Cancelarul german Olaf Scholz se află, luni, în vizită oficială în România şi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Se va vorbi despre situaţia de securitate şi ajutorul pentru Republica Moldova.

Olaf ScholzFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 3 aprilie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. De asemenea, Preşedintele României va găzdui o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi Cancelarul Olaf Scholz”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Cancelarul german va avea, potrivit programului oficial, şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar la Palatul Victoria va avea loc o întâlnire a celor două delegaţii guvernamentale.

”Vizita Cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relaţiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România şi Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradiţională, relaţii istorice şi interumane extinse, precum şi pe interesul comun în ceea ce priveşte securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu cancelarul Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea, în continuare, a cooperării româno-germane în toate domeniile de interes comun.

”Va fi accentuat interesul ambelor părţi pentru dinamizarea schimburilor economice şi a investiţiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al ţării noastre şi al doilea investitor în economia românească, dar şi a cooperării sectoriale. Totodată, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE şi NATO”, a mai transmis Preşedinţia.

În planul afacerilor europene, cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate, cu o atenţie specială acordată procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova, asigurarea competitivităţii economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice şi tranziţia verde.

”Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situaţia de securitate generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluţiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaţilor, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piaţa globală, precum şi sprijinirea parcursului european al acestei ţări. Va fi abordată, totodată, cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice şi pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre”, se mai arată în comunicatul Administraţiai Prezidenţiale.

Preşedintele României şi cancelarul Federal vor evidenţia rolul important jucat de comunitatea românească din Germania şi de minoritatea germană din ţara noastră, cu o contribuţie majoră la apropierea şi cunoaşterea reciprocă a celor două naţiuni.

”Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui preşedintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienţei, a stabilităţii şi a securităţii Republicii Moldova şi pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Discuţiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm şi neabătut din partea partenerilor Chişinăului, în special în condiţiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale”, mai arată sursa citată.

Potrivit documentului, în cadrul întrevederii va fi discutat, totodată, sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi.