Instanța olandeză care a judecat miercuri un rus suspectat că a jucat un rol în accidentul aviatic MH17 din 2014 din Ucraina i-a respins cererea de a examina teorii alternative pentru a explica tragedia, potrivit AFP.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Procuratura olandeză consideră că zborul Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă din estul Ucrainei controlată de separatiști pro-ruși, ucigând toate cele 298 de persoane de la bordul aeronavei.

În iunie, apărarea lui Oleg Poulatov, singurul dintre cei patru suspecți care a încercat să aibă avocați - ceilalți trei sunt judecați în lipsă - a cerut instanței să permită examinarea altor posibilități pentru a explica distrugerea avionului, inclusiv ideea că ar putea fi implicat un luptător ucrainean.

Însă judecătorul Hendrik Stoenhuis a respins această cerere, considerând că „a revenit acuzării să dovedească teza principală”.

"Dacă urmărirea penală nu poate dovedi teza principală, acuzatul va fi achitat oricum", a spus Stoenhuis în timpul unei audieri într-o cameră de înaltă securitate de lângă Aeroportul Schiphol din Amsterdam. „Prin urmare, relevanța examinării tezelor alternative este scăzută”.

Judecătorul a respins, de asemenea, oferta lui Poulatov de a răspunde în scris la întrebările instanței, afirmând că a fost „invitat să fie prezent la ședință și să răspundă la întrebări în ședință publică”.

Cei trei judecători ai procesului au acceptat totuși mai multe cereri din partea lui Poulatov, inclusiv pe aceea a unui interogatoriu al comandantului celei de-a 53-a brigăzi antiaeriene rusești cu sediul la Kursk (sud-vestul Rusiei), din care, potrivit anchetatorilor, a venit racheta ce a doborât MH17.

Rusia respinsese deja o cerere identică din partea acuzării.