Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru militar de întreținere și logistică în Satu Mare, care va începe să funcționeze luna aceasta pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina, a anunțat duminică compania, relatează Reuters.

Rheinmetall construieste in Romania un centru de mentenanta pentru armamentul folosit in UcrainaFoto: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

„Service-ul ar trebui să joace un rol central în menținerea operațională a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina și în asigurarea disponibilității suportului logistic”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Tancuri Leopard 2 și Challenger vor fi întreținute la centrul Rheinmetall din Satu Mare

Centrul, situat în apropierea graniței cu Ucraina, va deservi obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 și Challenger, vehicule de luptă de infanterie Marder, transportoare blindate Fuchs și camioane militare.

„Este o preocupare cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a declarat șeful executivului Armin Papperger într-un comunicat.

Rheinmetall a fondat un centru similar în Lituania în iunie 2022 pentru a oferi sprijin vehiculelor NATO din statele baltice.

Rheinmetall era, de asemenea, în discuţii cu oficialii ucraineni cu privire la construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, scria The Kyiv Independent la începutul lunii martie, citând Der Spiegel.

Anunțul a provocat furia vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Potrivit şefului companiei, Armin Papperger, fabrica ar putea fi înfiinţată în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro şi ar putea produce anual până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther.

Papperger a descris discuţiile cu guvernul ucrainean drept „promiţătoare”, adăugând că speră într-o decizie „în următoarele două luni”.

Ucraina are nevoie de 600 până la 800 de tancuri pentru a câştiga împotriva forţelor ruse, de unde şi nevoia de a produce rapid noi tancuri, potrivit lui Papperger, citat de AFP. „Chiar dacă Germania ar pune la dispoziţie (Ucrainei) cele 300 de tancuri Leopard 2 ale Bundeswehr, acest lucru ar fi în mod clar insuficient”.

După ce a amânat mult timp, cancelarul Olaf Scholz a dat undă verde la sfârşitul lunii ianuarie trimiterii în Ucraina a tancurilor Leopard.

La rândul său, Rheinmetall ar trebui să poată strânge aproape 250 de tancuri ca parte a ajutorului militar pentru Ucraina, dintre care multe vor merge în Cehia şi Slovacia pentru a înlocui transportul lor anterior la Kiev de vehicule blindate de fabricaţie rusă. Unele vor merge la Bundeswehr, altele în Ucraina, a spus Papperger.

Citește și:

„Unii cred că România oferă prea puțin. Ce ați dat voi Ucrainei?” Cum a fost bombardat la BBC Aurescu cu întrebări privind asistența militară și ce a răspuns șeful diplomației române