Igor Ghirkin, fostul lider al separatiștilor ruși Donbas, Pavlo Hubarev, un colaborator local din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alții au anunțat crearea așa-numitului „club al patrioți supărați” și au publicat un manifest, relatează Ukrainska Pravda.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„Din păcate, situația de pe linia de contact, pe care mass-media o lustruiește în toate modurile posibile, are un impact extrem de negativ asupra situației din întreaga țară. Nu mi-e teamă să spun că ne îndreptăm spre înfrângerea militară... Am intrat într-un război lung și prelungit pentru care economia noastră a fost complet nepregătită. Nici armata și sistemul nostru politic nu erau pregătiți pentru asta”, a spus Ghirkin, care adaugă că în timpul iernii Rusia nu a fost capabilă să împingă inamicii din Donețk nici măcar 10 kilometri.

Ofensiva rusă de iarnă a eșuat

Institutul pentru Studiul Războiului a scris că surse ruse, ucrainene și occidentale au observat la 1 aprilie că ofensiva rusă de iarnă nu a reușit să atingă obiectivele Kremlinului de a ocupa frontierele administrative ale regiunii Donețk și Lugansk până la 31 martie.

„Forțele ruse își concentrau majoritatea eforturilor pe acapararea regiunii Donețk, iar forțele ruse și-au lansat operațiunea ofensivă de iarnă la începutul lunii februarie de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna-Lîman și pe anumite linii de front din vestul regiunii Donețk”, a scris ISW.

De asemenea, ISW amintește că Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a observat că Gherasimov nu a reușit să extindă controlul Rusiei asupra Donbasului în timpul numirii sale în funcția de comandant al teatrului de război din Ucraina și a obținut doar câștiguri marginale cu costul vieților celor mobilizați.

Reprezentantul serviciilor secrete ucrainene Andrii Iusov a declarat că Gherasimov a ratat termenul limită stabilit de Kremlin de a captura Donbasul până pe 31 martie.

Igor Ghirkin, care critică foarte des conducerea țării fără menajamente, numindu-l pe ministrul apărării, Shoigu, "mareșalul de carton", a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu face o mobilizare la nivel național, potrivit Reuters.

Igor Ghirkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, a comparat în septembrie prăbușirea uneia dintre principalele linii ale frontului cu o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez, care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia.

În unul dintre cele mai virulente atacuri ale sale, lansat la sfârșitul lunii iulie, Ghirkin a afirmat despre Șoigu că este bun doar la „crescut reni”, o referință la originile tuvane ale ministrului rus, și tăiat de lemne.

Igor Ghirkin este un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în regiunea Donbas. Acesta a comandat și separatiștii pro-ruși din Donbas dupăd eclanșarea războiului în urmă cu 9 ani.

Ghirkin, inculpat în Olanda pentru rolul său în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, a fost unul dintre primii critici vocali ai modului în care este condusă „operațiunea militară specială” ordonată de Putin pe 24 februarie.