Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că ar vrea ca Vladimir Putin să își petreacă restul vieții închis într-o pivniță, cu o găleată în loc de toaletă. El a făcut aceste declarații luni, când a vizitat un sat ucrainean eliberat de forțele ruse în urmă cu un an şi unde, conform oficialilor ucraineni, mare parte dintre localnici au fost sechestraţi de soldaţii ruşi într-o pivniţă, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Potrivit lui Zelenski, 11 persoane au murit în subsolul unei şcoli cu un spaţiu de mai puţin de 200 de metri pătrați, unde 367 din cei aproximativ 400 de locuitori ai satului Iahidne din nordul Ucrainei au fost închişi timp de 27 de zile, în martie 2022.

  • „Toţi aceşti oameni stăteau într-un întuneric total, aşteptând revenirea ucrainenilor.
  • Ei au scris pe ziduri numele celor care au murit şi datele, pentru a nu-i uita.
  • Şi copiii au inscripţionat cuvintele imnului ucrainean”, a afirmat Zelenski în timpul unei ceremonii în acel sat din regiunea Cernigov, unde a fost însoţit de vicecancelarul german Robert Habeck.

  • „După ce am văzut asta, vreau ca preşedintele rus să-şi petreacă restul vieţii într-o pivniţă cu o găleată în loc de toaletă”, a spus preşedintele ucrainean.

Trupele ruse au ocupat teritorii din nordul Ucrainei încă de la începutul invaziei pornite pe 24 februarie 2022 şi au ajuns atunci până la porţile capitalei Kiev. Dar la aproximativ o lună după lansarea invaziei, Rusia a decis să-şi retragă trupele din partea de nord a Ucrainei pentru a se concentra pe ofensivele din est şi sud.

În intervenţia sa de luni din satul eliberat în urma acestei retrageri ruse, Zelenski a promis că vor fi eliberate toate teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, susţinând că aceste trupe vor fi „distruse” dacă nu se vor retrage singure.

  • „Nu voi vorbi despre lucruri concrete, pentru a nu le da teroriştilor din Rusia ocazia să se pregătească înaintea măsurilor şi metodelor noastre pentru dezocupaţie.
  • Dar o vom face, şi ei trebuie s-o ştie. Încă mai au timp să plece de aici, altfel îi vom distruge”, a spus el, referindu-se la aşteptata contraofensivă pe care armata ucraineană ar pregăti-o în timp ce primeşte noi arme occidentale.
  • „Nu pot spune când vom fi pregătiţi pentru lucruri foarte concrete. Dar ne pregătim să fim puternici în luptă şi să dezocupăm pământul nostru. Este dificil de spus când şi cum o vom face”, a admis preşedintele ucrainean.

El s-a declarat din nou contra negocierilor de pace cu Rusia: „Vrem pace, dar cum se poate obţine pace cu Rusia ? Numai câştigând pe câmpul de luptă în ţara noastră, pentru a opri Rusia. În caz contrar, după Ucraina, (Rusia) va merge în Europa, şi puteţi vedea rezultatul”. (Sursa: Agerpres)