suedez, în viitor.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 405, LIVETEXT:

01:30 Ucrainenii vor începe să se antreneze pe tancurile Abrams în curând, spune un oficial american din domeniul apărării

Instruirea ucrainenilor pe tancurile americane M1-A1 Abrams nu a început încă, dar va începe „relativ curând”, a declarat marți un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

„Antrenamentele cu Abrams nu au început încă... Încă lucrăm la achiziția de echipamente, așa că nu am început încă antrenamentele, dar mă aștept să se întâmple relativ curând”, a declarat oficialul american în timpul unui briefing de presă, conform CNN.

În total, oficialul precizează că SUA au antrenat peste 7.000 de militari ucraineni de la începutul invaziei ruse în februarie anul trecut. Statele Unite intenționează să trimită 31 de tancuri M1-A1 Abrams în Ucraina, adică dimensiunea unui batalion complet de tancuri ucrainene.

00:55ONU: Marea Britanie a blocat difuzarea pe internet a reuniunii rusești privind Ucraina

Marea Britanie a blocat transmisia pe internet a unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, miercuri, în cadrul căreia ar urma să ia cuvântul comisarul rus pentru drepturile copilului, pe care Curtea Penală Internațională vrea să îl aresteze pentru crime de război, potrivit Reuters.

Reuniunea se va concentra pe „evacuarea copiilor din zonele de conflict”, iar Rusia a declarat marți că comisarul Maria Lvova-Belova va fi prezentă virtual.

00:35Biden și Macron au avut o convorbire telefonică despre China și războiul din Ucraina

Președintele american Joe Biden a avut marți o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron și a discutat despre viitoarea vizită a lui Macron în China, a anunțat Casa Albă, adăugând că au vorbit, de asemenea, despre menținerea sprijinului pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters.

Macron va vizita China în perioada 5-7 aprilie. Președintele chinez Xi Jinping intenționează să poarte discuții cu acesta pentru a trasa un curs pentru relațiile bilaterale, a declarat luni Ministerul chinez de Externe.

23:24 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul NATO din luna iulie, a anunțat șeful Alianței, Jens Stoltenberg.

„O Ucraina puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice și așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim și cu președintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius (capitala Lituaniei, n.r.) din iulie”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marți, la Bruxelles, după desfășurarea unei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina, organismul responsabil pentru relația dintre Ucraina și Alianța Nord-Atlantică.

Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate rus

22:47 Ursula von der Leyen a discutat cu Volodimir Zelenski, înainte de vizita pe care șefa UE urmează să o efectueze în China

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că a avut marți o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înainte de vizita pe care urmează să o înceapă miercuri în China.

Ucraina va fi un „subiect important” al întâlnirilor pe care le va avea cu președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul Li Qiang, a precizat Von der Leyen într-un mesaj pe Twitter.

22:18Franța: Caracterul „terorist” al grupării Wagner va fi dezbătut de deputați

O rezoluție care urmează să fie dezbătută în curând în Adunarea Națională franceză solicită ca grupul paramilitar rus Wagner, foarte activ pe frontul ucrainean, să fie inclus pe lista organizațiilor teroriste a Uniunii Europene, potrivit AFP.

22:12Jurnalistul american încarcerat de Rusia s-a întâlnit marți cu avocații

Jurnalistul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, arestat și acuzat de spionaj în Rusia săptămâna trecută, s-a întâlnit marți cu avocații săi, a anunțat redactorul-șef Emma Tucker într-un mesaj adresat redacției ziarului.

"Starea de sănătate a lui Evan este bună, iar el este recunoscător pentru valul de sprijin din întreaga lume", a spus ea în scrisoare, a cărei copie a fost consultată de Reuters.

21:55Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate rus, pentru a analiza situaţia din teritoriile ucrainene anexate

Preşedintele rus Vladimir Putin va prezida miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pentru a analiza situaţia de securitate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate anul trecut de Rusia, deşi pe teren le controlează doar parţial.

Fermierii polonezi ameninţă că vor „strica” vizita lui Zelenski de miercuri

21:35Ucraina speră să obțină 1,8 mld. dolari de la FMI în încă două tranșe în 2023

Uucraina speră să mai primească în acest an încă două tranșe în valoare de 1,8 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional în cadrul programului de creditare pe patru ani aprobat recent, au declarat marți oficiali de top ai băncii centrale ucrainene, potrivit Reuters.

Ucraina a primit săptămâna aceasta prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari în cadrul programului, care face parte dintr-un pachet global de sprijin mai mare de 115 miliarde de dolari.

21:19ONU cere acces la copiii și civilii ucraineni deportați de Rusia

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut marți Rusiei să permită organizațiilor internaționale să viziteze copiii și alți civili „care au fost deportați cu forța” din Ucraina în teritoriile controlate de Moscova.

21:00Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze, a declarat marţi seară, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a subliniat, în ziua aderării Finlandei la NATO, că Suedia nu a fost fost lăsată singură. „Tuturor aliaţilor le pasă de Suedia, au furnizat garanţii de securitate bilaterale, şi-au consolidat prezenţa. E de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze”, a spus șeful Alianței.

20:19SUA acordă o nouă tranşă de ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,6 miliarde de dolari

Statele Unite au anunţat marţi o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb.

19:46Fermierii polonezi ameninţă că vor „strica” vizita lui Zelenski de miercuri, pe fondul disputei privind cerealele

Fermierii polonezi ameninţă să perturbe o vizită la Varşovia a preşedintelui Volodimir Zelenski - prima vizită oficială pe care o face liderul de la Kiev, însoţit de prima-doamnă, de la începutul războiului. Agricultorii polonezi sunt nemulţumiţi că cerealele ucrainene le inundă piaţa, iar mişcarea lor de protest ar oferi Rusiei dovezi valoroase ale unei fisuri în solidaritatea occidentală, relatează marți ziarul The Guardian.

Ce poate să ofere Finlanda NATO din punct de vedere militar

19:20 Comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, a respins marţi ca false acuzaţiile Curţii Penale Internaţionale (CPI) care o fac responsabilă de deportarea ilegală de copii din Ucraina. CPI a emis un mandat de arestare pe numele său.

„Comisarului prezidenţial pentru drepturile copiilor îi este neclar în ce constau în mod precis acuzaţiile Curţii Penale Internaţionale şi pe ce se bazează ele”, afirmă comisia sa într-un comunicat. „Utilizarea formulei „deportare ilegală de populaţie (copii)” în comunicatele oficiale ale CPI produce consternare”, mai susține comisia, adăugând că nu a primit niciun document de la CPI, a cărei jurisdicţie Rusia nu o recunoaşte.

19:00Ikea nu are opţiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunţat marţi noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în ţară a grupului suedez, în viitor.

18:45 „Cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”. Ce poate să ofere Finlanda NATO din punct de vedere militar

17:55Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, va dezbate un proiect de lege care declară feminismul ca fiind o „ideologie extremistă”.

17:50Putin și Lukașenko se întâlnesc miercuri la Moscova

Agenția de stat belarusă BELTA anunță că președintele Aleksandr Lukaşenko va efectua o vizită de lucru în Rusia pe 5 și 6 aprilie, unde va participa la o reuniune a Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Statale Uniunii Statale Rusia-Belarus și se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

La rândul său, Kremlinul a anunțat că, miercuri, cei doi șefi de stat vor discuta chestiuni bilaterale și internaționale de actualitate, iar joi Moscova va găzdui o reuniune a Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Statale, la care vor participa Putin și Lukașenko.

17:30 Procurorii ruşi au pus-o oficial sub acuzare, marţi, pe Daria Trepova pentru infracţiuni de terorism în legătură cu uciderea bloggerului militar Vladlen Tatarski la Sankt Petersburg.

16:57Parlamentul Lituaniei a decis marţi să le interzică cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi imobiliare în ţara baltică, invocând riscuri pentru securitatea naţională.

SUA vor livra Europei o cantitate uriașă de gaze naturale lichefiate

16:45 Ceremonia de aderare a Finlandei la NATO:

16:35Uniunea Europeană va primi anul acesta din SUA 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa lipsa livrărilor ruseşti şi pentru reducerea dependenţei blocului comunitar de energia din Rusia.

15:50După trei decenii de neutralitate militară, Finlanda s-a alăturat marţi oficial NATO, o mutare strategică provocată de invazia Moscovei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Prin aderarea Finlandei, alianța nord-atlantică își dublează granița cu Rusia.

15:32 Fiul unui guvernator rus care a dispărut luna trecută din Italia, după ce a fost reținut și plasat în arest la domiciliu la cererea Statelor Unite, a anunțat marți că s-a întors în Rusia. El a dispărut după ce un tribunal italian a dat undă verde pentru extrădarea sa în SUA.

„Mă aflu în Rusia! În aceste zile deosebit de tensionate, am avut alături de mine oameni puternici și de încredere. Vreau să le mulțumesc", a declarat Artiom Ouss, fiul guvernatorului regiunii siberiene Krasnoyarsk, Alexander Uss, pentru agenția de presă Ria Novosti. (AFP)

15:17 Conturi rusești de Telegram spun că au fost interceptate comunicații militare ale forțelor armate ucrainene care sugerează că o anumită formă de operațiune ofensivă este „iminentă" pe frontul de est și în regiunea Zaporojie.

Finlanda devine marți membră NATO, Putin vizitează o fabrică de locomotive

15:12 Ministerul rus al apărării a transmis marți că Serghei Șoigu a vizitat Mariupolul, orașul din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, capturat anul trecut de forțele rusești după un asediu de luni de zile.

14:59Sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare mult timp, a declarat marți președintele Vladimir Putin, acesta subliniind că economia rusă trebuie să se concentreze pe „dezvoltarea suverană”. El le-a dat însă și o veste bună rușilor.

14:02VIDEO Coșmar pentru luptătorii Wagner: „Funia explozivă” folosită de ucraineni contra inamicului din Bahmut

13:44 VIDEO Președintele rus Vladimir Putin a vizitat o fabrică de locomotive din Tula marți, zi în care Finlanda va fi primită oficial în NATO.

13:28 Statele Unite și Uniunea Europeană vor face față oricăror încercări de destabilizare a piețelor energetice globale, au declarat marți acestea după o reuniune oficială la Bruxelles, unde au discutat despre consecințele pe piețele energetice ale invaziei Rusiei în Ucraina.

„Cele două părți și-au reiterat angajamentul ferm de a se opune direct, cu măsuri adecvate, la toate eforturile de a destabiliza și mai mult situația energetică globală și de a eluda sancțiunile", au afirmat acestea într-o declarație comună. (Reuters)

La Chișinău va sosi o misiune UE anti lovitură de stat

13:13 Kremlinul a declarat marți că va fi nevoit să ia „contramăsuri" pentru a asigura securitatea Rusiei ca răspuns la aderarea Finlandei la alianța militară NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat demersul Finlandei de a se alătura blocului drept o „intruziune" în securitatea Rusiei și a declarat că structura NATO este ostilă față de țara sa.

13:02 Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a obținut exact opusul a ceea ce și-a dorit

12:43Guvernatorul din Briansk, Oleksandr Bogomaz, a afirmat luni noaptea că forțele armate ale Ucrainei au lansat un atac cu drone asupra unor obiective din capitala regiunii, versiunea sa a evenimentelor sugerând un „atac minune” al trupelor Kievului.

12:41UE trimite o misiune anti lovitură de stat în Republica Moldova

12:18Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzată de Curtea Penală Internațională (CPI) alături de președintele Vladimir Putin de crime de război în Ucraina, a declarat marți că acuzațiile CPI sunt false și neclare.

Lvova-Belova a susținut că Rusia a acceptat peste 5 milioane de refugiați din regiunea ucraineană Donbas, inclusiv 730.000 de copii, după februarie 2022.

Noua estimare a pierderilor rusești

11:57 Parlamentul Lituaniei a decis marți să interzică cetățenilor ruși să cumpere proprietăți imobiliare în țara baltică, invocând riscuri pentru securitatea națională. Interdicția, care va fi în vigoare până în 2024, nu se va aplica rușilor cărora li se acordă rezidență în țară. (Reuters)

11:50 „Mișa are acum o colecție unică de *** de 25.000 de dolari”. Ce a pățit un „voluntar” care cumpăra drone pentru ruși după ce ucrainenii i-au spart contul

11:05 VIDEO Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultima perioadă arată că tranșeele construite de armata rusă pentru o mai bună protecție a soldaților săi devin de fapt morminte pentru militarii trimiși de președintele Vladimir Putin în Ucraina.

10:52Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 530 de soldați, 8 tancuri, 6 alte blindate de luptă, 3 piese de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, 9 diferite vehicule militare și 15 drone aeriene:

Rubla a picat la minimul ultimului an

10:47 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak spune că Rusia folosește asasinarea bloggerului de război Tatarski pentru a genera susținere pe plan intern.

„Federația Rusă are nevoie de o mobilizare de șoc a populației sale sub deviza `Patria este în pericol!` pentru a recruta `voluntari`... Federația Rusă are nevoie să justifice un război de agresiune pentru a reduce ajutorul acordat Ucrainei... Trageți concluziile corecte cu privire la natura oricăror `atacuri teroriste` în Rusia”, a scris Podolyak pe Twitter.

