Rusia s-a apărat luni de o avalanșă de critici privind președinția sa la Consiliul de Securitate din aprilie, afirmând că nu va abuza de poziția sa, potrivit AFP.

Vasili NebenziaFoto: Agerpres/Xinhua

„Rusia nu abuzează de prerogativele președinției. Există o poziție națională, pe de o parte, și rolul președinției Consiliului, pe de altă parte”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, în cadrul unei conferințe de presă care a marcat începutul fiecărei președinții rotative a Consiliului.

Rusia a preluat sâmbătă președinția Consiliului în conformitate cu regulile care prevăd o schimbare a președinției în fiecare lună, în ordinea alfabetică a membrilor permanenți și nepermanenți.

Acest lucru a provocat critici din partea Ucrainei, care a calificat-o drept o „palmă dată comunității internaționale”, și a aliaților săi.

„După cum știți, Rusia prezidează Consiliul de Securitate de la 1 aprilie. Este ca o păcăleală de 1 aprilie”, a declarat luni ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața presei.

„Adevărul este că acesta este un scaun rotativ. Ne așteptăm ca ei să se comporte într-un mod profesionist”, a recunoscut ea.

„Dar ne așteptăm, de asemenea, ca ei să se folosească de scaunul lor pentru a răspândi dezinformări și pentru a-și promova propria agendă în ceea ce privește Ucraina și suntem pregătiți să arătăm cu degetul ori de câte ori vor încerca să facă acest lucru”, a mai spus ea.

Ucraina și Occidentul denunță de luni de zile „propaganda” rusă cu privire la Ucraina.

Așadar, această poziție este „în linia narațiunii occidentale”, a deplâns Vassili Nebenzia, acuzându-i pe aliații Kievului că „răspândesc dezinformări”, în special „cu privire la situația copiilor ucraineni care ar fi fost răpiți în Ucraina și duși în Rusia împotriva voinței lor”.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei rusești. O decizie „stupidă” și „nelegitimă”, a insistat ambasadorul rus, care organizează miercuri o reuniune informală la ONU pe această temă.

Președinția Consiliului de Securitate conferă anumite prerogative în ceea ce privește agenda. Dar, în calitate de membru permanent, Rusia are deja capacitatea de a obține reuniuni de urgență atunci când le solicită.

De asemenea, țara care deține președinția organizează, de obicei, două sau trei reuniuni specifice pe teme selectate.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să prezideze una dintre acestea la 24 aprilie, pe tema „apărarea principiilor Cartei ONU”.

„Rusia nu este în măsură să vorbească despre dreptul internațional sau despre valorile ONU”, a declarat luni ambasadorul britanic adjunct James Kariuki despre acest eveniment.

___