Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi a ajuns duminică seară din Germnia în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută, după ce avionul acestuia a fost redirecționat în ultima clipă de la aeroportul Vnukovo pe Șeremetievo (nordul Moscovei). La sosire, Navalnîi a fost reținut de poliție așa, așa cum autoritățile ruse își exprimaseră deja dorința de a-l aresta. Carismaticul militant anti-corupție a fost așeptat de sute de suporteri pe Vnukovo, iar peste 50 dintre aceștia au fost reținuți de forțele de ordine.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă”, a declarat Navalnîi la sosirea pe aeroportulȘeremetievo, înconjurat de jurnaliști și susținători, reiterând că este ”nevinovat”.

Cu toate acestea, poliția l-a reținut pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate chiar la intrarea la controlul pașapoartelor.

Reacțiile liderilor lumii nu au întârziat să apară, făcând apel la eliberarea sa, acuzând o încălcare a drepturilor omului.

Cele mai importante momente LIVETEXT:

22.25: Alexeï Navalnîi, principalul opozant rus, arestat duminică la Moscova "trebuie eliberat imediat", a spus Jake Sullivan, viitor consilier de securitate națională al președintelui ales al SUA, Joe Biden, relatează AFP.

"Autorii atacului revoltător asupra vieții lui (Navalnîi, n.r.) trebuie trași la răspundere. Atacurile Kremlinului asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea lor să fie auzită", a scris el pe Twitter.

22.05: Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse pentru a ”respecta drepturile” lui Navalnîi și cere ”eliberarea imediată” într-un mesaj pe twitter.

21.50: Președintele Consiliului European cere eliberarea lui Navalnîi

21.23:Lituania cere UE sancțiuni împotriva Rusiei după arestarea lui Navalnîi

20.50: Serviciul rus al penitenciarelor (FSIN) a confirmat într-un comunicat că l-au arestat pe Navalnîi pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate. El va rămâne în custodia poliției până la audieri. Între timp, 53 de persoane au fost arestate până acum la aeroportul Vnukovo.

20.07:Autoritatea penitenciarelor confirmă că Navalnîi a fost reținut

20.03: Opozantul a fost reținut

Imagini cu momentul reținerii disidentului rus au fost postate de Twitter de soția sa

20.00: Navalnîi vorbește cu polițiștii și îi întreabă dacă va fi reținut. Este întors la controlul pașapoartelor.

19.55: Navalnîi a criticat autoritățile pentru redirecționarea zborului și a spus că au ”pus oamenii în pericol”. El și-a cerut scuze celorlalți pasageri și a spus că nu îi este teamă de arest.

”Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă, cu un sentiment normal mă duc la controlul de frontieră, voi ieși normal și voi merge acasă”, a declarat Navalnîi.

19.35: Navalnîi a coborât din avion și a urcat alături de ceilalți pasageri într-un autobuz pentru a merge spre terminalul aeroportului

19.14: Avionul lui Navalnîi a aterizat în Rusia, martor Reuters.

19.03: Panourile de zboruri de pe Vnukovo arată că avionul a fost direcționat către Șeremetievo. Compania aeriană Pobeda a spus că trei zboruri au fost redirecționate din ”motive tehnice”.

19.00: Avionul lui Navalnîi se învârte în aer în apropiere de Moscova. Compania Pobeda a spus pentru Reuters că Aeroportul Vnukovo este închis pentru toate avionale care sosesc Baza, un canal Telegram apropiat forțelor de ordine ale Rusiei, spune că zborul a fost redirecționat către aeroportul Șeremetievo

18.00: Zeci de persoane au fost arestate (Reuters), în timp ce poliția încearcă să împingă jurnaliștii și suporterii lui Navalnîi afară din terminal (The Moscow Times)

17.30: Liubov Sobol, Rouslan Chaveddinov, Ilia Pakhomov, Alexei Molokoedov, Anastasia Kadetova și Konstantin Kotov au fost arestați (AFP)

17.20: Alexei Navalnîi a postat o înregistrare video scurtă din avion pe pagina sa de Instagram. ”Zburăm spre casă”, spune Iulia, soția lui Navalnîi, alături de opozant.

UPDATE 17.15: Poliția din Rusia a început să aresteze aliații lui Navalnîii de pe Aeroportul din Moscova unde este așteptat să aterizeze opozantul, scrie echipa lui Navalnîi pe rețelele sociale (Reuters)

UPDATE 16.55: Avionul a decolat. Un pasager necunoscut a fost scos din avionul în care a urcat Navalnîi înainte de decolarea spre Berlin. (The Moscow Times)

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost văzut îmbarcându-se în avionul companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin și urmează să ajungă la ora locală 19.20 pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

El a urcat în avion alături de soția sa Iulia.

”Eu, arestat? Sunt o persoană nevinovată”, le-a spus el reporterilor înainte de îmbarcare.

De asemenea, în urmă cu aproximativ o oră, Navalnîi, a postat pe contul său de Twitter o fotografie cu președintele Vladimir Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev și Partiarhul Chiril I al Moscovei cum cei trei privesc în sus. Alături de fotografie, Navalnîi a scris: ”Când tu și prietenii tăi așteptați ca avionul să ajungă”.

Potrivit Moscow Times, securitatea aeroportului Vnukovo nu a mai lăsat oamenii fără bilete de zbor să intre în aeroport, iar activiștii și jurnaliștii din regiunea Sankt Petersburg care plănuiau să meargă la aeroport ar fi fost reținuți înainte să plece spre Moscova.

De asemenea, jurnaliștii nu sunt lăsați să intre în terminal, iar autoritățile au avertizat suporterii lui Navalnîi să nu se strângă acolo.

Zona de sosiri internaționale de pe aeroport a fost izolată cu garduri de metal în așteptarea sosirii lui Navalnîii.

Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenți critici ai președintelui Vladimir Putin, și-a anunțat decizia de a se întoarce din Germania miercuri, spunând că îi e dor de Moscova și că nu este interesat de dosarele penale fabricate împotriva sa.

La o zi după,Agenția penitenciarelor din Rusia a anunțat că este „obligată” să îl rețină pe politicianul de opoziție Alexei Navalnîi la întoarcerea acestuia în țară.

Autoritățile ruse l-au plasat pe Alexei Navalnîi pe lista persoanelor date în urmărire la sfârșitul anului trecut, potrivit unui decret oficial apărut pe Telegram și confirmat de unul dintre avocații politicianului de opoziție rus.

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a publicat decretul pe 29 decembrie, afirmând că Navalnîi a „eludat supravegherea” în Germania după ce măsurile inițiale de supraveghere au fost demarate în 27 noiembrie.

Decretul afirmă că Navalnîi „a sistat raportările către inspectori deși este obligat să facă acest lucru regulat” ca parte a sentinței sale cu suspendare primite în 2014.

Documentul FSIN adaugă că „nu a fost posibilă stabilirea locației condamnatului”.

Alexei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Totodată, Germania a anunțat sâmbătă că a trimis la Moscova mai multe elemente ale anchetei judiciare cu privire la presupusa otrăvire a opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, chiar înainte de întoarcerea planificată a acestuia în Rusia.

Duminică, înainte de sosirea lui Navalnîi, Rusia a spus că a primit documentele trimise de Germania.