10:14Germania n-a abandonat complet ideea repornirii gazoductului Nord Stream 1 / Semnalul dat de asiguratori cu aprobarea tacită a guvernului lui Olaf Scholz

10:12 Rubla rusească s-a depreciat marți dimineață, atingând cea mai slabă valoare din ultimul an, aproape de 80 unități pentru un dolar, din cauza ofertei reduse de valută din partea exportatorilor, în pofida creșterii prețurilor petrolului din această săptămână.

La ora 0613 GMT (09:13 în România), rubla era cu 0,8% mai slabă față de dolar, la cursul de 79,39 unități pentru un USD, cel mai slab nivel de după 19 aprilie 2022. De asemenea, rubla pierduse 0,7% și se tranzacționa la 86,55 pentru un euro, cel mai slab nivel de după 15 aprilie. (Reuters)

10:00Numărul persoanelor rănite în explozia produsă duminică în cafeneaua din Sankt Petersburg, în care a fost ucis cunosctul blogger militar Vladlen Tatarsk, a crescut la 40, susține agenția de presă rusă TASS, care citează Ministerul Sănătății de la Moscova, potrivit The Guardian.

Conform autorităților ruse, în urma exploziei din cafenea 40 de persoane - între care trei minori - au solicitat ajutor medical. 25 dintre victime rămân în spital, cinci dintre ele fiind în stare „gravă”, mai scrie TASS.

Rusia încearcă să dezvolte alternative la Grupul Wagner

09:52Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se va desfășura la sediul Alianței de la Bruxelles, context în care va pleda pentru continuarea sprijinului aliaţilor şi partenerilor pentru Ucraina și Republica Moldova, va saluta aderarea Finlandei la NATO și va solicita consolidarea pe termen lung a posturii de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră, conform MAE.

Înainte de începerea lucrărilor reuniunii ministeriale, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.

08:56Evaluarea britanică de marți dimineață:

  • „Rusia încearcă probabil să finanțeze și să dezvolte companii militare private (PMC) alternative pentru a înlocui în cele din urmă Grupul Wagner PMC în importantul său rol de luptă din Ucraina.
  • Aceasta are loc în contextul disensiunilor de mare amploare dintre Ministerul rus al Apărării și Grupul Wagner. Conducerea militară rusă dorește probabil o PMC de rezervă asupra căreia să aibă mai mult control.
  • Cu toate acestea, nicio altă PMC rusă cunoscută nu se apropie în prezent de dimensiunea sau de puterea de luptă a Wagner.
  • Rusia consideră probabil că PMC-urile continuă să fie utile în Ucraina, deoarece sunt mai puțin constrânse de nivelurile limitate de salarizare și de ineficiența armatei regulate.
  • Liderii ruși cred probabil că pierderile grele în rândul PMC-urilor vor fi mai bine tolerate de societatea rusă în comparație cu pierderile armatei regulate.”

08:41Președintele Parlamentului rus „a găsit” vinovații în cazul uciderii bloggerului Tatarski: „Sângele este pe mâinile lor”

08:21 Vladimir Putin și-a dat acordul pentru transferul a 94,8 miliarde de ruble (1,21 miliarde de dolari) către Shell pentru participația sa în proiectul de gaze Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat, a informat cotidianul rus Kommersant.

Compania rusă de gaze Novatek a primit aprobarea lui Putin pentru a transfera banii către Shell, a relatat ziarul citând surse familiare cu această chestiune. Novatek a anunțat luni că a depus o cerere pentru a achiziționa o participație la Sahalin Energy, operatorul proiectului de gaze Sakahlin-2. (The Guardian)

07:40 Noile imagini din satelit ale Crimeei, realizate de Maxar Technologies dezvăluie o rețea complexă de tranșee care arată că Rusia a construit zeci de structuri defensive, care se întind pe mulți kilometri, relatează Washington Post. Deși Rusia a construit structuri de apărare și în alte părți, amploarea celor din Crimeea iese în evidență, potrivit experților.

„Pentru Putin, Crimeea este pur și simplu o vacă sacră. Dacă se întâmplă ceva, trupele vor fi trimise imediat la această linie de apărare", a declarat Ian Matveev, un analist militar rus.

Prețurile petrolului au explodat după reducerile de producție

06:51Preţurile petrolului au urcat luni cu peste 6%, cea mai mare creştere zilnică din aproape un an.

05:53Drone ruseşti au lovit portul Odesa

01:30 Zelenski: Pregătim temeinic acţiunile pentru eliberarea teritoriilor noastre / Generalii Sîrski şi Tarnavski sunt în cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului

00:45Lavrov: Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele

00:25 Rusia nu-şi va mai plăti contribuţia la Adunarea Parlamentară a OSCE

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------