Speculațiile în creștere din Rusia privind schimbările comandamentului militar rus indică probabil că Rusia și-ar putea restructura în curând comanda militară după ce ofensiva rusă de iarnă a eșuat, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

General-colonelul Mihail TeplinskiFoto: WillWest News / Profimedia Images

Milbloggeri ruși au susținut la 1 aprilie că Ministerul rus al Apărării l-a rechemat pe comandantul forțelor aeriene ruse (VDV) generalul colonel Mihail Teplinski din concediu pe 30 martie, după ce Ministerul Rusiei l-ar fi înlocuit cu generalul locotenent Oleg Makarevici pe 13 ianuarie.

Ministerul Rusiei nu a confirmat niciodată demiterea lui Teplinski și este probabil ca Ministerul Apărării să-l fi trimis în concediu, astfel încât să-l poată rechema la comanda VDV ori de câte ori a considerat necesar.

Milbloggeri ruși au susținut că Teplinski s-a dus imediat la Cartierul General al Grupării Comune Ruse din Rostov-pe-Don, Krasnodar Krai, pentru a-și asuma comanda VDV și că planifică deja operațiuni.

Un milblogger a susținut că șeful Statului Major General al Forțelor Terestre și fostul comandant al Districtului Militar Central (CMD), generalul colonel Alexandr Lapin, s-a dus cu Teplinski la Cartierul General al Grupării Comune.

Ministerul Rusiei l-a înlocuit pe Lapin cu generalul locotenent Andrei Mordvicev în calitate de comandant CMD în mod oficial pe 17 februarie, în urma criticilor publice intense la adresa lui Lapin pentru gestionarea liniei Svatove-Kreminna în toamna anului 2022.

Rămâne de văzut însă dacă Lapin își va recâștiga un rol de comandant al forțelor în Ucraina. Surse ruse au speculat începând cu 27 martie că Ministerul Apărării al Rusiei l-a demis recent și pe comandantul generalului colonel Rustam Muradov din Districtul Militar de Est (EMD), ca răspuns la criticile intense la adresa comandamentului său privind pierderile semnificative în operațiunile ofensive de lângă Vuhledar la începutul anului 2023.

ISW a observat anterior că speculațiile rusești intense cu privire la schimbările în comanda militară au corespuns cu schimbări reale ale comandanților ruși, deși nu urmând neapărat afirmațiile exacte ale surselor ruse.

Institutul pentru Studiul Războiului a scris că surse ruse, ucrainene și occidentale au observat la 1 aprilie că ofensiva rusă de iarnă nu a reușit să atingă obiectivele Kremlinului de a ocupa frontierele administrative ale regiunii Donețk și Lugansk până la 31 martie.

„Forțele ruse își concentrau majoritatea eforturilor pe acapararea regiunii Donețk, iar forțele ruse și-au lansat operațiunea ofensivă de iarnă la începutul lunii februarie de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna-Lîman și pe anumite linii de front din vestul regiunii Donețk”, a scris ISW.

De asemenea, ISW amintește că Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a observat că Gherasimov nu a reușit să extindă controlul Rusiei asupra Donbasului în timpul numirii sale în funcția de comandant al teatrului de război din Ucraina și a obținut doar câștiguri marginale cu costul vieților celor mobilizați.

Ministerul britanic al apărării mai scrie că generalul ar putea să treacă peste limita până la care Kremlinul tolerează eșecul.