Igor Ghirkin , un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii ale frontului cu o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez, care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia, notează The Guardian.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ghirkin, ce folosește și numele Strelkov este un veteran al armatei ruse și fost ofițer FSB ce a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei și apoi în Donbas, unde a fost - de facto - lider al forțelor militare pro-ruse.

Igor Girkin a spus că prăbușirea liniei frontului rusesc a fost ca bătălia din 1905 de la Mukden, unde Rusia a pierdut războiul în fața Japoniei, și care a fost urmată de Revoluția din 1905, pe fondul umilinței internațională.

Ucraina a avansat rapid și a cucerit 3000 de km pătrați de la începutul lunii septembrie, în timp ce mii de soldați ruși au fugit, lăsând în urmă stocuri de muniție și echipamente, acesta fiind un punct de cotitură în războiul care durează de mai bine de 6 luni.

Igor Ghirkin, care critică foarte des conducerea țării fără menajamente, numindu-l pe ministrul apărării, Shoigu, "mareșalul de carton", a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu va face o mobilizare la nivel național, potrivit Reuters.

Furie națională față de eșecul armatei ruse

Furia naționalistă față de eșecul militar este o problemă mult mai mare pentru Kremlin decât criticile liberalilor prooccidentali la adresa lui Putin, în timp ce sondajele de opinie continuă să arate un sprijin larg pentru ceea ce Moscova numește "operațiunea militară specială".

În timp ce capitala a sărbătorit sâmbătă Ziua Moscovei cu petreceri de stradă și concerte, zvonurile de neliniște s-au răspândit chiar și în parlamentul de obicei supus al Rusiei.

Serghei Mironov, liderul partidului de opoziție, dar loial lui Putin, Rusia Justă, a scris pe Twitter că un foc de artificii în cinstea sărbătorii ar trebui anulat, având în vedere situația militară din Ucraina.

Un mesaj postat pe Telegram de către proeminentul corespondent de război Semion Pegov s-a referit la sărbătorile de la Moscova ca fiind "blasfemiatoare" și la refuzul autorităților ruse de a se angaja într-un război la scară largă ca fiind "schizofrenic".

"Fie Rusia va deveni ea însăși prin nașterea unei noi elite politice... fie va înceta să mai existe", a scris Semion Pegov.

---------------

Evenimentele de luni privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro