Cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski a fost ucis duminică într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg, au informat agențiile de presă ruse, care citează surse spunând că a fost cauzată de un dispozitiv exploziv, relatează Reuters. Potrivit autorităților locale cel puțin 25 de persoane ar fi fost rănite.

explozia de la o cafeneau din Sankt Petersburg l-a ucis pe bloggerul militar rus Vladlen TatarskiFoto: AP / AP / Profimedia

00:07Numărul persoanelor rănite în explozia de duminică dintr-o cafenea din Sankt Petersburg a crescut la 30.

"24 de victime au fost duse la unități medicale din Sankt Petersburg de la fața locului. Încă șase victime au solicitat singure ajutor medical la ceva timp după incident", a informat TASS, citând serviciul de presă al Ministerului Sănătății din Rusia, potrivit CNN

23:07Dispozitivul exploziv care l-a ucis duminică pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski ar fi putut fi ascuns într-o figurină care a fost prezentată bloggerului, potrivit presei de stat ruse, care a citat agenții de aplicare a legii și relatări ale martorilor oculari. Cu toate acestea autoritățile ruse nu au comentat informațiile, iar CNN nu poate verifica independent afirmația.

Posturile de știri ale statului rus relatează că o femeie a adus această figurină care a provocat explozia în cafenea. Potrivit RIA, ea avea figurina ambalată într-o cutie când a intrat.

22:03Oficialii din Sankt Petersburg au actualizat duminică numărul celor răniți de explozia de la cafenea, în care a murit Vladlen Tatarski, spunând că 25 de persoane au fost rănite și 19 dintre ele au fost internate în spital, relatează CNN.

„Toate serviciile de urgență și speciale ale orașului sunt activate în prezent în legătură cu ceea ce s-a întâmplat într-o cafenea de pe insula nsula Vasilievski”, a spus guvernatorul orașului, Alexander Beglov, referindu-se la insula care alcătuiește o parte semnificativă a centrului orașului. „Lucrăm în coordonare cu agențiile de aplicare a legii. Aceștia încearcă să stabilească circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat”.

„Din păcate, 1 persoană a murit. În prezent, sunt 25 de victime. 19 dintre ei sunt internați. Spitalele din oraș oferă toată asistența necesară”, a scris Beglov.

Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram și a fost unul dintre cei mai importanți dintre bloggerii militari influenți care au oferit un comentariu deseori critic despre războiul Rusiei în Ucraina.

Bloggerul militar rus Maxim Fomin, cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski FOTO: Not supplied / WillWest News / Profimedia

El s-a numărat printre sutele de participanți la fastuoasa ceremonie de la Kremlin din septembrie anul trecut, când a fost proclamată anexarea de către Rusia a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, o mișcare pe care majoritatea țărilor din cadrul ONU au condamnat-o ca fiind ilegală.

Cafeneaua ar fi aparținut la un moment dat lui Evgheni Prigojin

Un site din Sankt Petersburg a spus că explozia a avut loc într-o cafenea care a aparținut la un moment dat lui Evgheni Prigojin, fondatorul companiei de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina.

Agenția de presă RIA a declarat inițial că alte șase persoane au fost rănite în explozie.

Nu exista niciun indiciu cu privire la cine ar putea fi responsabil.

Dacă Tatarski ar fi fost vizat în mod deliberat, ar fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei figuri asociate cu războiul din Ucraina. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat serviciile secrete ale Ucrainei în august anul trecut că a ucis-o Daria Dughina, care a murit după ce mașina în care se afla a explodat.

Toate persoanele din cafenea la momentul explozie, interogate de poliție

Toți cei care se aflau în cafenea la momentul exploziei care l-a ucis pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski sunt interogați de autorități, potrivit agenției de presă de stat TASS, relatează CNN.

Autoritățile încearcă să stabilească cine ar fi putut transporta dispozitivul exploziv în cafeneaua din Sankt Petersburg înainte ca acesta să fie detonat duminică, a informat agenția de presă de stat.

Poliția din Sankt Petersburg a fost anunțată despre explozia de la cafenea la ora locală 18:13 (11:13 ET), potrivit TASS. De atunci, traficul în zonă a fost blocat.

Comisia de investigații din Rusiei pentru Sankt Petersburg a deschis un dosar penal, a declarat duminică comisia într-un comunicat.

„Astăzi, un dispozitiv exploziv necunoscut a explodat într-o cafenea din centrul Sankt-Petersburgului. Potrivit datelor preliminare, în urma acestui fapt, un blogger militar, cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski, a murit, iar 19 persoane au fost, de asemenea, rănite de o gravitate diferită”, se arată în comunicat.

Ce poziții a luat Tatarski până acum față de războiul Rusiei din Ucraina

În 2014, Vladlen Tatarski a luptat cu separatiștii pro-ruși împotriva naționaliștilor ucraineni din regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit agenției de știri de stat ruse Vesti, potrivit CNN.

El cerea în mai 2022 să fie "judecat 'geniul militar' răspunzător de această înfrângere", referindu-se la tentativa ratată a armatei ruse de a traversa, atunci, râul Doneţ, o manevră considerată unul din cele mai importante eşecuri pentru Rusia de la începutul războiului în Ucraina, de vreme ce peste 50 de vehicule blindate au fost distruse cu această ocazie.

"Trebuie să existe o mobilizare, altfel vom pierde războiul. Este nevoie de 600.000-800.000 de oameni pentru a învinge Ucraina", a scris Vladlen Tatarski pe contul său de Telegram pentru cei peste 270.000 de urmăritori

Fominși-a exprimat nemulțumirea și de faptul că forțele rusești nu au tras asupra Hersonului în timpul vizitei efectuate aici după eliberarea orașului de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Pentru ce ne vărsăm sângele? De ce poate veni Zelenski liniștit la Herson? Simbolic, ar fi fost grozav dacă o Geran (n.r. un tip de dronă folosită de ruși) ar fi aterizat pe capul său stupid dar nu s-a întâmplat asta. De ce? Fie purtăm un război cu toate mijloacele, fie nu ne va ieși nimic”, a transmis el într-un mesaj video.