Grupul Wagner, cel mai important grup de mercenari din Rusia, este acum o armată cu drepturi depline, egală ca mărime cu personalul militar al Ungariei sau Slovaciei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, pentru Canalul 24 al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

El nu a precizat numărul trupelor Grupului Wagner, dar Forțele Armate ale Slovaciei numără 19.000 de personal activ, în timp ce Forțele Armate ale Ungariei au 40.000 de soldați, conform datelor Băncii Mondiale din 2019.

În ultimele luni, Wagner Group a încercat să cucerească orașul Bahmut din estul regiunii Donețk, cu sprijinul armatei regulate ruse.

Generalul Mark Milley spunea la sfârșitul lunii martie că în jur de 6.000 de mercenari ai grupării Wagner luptă în orașul Bahmut.

„Ei desfășoară operațiuni de luptă în acest moment, în principal în Bahmut", a declarat Milley în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților din SUA, alături de secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

„Este vorba probabil de aproximativ 6.000 de mercenari și poate încă 20.000 sau 30.000 de recruți pe care îi primesc, mulți dintre ei provenind din închisori. Ucrainenii le provoacă o mulțime de morți și distrugeri acestor indivizi", a spus Milley.

Serhii Cerevatîi a spus că forțele ucrainene au ucis 121 și au rănit 139 de soldați ruși în Bahmut pe 1 aprilie, în timp ce forțele ruse au bombardat orașul de 232 de ori.

De când Grupul Wagner a încetat să mai recruteze prizonieri din Rusia la începutul lunii februarie, trupele ruse obișnuite aeropurtate și infanterie mecanizată au fost dislocate în sectorul Bahmut, a spus armata.

La sfârșitul lunii ianuarie, Olga Romanova, șefa Russia Behind Bars, o organizație nonprofit care apără condamnații ruși, a declarat că doar 10.000 din cei aproape 50.000 de mercenari recrutați în Wagner au rămas în serviciu – sugerând că restul au dezertat sau au fost uciși sau răniți.

SUA au desemnat Wagner Group drept „organizație criminală transnațională semnificativă” și au impus sancțiuni rețelei sale de sprijin din întreaga lume.