Armata ucraineană a spus că trupele sale au intrat luni în confruntări cu forțele rusești în jurul clădirii administrative din Bahmut și a ironizat afirmațiile rusești potrivit cărora mercenarii Wagner au capturat orașul. Un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei a declarat pentru Reuters că forțele rusești sunt „foarte departe" de a captura Bahmutul, în ciuda declarațiilor liderului Wagner, Evgheni Prigojin.

Soldat ucrainean în BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:27 Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Lavrov: Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele. Occidentul încearcă să pună piedici prieteniei dintre Rusia și China, vorbind despre relațiile lor inegale și despre dependența Moscovei față de Beijing, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters.
  • Putin l-a decorat post-mortem pe bloggerul militar rus ucis într-un atentat. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat postum, luni, pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis în urmă cu o zi la Sankt Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina şi „agenţi” ai opozantului rus Aleksei Navalnîi.
  • Forțele ucrainene încă luptă din greu pentru Bahmut, iar bătălia nu s-a încheiat, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, conform Reuters.
  • Aliații occidentali au furnizat Ucrainei ajutoare militare în valoare de 65 de miliarde de euro pentru ajuta țara în lupta împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • „Copiii pășeau pe lângă cadavre”: Povestea ucrainenilor ținuți timp de o lună de ruși în beciurile morții. 367 de locuitori au fost reținuți în martie 2022 de ruși, la Yagidné, în Nordul Ucrainei, și înghesuiți în pivnițele unei școli în care au murit unsprezece persoane, potrivit AFP. „Nu ne-au explicat nimic. Ne-au dus în pivniță și au spus că ne vor duce în altă parte mai târziu”, și-a amintit Ivan Polgui, unul dintre deținuții intervievați luni de AFP, cu ocazia unei scurte ceremonii în sat, la care a participat președintele Volodimir Zelenski.
  • Rusia s-a apărat luni de o avalanșă de critici privind președinția sa la Consiliul de Securitate din aprilie, afirmând că nu va abuza de poziția sa, potrivit AFP.
  • Ucraina a primit prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari dintr-un nou program al Fondului Monetar Internațional (FMI), a declarat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean de finanțe Sergii Marchenko.
  • Alegeri în Bulgaria: Rezultatul neaşteptat al unui partid pro-rus ar putea determina partidele pro-europene să depăşească rivalităţile şi să formeze o coaliţie
  • Cehii și slovacii fac apel la implementarea efectivă a sancțiunilor împotriva Rusiei. Prim-miniștrii ceh și slovac au cerut luni Uniunii Europene să exercite o „presiune țintită” asupra Moscovei prin aplicarea integrală a sancțiunilor împotriva Rusiei după invazia din Ucraina, scrie AFP.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 404, LIVETEXT:

01:30Zelenski, în mesajul său de luni seară: „Pregătim temeinic acţiunile pentru eliberarea teritoriilor noastre / Generalii Sîrski şi Tarnavski sunt în cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat de înţeles, în mesajul transmis către compatrioţi luni seară, că se apropie ziua contraofensivei şi că se fac pregătiri intense în acest sens, cei mai importanţi generali fiind deja pe linia frontului. În acest timp, liderul ucrainean şi-a continuat turneul prin ţară şi a fost luni la Cernihiv, iar în paralel a avut o serie de întâlniri, inclusiv cu o delegaţie din SUA, din care a făcut parte şi fostul şef al Departamentului de Stat, Mike Pompeo.

00:58Un emisar al preşedintelui Braziliei s-a întâlnit discret cu Putin la Moscova pentru a discuta despre Ucraina. El a făcut apoi o escală la Paris - presă

Principalul consilier diplomatic al preşedintelui brazilian Luiz Inacio "Lula" da Silva a fost joia trecută într-o misiune discretă la Moscova pentru a discuta cu liderul rus Vladimir Putin despre posibile negocieri de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, a relatat luni CNN Brasil.

"Ar fi o exagerare să spunem că uşa este deschisă (pentru discuţii de pace), dar nu este adevărat să spunem că este complet închisă", a declarat emisarul brazilian Celso Amorim, citat de site-ul CNN Brasil, relatează Reuters.

00:37Rusia nu-şi va mai plăti contribuţia la Adunarea Parlamentară a OSCE

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a anunţat luni că Rusia va înceta să-şi achite contribuţiile financiare anuale la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Lavrov: Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele

00:20Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele.

Occidentul încearcă să pună piedici prieteniei dintre Rusia și China, vorbind despre relațiile lor inegale și despre dependența Moscovei față de Beijing, a declarat Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

23:53 Varșovia este mulțumită de excluderea rușilor și bielorușilor de la Jocurile Europene

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că este mulțumit de excluderea sportivilor ruși și belaruși de la Jocurile Europene programate să aibă loc la Cracovia, în Polonia, între 21 iunie și 2 iulie, potrivit AFP.

„Aș dori să vă mulțumesc tuturor pentru că ați decis ca Jocurile să se desfășoare fără participarea sportivilor ruși și belaruși”, a declarat el în timpul unei ceremonii la Roma, unde va fi purtată torța pentru Jocurile Europene. El a nominalizat „Rusia, care este astăzi o țară agresoare care a început războiul din Ucraina” și „regimul belarus care o ajută”.

23:30Ucraina a primit prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari dintr-un nou program al Fondului Monetar Internațional (FMI), a declarat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean de finanțe Sergii Marchenko.

FMI, care acordă în mod regulat împrumuturi de urgență țărilor aflate în criză, a aprobat vineri un nou acord extins pe patru ani în cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF), în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet de sprijin total de 115 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit CNN.

23:05Rusia s-a apărat luni de o avalanșă de critici privind președinția sa la Consiliul de Securitate din aprilie, afirmând că nu va abuza de poziția sa, potrivit AFP.

„Rusia nu abuzează de prerogativele președinției. Există o poziție națională, pe de o parte, și rolul președinției Consiliului, pe de altă parte”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, în cadrul unei conferințe de presă care a marcat începutul fiecărei președinții rotative a Consiliului.

Aliații au trimis Ucrainei ajutoare militare de 65 de miliarde de euro

22:47 Aliații occidentali au furnizat Ucrainei ajutoare militare în valoare de 65 de miliarde de euro pentru ajuta țara în lupta împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Nu putem permite Rusiei să continue să ciopârțească securitatea europeană”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, în timp ce miniștrii de externe din țările NATO se pregătesc să se reunească marți la Bruxelles pentru a „discuta despre cum ne putem intensifica sprijinul, inclusiv prin continuarea consolidării forțelor armate ale Ucrainei”.

22:22Putin l-a decorat post-mortem pe bloggerul militar rus ucis într-un atentat

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat postum, luni, pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis în urmă cu o zi la Sankt Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina şi „agenţi” ai opozantului rus Aleksei Navalnîi.

21:56Alegeri în Bulgaria: Rezultatul neaşteptat al unui partid pro-rus ar putea determina partidele pro-europene să depăşească rivalităţile şi să formeze o coaliţie

Deşi a cincea rundă de alegeri parlamentare anticipate în ultimii doi ani s-a încheiat din nou indecis, cu cele două principale blocuri politice - conservator şi cel liberal - aproape la egalitate, creşterea unui partid naţionalist şi pro-rus ar putea în mod paradoxal să ajute în cele din urmă la ieşirea din criza politică perpetuă prin care trece Bulgaria, scrie luni EFE, citată de Agerpres.

21:21Apărarea jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat săptămâna trecută în Rusia pentru acuzații de „spionaj” pe care acesta le neagă, a făcut apel luni împotriva detenției sale, a anunțat un tribunal din Moscova.

„Același avocat (din oficiu) care l-a reprezentat pe Gershkovici în momentul arestării sale a depus apelul”, a declarat o purtătoare de cuvânt a tribunalului moscovit din Lefortovo.

