Kievul a spus luni că forțele rusești sunt „foarte departe" de capturarea orașului Bahmut din estul țării, și că luptele continuă în jurul clădirii administrative unde grupul de mercenari Wagner a afirmat că a arborat steagul rusesc.

Soldați ucraineni în apropiere de BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei a declarat pentru Reuters că nu este clar unde și-au ridicat steagul forțele rusești și că acestea au pretins în mod fals că au capturat orașul.

„Au ridicat steagul deasupra unui soi de toaletă. L-au atașat de partea laterală a nu știu ce (clădire), și-au agățat cârpa și au spus că au capturat orașul. Foarte bine, să creadă că l-au cucerit", a declarat oficialul, Serhiy Cherevatyi, prin telefon.

„Există bătălii în jurul clădirii primăriei (din Bahmut), nu au capturat nimic din punct de vedere legal", a afirmat Cherevatiy.

„Bahmutul este ucrainean și ei nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face acest lucru, ca să spunem așa", a mai spus el.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică seară că forțele sale au arborat steagul rusesc pe clădirea administrativă. Prigojin a susținut că, din punct de vedere „legal", Bahmut a fost capturat de Rusia.

De fapt, clipul fusese postat pe 31 martie, iar steagul Wagner era arborat pe o clădire din centrul orașului Bahmut, la 400 de metri de clădirea administrației orașului.

Bahmutul a fost scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului, cu pierderi uriașe de ambele părți, iar o mare parte din oraș a fost distrus de bombardamente.