James Olson, un fost șef al diviziei de contrainformații din cadrul CIA, afirmă că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi un „cadavru ambulant” în ceea ce privește viitorul său politic ca lider al Rusiei, relatează Insider.

General-locotenentul Alexandr Matovnikov alaturi de Vladimir PutinFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„[Războiul] nu merge deloc bine. Cred că Putin este acum într-o situație în care nu mai are cum să câștige”, a declarat acesta într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Sun.

El a vorbit și despre dilema cu care se confruntă elitele de la Moscova.

„Dacă Putin rămâne la putere, va exista un război de durată fiindcă el nu se va da bătut, dar nu cred că Putin va rămâne la putere. Cred că va fi înlăturat de la putere”, a declarat fostul oficial american, care a lucrat timp de peste 30 de ani în cadrul CIA.

Contrar temerilor altor analiști, Olson crede că dispariția lui Putin de la Kremlin va duce la încheierea războiului în contextul în care forțele armate ruse înregistrează pierderi uriașe și oligarhii sunt profund nemulțumiți de mersul lucrurilor pe plan economic.

El afirmă că generalii de la Moscova ar putea fi cei care ar putea pune în scenă o revoltă împotriva liderului de la Kremlin. „Iar dacă vor face asta, îl văd pe Putin ca un cadavru ambulant. Nu ar supraviețui unui asemenea lucru”, mai spune Olson.

Fostul șef al contrainformațiilor americane spune de asemenea că nu exclude nici cea mai dramatică variantă de înlăturare de la putere a liderului de la Kremlin.

„Cred că Putin va fi eliminat. Nu aș exclude asasinarea sa”, afirmă Olson

Elitele rusești sunt tot mai nemulțumite de mersul războiului

Comentariile lui Olson vin după ce luna trecută o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și miliardarul Farhad Ahmedov a creat unde de șoc în Rusia, cei doi criticându-l în termeni duri pe liderul de la Kremlin.

„Lui [Putin] nu-i pasă de nimic. Și nu-i pasă de oameni. El este Satana. Un fricos”, ar fi spus Ahmedov despre Putin, adăugând că „ne-a f...t pe toți. Pe toți și totul. Întreaga țară. Întreaga populație, la naiba”.

Miliardarul i-ar mai fi spus lui Iosif Prigojin, care nu are nicio legătură de rudenie cu șeful mercenarilor Wagner, că „președintele va avea toată responsabilitatea” și „va fi tras la răspundere” pentru dezastrul creat de războiul pe care l-a declanșat.

Prigojin a recunoscut că unele părți ale înregistrării sunt autentice, spunând totuși că altele sunt false și că este „o simbioză” între vorbele sale și un discurs generat de computer.

Această înregistrare audio a apărut la doar o zi după ce The Guardian a publicat un amplu material în care relata că membri ai elitei culturale şi politice din Rusia ar fi devenit sumbri când Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, ar fi dat de înțeles la o petrecere din decembrie că războiul Kremlinului cu Occidentul va fi unul care va dura „foarte, foarte mult timp” și „lucrurile vor deveni mult mai dificile”.

Întâmplarea le-a fost relatată jurnaliștilor britanici de unii dintre musafirii care au fost invitați la petrecere în condiţiile în care mulţi dintre cei prezenți au declarat în privat că se opun războiului din Ucraina.

Speculații despre viitorul lui Putin în fruntea Rusiei

Apariția în public a acestor nemulțumiri în rândul elitelor ruse a venit după ce la jumătatea lunii februarie agenția Reuters nota, citând un oficial occidental sub condiția anonimității, că rămânerea la putere a lui Vladimir Putin a devenit mai puțin sigură.

„Oamenii vorbesc despre o succesiune într-un mod în care nu o făceau în urmă cu un an. Însă, ceea ce nu există, într-un loc precum Rusia, este o cale clară de schimbare”, a declarat oficialul în cauză.

O sursă rusă de rang înalt a declarat de asemenea pentru agenția de presă că speranțele lui Putin de a-și îmbunătăți reputația au fost spulberate.

„În continuare, va fi și mai dificil și mai costisitor atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia", a declarat sursa respectivă, care a vorbit la rândul ei sub rezerva anonimatului.

„Pierderile economice de această amploare nu merită câteva teritorii cucerite”, a spus sursa, adăugând că este de părere că mulți dintre membrii elitei ruse îi împărtășesc punctul de vedere, dar dacă ar spune acest lucru în mod public ar fi rapid pedepsiți.

În luna octombrie a anului trecut Reuters nota, citând mai multe surse bine informate cu privire la situație, că la momentul respectiv controlul lui Vladimir Putin asupra puterii în Rusia era ferm, în ciuda eșecurilor militare din Ucraina, a unei mobilizări ratate și a luptelor politice interne.

Urmărește ultimele evoluții din a 404-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.