Autoritățile ruse afirmă că Fundația Anticorupție a disidentului încarcerat Alexei Navalnîi a fost implicată în organizarea asasinării bloggerului militar Vladen Tatarski, relatează TASS.

Alexei Navalnii la o audiere a unuia dintre procesele impotriva saFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

„S-a stabilit că actul terorist săvârșit la 2 aprilie la Sankt Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ale Ucrainei cu implicarea agenților din rândul persoanelor colaboratoare ale așa-numitei Fundații Anticorupție, deținuta Trepova fiind o susținătoare activă a acesteia”, a declarat luni într-un comunicat remis presei Comitetul Național pentru Combaterea Terorismului din Rusia.

Comunicatul vine după ce presa de stat rusă a scris mai devreme în cursul zilei de luni că autoritățile au arestat-o pe Daria Trepova în legătură cu asasinatul, aceasta fiind reținută anterior pentru proteste împotriva războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Deocamdată presa de la Moscova nu a oferit mai multe detalii cu privire la femeie.

Fundația lui Navalnîi a dezvăluit lumii palatul lui Putin de la Marea Neagră

Alexei Navalnîi se află în detenție din data de 17 ianuarie 2021, când a fost reținut la un aeroport din Moscova după ce s-a întors în țară în urma finalizării tratamentelor pentru otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok.

Ulterior el a fost condamnat la închisoare în cadrul mai multor procese-spectacol organizate de autoritățile ruse.

Navalnîi anunțase încă din vara lui 2020 că Fundația Anticorupție își va închide birourile din cauza amenzilor repetate primite. Aceasta și colaboratori ai ei fuseseră de-a lungul anilor în spatele mai multor investigații care au dezvăluit corupția la nivel înalt în Rusia.

În ianuarie 2021, după arestarea lui Navalnîi, fundația sa a publicat un documentar de aproape două ore despre vaste proprietăți și un palat fastuos în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre, care a fost construit în secret pentru Putin.

Vizionat de milioane de ori, documentarul a dus la izbucnirea unor ample proteste în marile orașe din Rusia, reprimate cu brutalitate de autorități. Un an mai târziu, investigatorii lui Navalnîi au publicat o nouă serie de fotografii care au arătat luxul incredibil din interiorul palatului construit pentru Putin.

Ce se știe despre asasinarea bloggerului militar Vladen Tatarski

Bărbatul, pe numele său Maksim Fomin, era unul dintre cei mai cunoscuți și influenți bloggeri militari din Rusia. El a fost ucis duminică într-o explozie într-un bar deținut de Evgheni Prigojin, omul de afaceri rus care a fondat gruparea de mercenari Wagner în 2014.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare îl arată pe Fomin primind în dar o statuie de la o femeie din public care s-a prezentat ca fiind sculptoriță cu câteva momente înainte de explozie. Fomin făcea o prezentare publică la Street Food Bar #1 Café din centrul orașului Sankt Petersburg.

Prigojin a confirmat că și-a oferit Street Food Bar #1 Café mișcării ultranaționaliste ruse „Kiber Front Z", pentru a organiza evenimentul lui Fomin și alte adunări naționaliste.

Autoritățile ruse au anunțat că explozia l-a ucis pe Fomin și a rănit 30 de persoane dintre cei care veniseră pentru a-l asculta pe Fomin discutând despre experiența sa de corespondent de front. Evenimentul era deschis publicului și a avut aproximativ 100 de spectatori.

Surse din cadrul Ministerului rus de Interne au declarat presei de stat din Rusia că este posibil ca explozibilul să se fi detonat de la distanță și că femeia sau alte persoane necunoscute ar fi putut fi responsabile pentru acest atac.

Urmărește ultimele evoluții din a 404-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.