20:34Cehii și slovacii fac apel la implementarea efectivă a sancțiunilor împotriva Rusiei

Prim-miniștrii ceh și slovac au cerut luni Uniunii Europene să exercite o „presiune țintită” asupra Moscovei prin aplicarea integrală a sancțiunilor împotriva Rusiei după invazia din Ucraina.

„Este important ca UE și partenerii săi să continue să exercite o presiune țintită asupra Federației Ruse și să implementeze cu adevărat sancțiunile”, au declarat într-un comunicat premierul ceh Petr Fiala și omologul său slovac Eduard Heger, care s-au întâlnit la Trencin, în vestul Slovaciei.

Povestea ucrainenilor ținuți timp de o lună de ruși în beciurile morții

20:13Războiul din Ucraina a cauzat distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului şi al sectorului cultural şi a generat pierderi de 13,9 miliarde de euro pentru veniturile obţinute din divertisment, artă şi turism, a anunţat luni UNESCO.

20:00„Copiii pășeau pe lângă cadavre”: Povestea ucrainenilor ținuți timp de o lună de ruși în beciurile morții

367 de locuitori au fost reținuți în martie 2022 de ruși, la Yagidné, în Nordul Ucrainei, și înghesuiți în pivnițele unei școli în care au murit unsprezece persoane, potrivit AFP.

„Nu ne-au explicat nimic. Ne-au dus în pivniță și au spus că ne vor duce în altă parte mai târziu”, și-a amintit Ivan Polgui, unul dintre deținuții intervievați luni de AFP, cu ocazia unei scurte ceremonii în sat, la care a participat președintele Volodimir Zelenski.

19:38 Forțele ucrainene încă luptă din greu pentru Bahmut, iar bătălia nu s-a încheiat, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, conform Reuters. El a mai spus că în această săptămână ar putea fi așteptat un pachet suplimentar de asistență pentru Ucraina.

19:30O inspecţie a pregătirii de luptă a armatei belaruse a început luni, la ordinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk.

Inspecţia survine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord cu Lukaşenko pentru staţionarea unor arme nucleare tactice ale armatei ruse în Belarus şi înaintea unei întâlniri pe care cei doi preşedinţi o vor avea săptămâna aceasta la Kremlin.

19:03Statele Unite încearcă „din greu” eliberarea reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, arestat în Rusia sub acuzația de spionaj, spune purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, citat de The Guardian.

Zelenski: Vreau ca Putin să-şi petreacă restul vieţii într-o pivniţă, cu o găleată în loc de toaletă

18:49Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se va deplasa în enclava rusă Kaliningrad, miercuri, pentru a discuta despre siguranța centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a informat pentru CNN un purtător de cuvânt al agenției ONU.

18:10Rusia a predat luni Ucrainei cinci prizonieri de război ucraineni răniţi, a anunţat avocata poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova, după ce Kievul a predat, de asemene,a Moscovei la sfârşitul lunii martie tot cinci militari ruşi răniţi.

18:05 Vizita cancelarului Olaf Scholz în România și interesele complexului militaro-industrial german

17:58Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că ar vrea ca Vladimir Putin să își petreacă restul vieții închis într-o pivniță, cu o găleată în loc de toaletă. El a făcut aceste declarații luni, când a vizitat un sat ucrainean eliberat de forțele ruse în urmă cu un an şi unde, conform oficialilor ucraineni, mare parte dintre localnici au fost sechestraţi de soldaţii ruşi într-o pivniţă.

17:30Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, iar unii au dorit ca Moldova să cadă și astfel să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană, a declarat Maia Sandu, luni, la Cotroceni, în conferința de presă comună cu Klaus Iohannis și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. „Moldova se ține dreaptă”, a spus ea, arătând că Chișinăul are nevoie inclusiv de sprijin militar.

Șeful NATO: Nu sunt semne că Putin se pregăteşte pentru pace

17:05 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că salută planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care respectă principiile centrale ale cartei ONU, dar că nu sunt semne că liderul rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru pace, ci pentru „mai mult război”.

16:50Cel puțin 501 copii au fost uciși în invazia declanșată de Rusia în Ucraina în 24 februarie 2022, a declarat luni Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, potrivit The Guardian.

Ea a precizat că acesta este doar numărul verificat de ONU, cifra reală fiind probabil mult mai mare, iar bilanțul familiilor afectate este de neimaginat. De asemenea, aproape 1.000 de copii au fost răniți.

16:44Președintele chinez Xi Jinping nu ar fi susținut revendicările Japoniei asupra Insulelor Kurile în timpul discuțiilor avute la Moscova cu Vladimir Putin, marcând o schimbare de poziție a Beijingului după decenii în care a susținut că insulele aparțin de drept Japoniei.

Informația transmisă de agenția japoneză Kyodo a fost imediat speculată de presa rusă.

16:21Trupele ucrainene au publicat noi imagini cu grănicerii săi care luptă în Bahmut, în contextul speculațiilor privind soarta orașului disputat:

15:58 NATO este într-un program de parteneriat cu Republica Moldova şi încearcă în mod constant să facă mai mult în acest cadru, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care s-a pronunţat şi pentru creşterea bugetului care finanţează activităţi de sprijin pentru acest stat.

„Aliaţii NATO au transmis clar că vom intensifica sprijinul pentru partenerii care sunt sub ameninţarea Moscovei (...) şi printre ei se află şi Moldova. De aceea, salut faptul că aliaţii furnizează sprijin Moldovei în diferite moduri. Eu, de asemenea, m-am întâlnit cu preşedinta Moldovei şi am transmis acelaşi mesaj că aliaţii sunt gata să facă mai mult", a spus Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele Alianţei, care are loc marţi şi miercuri la Bruxelles. (Agerpres)

Prima reacției a Rusiei la aderarea Finlandei la NATO

15:37 Ministerul Apărării din Belarus a comunicat luni că a început inspecții ale pregătirii de luptă a forțelor armate, o nouă fază de activitate militară a acestui aliat apropiat al Rusiei, care a oferit sprijin logistic pentru războiul Moscovei din Ucraina.

Într-o declarație publicată pe Telegram, ministerul a precizat că inspecțiile vor evalua capacitatea unităților militare de a funcționa la „cele mai înalte niveluri de pregătire de luptă". (Reuters)

15:29 Alexandr Grușko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a oferit luni prima reacție a Moscovei față de anunțul făcut de NATO că Finlanda va fi primită în Alianța Nord-Atlantică peste o zi.

15:22Mesajul Rusiei după reducerea producției de petrol: Este în interesul pieței mondiale / Dacă alte țări sunt sau nu mulțumite, este treaba lor

14:55 Viceministrul rus de externe, Alexander Grușko, a declarat că Rusia își va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestice și nord-vestice ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO, care va deveni oficială de marți, a relatat agenția de presă de stat RIA.

14:48Autoritățile ruse au publicat o înregistrare video de la interogatoriul Dariei Trepova, femeia pe care o acuză de provocarea exploziei care a dus la moartea bloggerului militar Vladen Tatarski într-un bar din Sankt Petersburg.

Noua estimare a pierderilor rusești

14:32 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că alianța nu a observat nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei de la anunțul lui Vladimir Putin că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

„Până acum, nu am văzut nicio schimbare în postura lor nucleară care să necesite vreo schimbare, schimbarea posturii noastre nucleare", a declarat Stoltenberg presei la sediul NATO din Bruxelles.

14:24 Estimarea ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 610 soldați, 1 tanc, 7 alte blindate, 16 diverse vehicule, 7 piese de artilerie, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 13 drone:

14:16Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de luptă MiG-29, potrivit șefului biroului prezidențial polonez pentru politică internațională, Marcin Przydacz.

