Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat cei 12 pași pentru eliberarea Crimeei, elaborati de personalul NSDC cu implicarea specialiștilor și experților, scrie Pravda.ua

Soldați ucraineni în BahmutFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pentru gunoaiele de la Moscova, aș dori să desenez în linii mari cum va elibera Ucraina Crimeea”, a transmis Danilov.

Cei 12 pași

  • Pe lângă urmărirea penală pentru colaborare și trădare, se va dezvolta un mecanism de lustrație prin care va fi determinat nivelul de responsabilitate și gradul de implicare a persoanelor (cetățenii Ucrainei și rezidenții Crimeei) care au sprijinit administrația de ocupație
  • În ceea ce privește funcționarii publici, judecătorii, procurorii, oamenii legii și alte categorii de persoane care, începând cu anul 2014, erau angajați de autoritățile ucrainene, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU), Ministerul Apărării, etc., iar după februarie 2014 au lucrat în structurile de ocupație ruse, instanțele ucrainene vor stabili dacă acestea sunt supuse răspunderii penale. Dar dacă nu sunt, vor fi privați de pensiile de stat, inclusiv de interdicția de a se angaja în continuare în organele locale de autoguvernare ale Ucrainei.
  • Rusia va asigură extrădarea necondiționată a tuturor persoanelor suspectate de înaltă trădare și alte infracțiuni penale, atât cetățeni ai Ucrainei, cât și cetățeni ai Rusiei, implicate în crime de război comise pe teritoriul statului nostru în general și al Crimeei în special.
  • Propagandistii – jurnalisti, profesionisti in media si diferiti experti care au contribuit la instalarea ocupatiei, militarizarea educatiei copiilor si incitarea la ura impotriva Ucrainei, ucrainenilor, tatarilor din Crimeea si a altor nationalitati vor fi anchetate de către agențiile de aplicare a legii ucrainene și, dacă este necesar, de cele internaționale.
  • Cetăţenii Federaţiei Ruse care au venit ilegal să locuiască în peninsula Crimeea după februarie 2014 trebuie să părăsească imediat teritoriul Ucrainei în termenul stabilit de lege.
  • Tranzacțiile efectuate în conformitate cu legislația non-ucraineană după februarie 2014, inclusiv cele imobiliare, vor fi considerate nule. Dreptul de proprietate rămâne cetățenilor Ucrainei.
  • Punctul de trecere din orașul Kerci din Republica Autonomă Crimeea va fi desființat pentru a asigura libertatea deplină de navigație în cadrul programului de compensare a daunelor.
  • Se va aplica un program de „detoxifiere” pentru a neutraliza consecințele acțiunii pe termen lung a propagandei ruse asupra conștiinței publice a unei părți a populației peninsulei.
  • Folosindu-ne de experiența utilizării metodelor eficiente în denazificarea Germaniei în anii 40, vom facilita participarea unor grupuri de sprijin în favoarea Rusiei la lucrările de reconstrucție a orașelor ucrainene distruse, la procesele de exhumare și reînhumare ale victimelor agresiunii ruse .
  • Crearea unei baze de date cu crimele rusești împotriva cetățenilor ucraineni care au rezistat ocupației. Restabilirea drepturilor activiștilor tătari din Ucraina și Crimeea.
  • Eliberarea imediată a tuturor cetățenilor Ucrainei, tătarilor din Crimeea și ucrainenilor persecutați de Federația Rusă pe motive politice din 2014, cu despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat.
  • Nava de război care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself” va deveni monument amplasat publicpublică.