Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, a fost reținut duminică de poliția rusă la controlul pașapoartelor, după ce s-a întors în Rusia din Germania, pentru prima dată după ce a fost otrăvit în vară, scrie Reuters.

Navalnii retinut la intoarcerea in RusiaFoto: Captura YouTube

Serviciul rus al penitenciarelor (FSIN) a confirmat într-un comunicat că Navalnîi a fost reținut pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate. El va rămâne în custodia poliției până la audieri. Între timp, 53 de persoane au fost arestate până acum la aeroportul Vnukovo.

Opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, a ajuns duminică la Moscova, după ce avionul său a fost redirecționat în ultimul moment spre aeroportul Șeremetievo (nordul Moscovei), deși ar fi trebuit să aterizeze pe Vnukovo.

Navalnîi a fost reținut când și-a arătat pașaportul pentru a intra în mod formal în Rusia, a spus un martor Reuters. Soția sa, Iulia, purtătoarea sa de cuvânt și avocatul acestuia au fost lăsați să intre în Rusia.

Agenția penitenciarelor din Rusia a anunțat joi că este „obligată” să îl rețină pe politicianul de opoziție Alexei Navalnîi în așteptarea unei decizii a instanței privind comutarea unei condamnări cu suspendare a politicianului într-una cu executare.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni FSIN a cerut unei instanțe din Moscova comutarea pedepsei criticului Kremlinului pentru încălcarea termenilor privind perioada sa de probațiune.

FSIN afirmă că Navalnîi era obligat să se prezinte în fața ofițerilor săi de cel puțin două ori pe lună până la expirarea perioadei de probațiune încheiate la 29 decembrie anul trecut după o condamnare din 2014 a politicianului.

Agenția rusă afirmă că Navalnîi a ratat șase prezentări și că „pentru fiecare încălcare au fost emise avertismente oficiale despre posibilitatea anulării sentinței cu suspendare și înlocuirea acesteia cu încarcerare reală”.

Procurorii ruși au anunțat la rândul lor în luna decembrie a anului trecut că au deschis o anchetă privind presupuse deturnări de fonduri, acuzându-l pe Navalnîi că și-a însușit donații în valoare de patru milioane de dolari destinate organizațiilor sale.