„Potrivit informațiilor mele, acest proces a fost deja finalizat, adică transferul acestei prime tranșe. Bineînțeles, vor exista discuții despre un posibil sprijin suplimentar, a declarat Przydacz

El nu a precizat câte avioane au fost transferate. Președintele Andrzej Duda, a spus luna trecută că Polonia va preda Ucrainei primele patru MiG-29. (The Guardian)

Finlanda va fi primită oficial marți în NATO

14:08Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Finlanda va fi primită oficial în Alianța Nord-Atlantică marțea aceasta.

13:34 Olaf Sholz a declarat după întâlnirea cu Iohannis că „vom sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie”.

În ce privește unitatea pe care Rheinmetall o va construi la Satu Mare, cancelarul german a subliniat că trebuie să existe capacități de reparare și mentenanță a echipamentelor pe care le primește Kievul: „E important să se facă în afara Ucrainei, dar aproape de graniță, este bine că România participă la acest lucru”

13:15 Klaus Iohannis a declarat luni că, după întâlnirea cu cancelarul Scholz, i-a prezentat acestuia „sprijinul multidimensional” oferit de România Uvrainei, președintele român menționând tranzitul cerealelor ucrainene și ajutorul acordat celor care au fugit din calea războiului.

„Este crucial ca toate aceste eforturi să contiunue cât timp este nevoie, atât din partea UE cât și a țărilor membre”, a spus Iohannis.

De asemenea, președintele român a spus că Marea Neagră are acum o importanță strategică mai mare ca niciodată, „de aceea credem că este necesară o prezență sporită a NATO în Marea Neagră”

Moscova acuză Ucraina și o organizație a lui Navalnîi de uciderea lui Tatarski

13:09 Politica României este „de a nu se referi" la sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său armean, Ararat Mirzoyan.

„După cum am menţionat în repetate rânduri, politica României este de a nu se referi la această chestiune a sprijinului militar, având în vedere necesitatea ca ajutorul pe care Uniunea Europeană, statele membre, NATO şi statele membre NATO îl acordă Ucrainei să fie cât mai eficient", a afirmat şeful diplomaţiei române. (AGerpres)

13:00 Autoritățile ruse afirmă că Fundația Anticorupție a disidentului încarcerat Alexei Navalnîi a fost implicată în organizarea asasinării bloggerului militar Vladen Tatarski.

12:28Reacția Ucrainei după ce Prigojin a susținut că a cucerit Bahmutul: „Și-au agățat cârpa deasupra unui soi de toaletă și au spus că au capturat orașul. Foarte bine”

12:16 Comitetul național antiterorism al Rusiei a acuzat luni serviciile de informații ucrainene că se află în spatele uciderii lui Vladlen Tatarski, bloggerul de război ucis duminică la Sankt Petersburg, relatează ziarul rus Kommersant.

12:05 Ucraina a afirmat luni că forțele rusești sunt „foarte departe" de capturarea orașului Bakhmut și că luptele au făcut ravagii în jurul clădirii administrației orașului, unde grupul de mercenari Wagner a afirmat că a arborat steagul rusesc.

„Bahmutul este ucrainean și ei nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face acest lucru, ca să spunem așa", a declarat telefonic pentru Reuters Serhii Cherevatii, purtător de cuvânt al comandamentului militar din est.

Pe rușii din buncăre îi așteaptă o supriză urâtă

11:43 Încă o surpriză urâtă pentru rușii din buncăre: Soldații ucraineni au primit o armă rară de la americani

11:24James Olson, un fost șef al diviziei de contrainformații din cadrul CIA, afirmă că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi un „cadavru ambulant” în ceea ce privește viitorul său politic ca lider al Rusie.

11:09 Rubla s-a stabilizat luni, iar indicele bursier de referință al Rusiei a urcat la un maxim al ultimelor aproape șapte luni, după ce producătorii de petrol din OPEC+ au anunțat noi reduceri ale producției de țiței de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce a dus la creșterea prețurilor petrolului.

