Deși Valeri Gherasimov este de zece ani la conducerea Statului Major General al Rusiei și loial lui Vladimir Putin, generalul ar putea să treacă peste limita până la care Kremlinul tolerează eșecul, afirmă ministerul britanic al apărării.

Valeri Gherasimov (seful Statului Major), Sergei Soigu (ministrul Apararii - in centru) si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Ce spun experții militari britanici:

  • La 11 ianuarie 2023, șeful Statului Major General rus (CGS), generalul Valeri Gherasimov, a preluat personal comanda „operațiunii militare speciale" din Ucraina.
  • Mandatul lui Gerasimov a fost caracterizat de efortul de a lansa o ofensivă generală de iarnă cu scopul de a extinde controlul rusesc asupra întregii regiuni Donbas.
  • După optzeci de zile, este din ce în ce mai evident că această încercare a eșuat.
  • Pe mai multe axe de pe frontul din Donbas, forțele rusești au obținut doar câștiguri marginale, cu prețul a zeci de mii de pierderi, irosindu-și în mare parte avantajul temporar în materie de personal obținut în urma „mobilizării parțiale" din toamnă.
  • După zece ani în funcția de șef la CGS, există o posibilitate reală ca Gerasimov să treacă de limita până la care conducerea politică a Rusiei tolerează eșecul.

Gherasimov este loial lui Putin, dar activitatea lui este plină de eșecuri

Putin a numit de mai multe ori în funcții importante oameni loiali în detrimentul unor oameni competenţi, iar Gherasimov pare să se înscrie în această tendință.

Kremlinul l-a înlocuit la începutul anului pe generalul de armată Serghei Surovikin - considerat competent şi care a condus în mod eficient retragerea nepopulară din punct de vedere politic, dar necesară din punct de vedere militar, din Hersonul superior, în toamna anului 2022 - cu şeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, considerat loial lui Putin.

Gherasimov este cel care a dat undă verde planului de campanie, care s-a dovedit dezastruos, pentru invazia iniţială la scară largă în Ucraina, din februarie 2022.