Apărarea jurnalistului american Evan Gershkovici, arestat săptămâna trecută în Rusia pentru acuzații de „spionaj” pe care acesta le neagă, a făcut apel luni împotriva detenției sale, a anunțat un tribunal din Moscova, potrivit AFP.

Evan GershkovichFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Același avocat (din oficiu) care l-a reprezentat pe Gershkovici în momentul arestării sale a făcut apel”, a declarat o purtătoare de cuvânt a tribunalului moscovit din Lefortovo.

„Data audierii apelului privind detenția va fi anunțată săptămâna aceasta”, a adăugat ea, precizând că cererea va fi analizată de o altă instanță superioară.

Alexei Melnikov, secretarul general al Comitetului public de monitorizare a locurilor de detenție din Moscova, a declarat că l-a vizitat pe jurnalist în închisoarea Lefortovo.

El a declarat pe Telegram că Gershkovici nu a făcut „nicio plângere” cu privire la condițiile sale de detenție. „În momentul vizitei, el era vesel și a glumit mult în timpul conversației”, a adăugat el.

Evan Gershkovici, corespondent în Rusia pentru prestigiosul cotidian american Wall Street Journal și fost reporter AFP la Moscova, a fost plasat în arest preventiv joia trecută până cel puțin la 29 mai.

El a fost arestat la Ekaterinburg (Urali) de către Serviciul Federal de Securitate (FSB), care l-a acuzat de „spionaj”.

The Wall Street Journal și reporterul, respectat de colegii săi pentru rigoarea sa, neagă aceste acuzații.

Președintele american Joe Biden a cerut vineri eliberarea jurnalistului, în timp ce Casa Albă a calificat acuzațiile de spionaj drept „ridicole”.

Arestarea sa are loc pe fondul unei represiuni sporite a presei în Rusia de la ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relațiile dintre Moscova și Washington.

De asemenea, aceasta urmează unui schimb din decembrie între vedeta baschetului american Brittney Griner, aflată în detenție în Rusia, și traficantul de arme rus Viktor Bout, care se află în închisoare în Statele Unite.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri Moscova că arestează în mod arbitrar americani ca monedă de schimb pentru a recupera rușii deținuți în SUA.

___