La ora 07:19 GMT (10:19 în România), indicele rusesc MOEX era cu 1% mai mare, la 2.475,4 puncte, după ce atinsese la 2.481,59 puncte la începutul tranzacțiilor, cel mai ridicat nivel de după 6 septembrie 2022. (Reuters)

10:35O înregistrare video distribuită recent pe rețelele de socializare arată noi lovituri dramatice atribuite forțelor speciale ucrainene asupra malului de est al râului Nipru, în partea regiunii Herson controlată de armata rusă.

Cine era bloggerul ucis de explozia din barul lui Prigojin

10:27Asasinatul din Sankt Petersburg: Cine era bloggerul ucis de explozia din barul lui Prigojin și ciudata declarație a liderului Wagner / Rusia s-a grăbit să dea vina pe ucraineni, dar explicația ar putea fi alta

09:29 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marți cu președintele francez Emmanuel Macron pentru un dejun de lucru, a anunțat Comisia, în condițiile în care ce cei doi se pregătesc pentru o călătorie comună în China, în cursul acestei săptămâni.

Purtătorul de cuvânt principal al Comisiei, Eric Mamer, a afirmat luni, într-un mesaj pe Twitter, că cei doi lideri vor discuta chestiuni precum războiul Rusiei în Ucraina, sectorul energetic și pregătirile pentru călătoriile lor în China, inclusiv întâlnirea lor comună cu președintele chinez Xi Jinping.

09:20 Zelenski urmează să viziteze Polonia pe 5 aprilie, a spus luni consilierul pentru afaceri externe al președintelui polonez, Marcin Przydacz, citat de Reuters.

„Vizita va avea loc la invitația președintelui (Andrzej) Duda. Vor avea loc discuții lungi și ample, nu numai despre situația de securitate, ci și despre sprijinul economic și politic. Va fi o vizită oficială", a declarat Przydacz pentru radioul privat RMF.

FSB-ul confiscă pașapoartelor înalților oficiali ruși

09:17 Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Probabil că Ministerul rus al Apărării desfășoară o operațiune de informare deliberată pentru a revigora reputația unei brigăzi care a devenit sinonimă cu recentele eșecuri rusești în Ucraina.
  • Pe parcursul lunii martie 2023, activitățile Brigăzii 155 de infanterie navală au fost evidențiate prin intermediul unora dintre cele mai ample înregistrări video publicate până în prezent, precum și printr-o vizită televizată a unui cunoscut prezentator de televiziune rus, Vladimir Soloviov.
  • Au existat, de asemenea, anunțuri publice conform cărora formațiunea se află „în stare de spirit ridicată [cu] o hotărâre fermă de a atinge obiectivele stabilite", precum și imagini care arată că Brigada 155 este reechipată cu tancuri modificate.
  • În realitate, probabil că Brigada a fost redusă la statutul de luptă ineficient de cel puțin două ori în ultimele șase luni, din cauza faptului că a fost angajată în atacuri frontale eronate din punct de vedere tactic în apropiere de Vuhledar, în regiunea Donețk.
  • Efortul Ministerului Apărării de a revigora imaginea brigăzii reflectă probabil îngrijorarea cu privire la modul în care eșecurile sale au fost asociate din ce în ce mai mult cu liderii militari ruși de rang înalt.”

09:01 Serviciile de securitate rusești confiscă pașapoartele înalților oficiali și ale directorilor de companii de stat pentru a împiedica călătoriile lor în străinătate, în contextul în care paranoia legată de scurgeri de informații și dezertări se răspândește în regimul Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Ofițerii de securitate au înăsprit cerințele privind călătoriile în sectorul de stat, cerând predarea documentelor de călătorie unor personalități proeminente și foști oficiali, au declarat mai multe surse FT.

