Procurorii olandezi au cerut miercuri condamnarea la închisoare pe viaţă a patru bărbaţi inculpaţi cu privire la doborârea zborului MH17 aparţinând companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, pe care îi acuză de uciderea tuturor celor 298 de persoane de la bord, relatează Reuters și News.ro.

Ramasitele zborului MH17Foto: Alexander Ermochenko / Zuma Press / Profimedia Images

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradaţi de rang înalt separatişti proruşi din estul Ucrainei - sunt acuzaţi de faptul că au doborât în zbor aeronava care efectua zborul MH17 cu o rachetă de tip sol-aer „BUK”.

„Cerem ca suspecţii Ghirkin, Dubinski, Pulatov şi Harcenko, fiecare pentru responsabilitatea pe care o are în doborârea unui avion care a cauzat moartea şi uciderea a 298 de persoane, să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă”, a declarat în faţa judecătorilor procurorul Manon Ridderbeks.

Procurorii îi acuză pe cei patru inculpaţi că au jucat un rol central în trimiterea unei baterii antiaeriene Buk, probabil cu scopul de a viza un avion de război ucrainean. „Dacă aceasta le-a fost intenţia, acest lucru nu schimbă cu nimic acuzaţia de act criminal”, subliniază procurorii.

Legea olandeză „nu face distincţie între aeronave militare şi civile. Orice violenţă împotriva aviaţiei este necesar să fie pedepsită aspru”, subliniază ei.

Cine sunt cei 4 bărbați puși sub acuzare

Cel mai cunoscut dintre suspecţi, Igor Ghirkin, în vârstă de 49 de ani, supranumit „Strelkov” („Trăgătorul”), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor la începutul războiului cu armata ucraineană, în urmă cu cinci ani, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Serghei Dubinski, în vârstă de 57 de ani, ar avea legături cu serviciile militare ruse GRU.

Oleg Pulatov, în vârstă de 53 de ani, este un fost membru al Forţelor Speciale ruse şi adjunctul lui Dubinski.

Leonid Harcenko, în vârstă de 48 de ani, ar fi condus o unitate separatistă în estul Ucrainei.

„Suspecţii au folosit racheta” Buk ca pe o armă proprie, a subliniat procurorul Thijs Berger.

Doborârea zborului MH17

În cursul audierilor din această săptămână, Berger a subliniat că cei patru bărbaţi, judecaţi în absență, „nu au apăsat ei înşişi pe buton, însă (...) au folosit-o în lupta lor armată cu scopul de a distruge un avion”.

Niciunul dintre suspecţi nu a participat la acest proces, care a început în martie 2020 în Olanda. Numai Pulatov este reprezentat de către un avocat la proces, acesta cerând examinarea unor teorii alternative.

Kievul luptă împotriva unei insurecţii pro-Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk, la frontiera cu Rusia, din 2014, când Kremlinul a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

O echipă internaţională de anchetatori acuză că avionul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, cu o rachetă adusă de la o bază militară rusă, probabil cu scopul de a lupta împotriva forţelor ucrainene.

Moscova a dezminţit mereu orice implicare și a acuzat Ucraina de prăbușirea zborului.

Verdictul tribunalului de la Schipol, în apropiere de Amsterdam, situat în apropierea aeroportului de unde a decolat avionul Boeing 777, urmează să fie pronunţat către sfârşitul lui 2022.