Aceste măsuri reflectă suspiciunea profundă a Kremlinului și a FSB, succesoarea KGB-ului, cu privire la loialitatea elitei civile ruse, dintre care mulți se opun în privat războiului din Ucraina și sunt iritați de impactul acestuia asupra stilului lor de viață.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a confirmat că Rusia a înăsprit restricțiile privind călătoriile în străinătate pentru unii care lucrează în zone „sensibile".

Moscova creează o divizie specială de submarine

08:29 Vicecancelarul german Robert Habeck a sosit în Ucraina într-o vizită surpriză, a anunțat luni Ministerul german al Energiei și Economiei, aceasta fiind prima sa deplasare în această țară de la izbucnirea războiului. Pe agendă se află reconstrucția Ucrainei și cooperarea în sectorul energetic, a relatat Spiegel.

Un purtător de cuvânt al ministerului a confirmat vizita, spunând că Habeck, care este și ministru al energiei și economiei, a sosit la Kiev luni dimineața devreme. Purtătorul de cuvânt nu a oferit mai multe detalii, invocând măsuri de securitate. (Reuters)

07:31 Rusia va forma o divizie specială de submarine înarmate cu torpile Poseidon

06:15 Cancelarul Olaf Scholz, vizită oficială în România / Întâlniri cu preşedinții Klaus Iohannis şi Maia Sandu

04:31 ​Zelenski: „Raşismul” trebuie să sufere o înfrângere totală: militară, economică, politică, juridică. Ucraina îşi va recupera toate teritoriile

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut imperativ eliberarea reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal în cadrul unei convorbiri telefonice de duminică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a declarat că Washingtonul nu ar trebui să politizeze acest caz.
  • Cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarsky a fost ucis duminică de explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg, în ceea ce pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalități asociate îndeaproape cu războiul din Ucraina.
  • Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a afirmat că forțele sale au arborat steagul rusesc pe clădirea administrativă a orașului Bahmut. Cunoscutul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului.
  • Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru militar de întreținere și logistică în Satu Mare, care va începe să funcționeze luna aceasta pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina
  • Șase civili au fost uciși și opt răniți în bombardamentele rusești asupra localității Kostiantynivka din estul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Kostiantynivka, unde locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, se află la doar 20 km vest de Bahmut.
  • Rusia își va muta arme nucleare tactice în apropierea granițelor vestice ale Belarusului, a declarat duminică trimisul rus la Minsk, plasându-le în proximitatea NATO, într-o mișcare care este posibil să escaladeze și mai mult conflictul dintre Moscova și Occident.
  • Arabia Saudită și alți producători de petrol din OPEC+, din care face parte și Rusia, au anunțat duminică noi reduceri ale producției, în valoare de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi, într-o mișcare surpriză care, potrivit analiștilor, va provoca o creștere imediată a prețurilor.
  • Ucraina a criticat cu vehemență preluarea de către Rusia a conducerii Consiliului de Securitate al ONU, sâmbătă, în condițiile în care Vladimir Putin este acuzat de crime de război. Zelenski a calificat această mișcare drept „absurdă și distructivă".
  • Speculațiile în creștere din Rusia privind schimbările comandamentului militar rus indică probabil că Moscova și-ar putea restructura în curând comandamentul militar după ce ofensiva rusă de iarnă a eșuat.
  • Un preot și mai mulți credincioși din Hmelnîțkîi au bătut, duminică, un soldat într-una dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Moscovei.
  • Igor Ghirkin, fostul lider al separatiștilor ruși Donbas, Pavlo Hubarev, un colaborator local din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alții au anunțat crearea așa-numitului „club al patrioților supărați”.
  • Grupul Wagner este acum o armată cu drepturi depline, egală ca mărime cu personalul militar al Ungariei sau Slovaciei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei.
  • Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat cei 12 pași pentru eliberarea Crimeei.
  • Pe lângă pierderile de soldați din timpul luptelor, armata rusă are pierderi semnificative din cauza unui număr foarte mare de incidente, cea mai mare parte din cauza abuzului de alcool.

-----------------